URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2022, 15:34

Fermieri din Bihor, păgubiți: 12 hectare de lanuri de grâu s-au făcut scrum

Fermieri din Bihor, păgubiți: 12 hectare de lanuri de grâu s-au făcut scrum sursa foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inconștiența dăunează agriculturii! Deși suntem în perioadă de secetă, când incendiile nu doar că pornesc ușor, dar se răspândesc foarte rapid, unii bihoreni nu conștientizează pericolul și pun foc intențional pe terenuri.

În urma unui asemenea incendiu, în weekend, au ars 12 hectare de lanuri de grâu de la marginea satului Vășad, comuna Curtuișeni.

Alte incendii de vegetație pe care pompierii ISU Bihor le-au stins în acest sfârșit de săptămână au fost în Girișu de Criș, Brădet (comuna Buntești), Sălard, Hotar (comuna Țețchea), Diosig, Vintere (comuna Holod), Boianu Mare,Marghita, Salonta, Dumbrăvița (comuna Holod) și Avram Iancu. În unele situații, focul era cât pe ce să ajungă la locuințe și alte bunuri ale populației.

„În urma incendiilor menționate, a ars o suprafață de peste 30 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, de pe terenuri virane, pășuni comunale și livezi”, a declarat maiorul Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.

Arderea resturilor vegetale de pe terenuri și pășuni este o activitate periculoasă, care impune respectarea unor măsuri de apărare împotriva incendiilor. De pildă, focul nu se pune pe timpul nopții și nici când bate vântul.

„De asemenea, subliniem, încă o dată faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul”, a mai transmis ISU Bihor.

Când aceste condiții sunt îndeplinite, alte măsuri care trebuie respectate sunt: colectarea în grămezi a resturilor vegetale astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON