URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2018, 15:38

Felicia Popovici, o procuroare de 36 de ani, preia conducerea DNA Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupie – Structurala Teritorială Oradea este procuroarea Felicia Popovici, în vârstă de 36 de ani, care lucrează la DNA din 2015. Conducerea centrală a luat decizia de a nu prelungi delegarea procurorului Adrian Muntean, care luase locul, în urmă cu un an, lui Ciprian Man, transferat o vreme la Bucureşti.

Prin ordin al şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, din 30 martie 2018 s-a dispus delegarea, pe o perioadă de şase luni, a procuroarei Felicia Popovici la conducerea Serviciului Teritorial Oradea, anunţă ziarul Adevărul.

Activitate controlată

Numirea în funcţie a lui Popovici vine la scurt timp după controlul demarat de către structura centrală la DNA Oradea. Chiar dacă rezultatele acestuia nu au fost făcute publice, cert este că mandatul procurorului Muntean nu a mai fost prelungit.

Adrian Muntean (37 de ani) activează în cadrul DNA Oradea din anul 2011, el fiind cel care a instrumentat, printre altele, dosarul baronului Alexandru Kiss, dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor, şi pe cel al fostului şef al CNADNR, Dorin Debuceanu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi fals.

În urmă cu un an, procurorul Adrian Muntean fusese delegat la şefia DNA Oradea, pentru şase luni, preluând funcţia de la Ciprian Man, cel care fusese cel mai tânăr şef al unei structuri locale DNA. Ajuns în centrul unor scandaluri cu impact mediatic, declanşate de cei pe care i-a inculpat, Man a fost "extras" din mediul local şi mutat provizoriu la Bucureşti, de unde s-a întors în octombrie 2017 ca simplu procuror.

În luna septembrie, mandatul lui Muntean a fost prelungit cu încă şase luni, perioadă care a expirat la finele acestei luni. „După cum arată bilanţul pe 2017, sub conducerea lui Muntean rezultatele procurorilor orădeni au fost printre cele mai slabe”, scrie Adevărul.

În scădere

O analiză recentă a BIHOREANULUI, care a comparat rapoartele din ultimii patru ani, arată că în 2017 la nivelul DNA Oradea a scăzut semnificativ atât numărul anchetelor, cât şi al dosarelor trimise în judecată.

De exemplu, anul trecut, procurorii orădeni au trimis în judecată doar 8 dosare finalizate prin rechizitorii şi 2 prin acorduri de recunoaştere a vinovăţiei încheiate cu persoanele cercetate, numărul total al inculpaţilor fiind de 25. Spre comparaţie, în 2016 DNA Oradea a finalizat 14 rechizitorii cu 44 de inculpaţi, din care pentru 13 obţinuse şi mandate de arestare preventivă.

Pe de altă parte, DNA Oradea a contabilizat anul trecut 4 hotărâri de achitare definitive, date în favoarea a 7 inculpaţi, după ce în prima instanţă 6 dintre aceştia fuseseră condamnaţi.

"Naşa" lui Paprika

Absolventă a Facultăţii de Drept din Oradea, a Institutului Naţional al Magistraturii, şi procuror din anul 2009, noua şefă a DNA Oradea este cea care a obţinut arestarea lui Iuliu Kiss, alias Paprika, în 2012, pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. După cum se ştie, interlopul Paprika a provocat un accident rutier care a dus la moartea tinerei Adriana Jurcan şi rănirea gravă a altor două fete, sora geamănă a Adrianei şi verişoara lor, fiind condamnat la 5 ani de închisoare.

Ajunsă la DNA Oradea, în 2015, Felicia Popovici a instrumentat dosarele medicilor de la Serviciul de Expertiză Medicală din Casa Judeţeană de Pensii, preluate de la Parchetul Bihor, trimiţându-i în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Până acum, medicul Ovidiu Pleşa a fost condamnat, definitiv, la 3 ani de închisoare cu executare, iar doctoriţa Anca Grigorescu a primit, în primă instanţă, 2 ani de închisore cu executare, urmând ca sentinţa finală să o dea magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Şefa şefilor

Alte dosare instrumentate de către procuroarea Popovici sunt cel al lui Leontin Ţârle, fostul director al Casei de Pensii, acuzat de corupţie, într-un dosar derivat din cel al subordonaţilor săi, şi cel al lui Ovidiu Dăescu, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pus sub învinuire pentru fraudarea unor fonduri europene.

Rămâne de văzut cum va reuşi noua şefă a DNA Oradea să dinamizeze activitatea instituţiei, într-o perioadă potrivnică din punct de vedere politic şi mediatic, şi într-o situaţie uşor incomodă, în care e pusă să coordoneze doi foşti superiori, ambii cu personalităţi puternice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
feli
Da ! eutanasiu are perfectă dreptate ! Procuror este substantiv masculin ! Punct ! Probabil că la vremea respectivă nici naiba nu s-a gândit că o femeie va activa ca procuror, d-apoi că o baschetbalistă slabă va presta....! Va presta ! PS: nu realizez ce impresionează în fotografie ! O ființă ștearsă ! Sigur, o " procuroare " nici nu se poate machia ca Crudu dar oleacă spoială ar prinde bine !
Postat 31 Martie 2018, 12:14 de TDS
felicia felicitata
Asa o sa fie daca dezgroapa(si nu va ingropa mai rau) si repune pe rol,le instrumenteaza si rezolva dosarele fostilor angajati de aici ce au spalat putina intre timp,faptele lor fiind atentat la siguranta nationala(in termen mult si bine):Ogbarski,Urda,angajati ai primariilor(Oradea,Sanmartin,Nojorid,Santandrei) ce le au retrocedat terenuri ilegal,apoi adeverinte intravilan iar in final ai bancilor ce le au dat credite cumparatorilor adusi tot de ei sa si umple sacii doldora cu bani furati din avutul obstesc,sunt doar cateva exemple de membrii ai unei crime organizate de SCP(STATUL CRIMINALO PARALEL ,fondat de Basescu)!
Postat 31 Martie 2018, 11:52 de User anonimizat
...
Fotografia e prelucrata, da' tot excelenta e! Stie cineva cum il cheama pe militist?
Postat 31 Martie 2018, 11:21 de pinonel
Aveţi nevoie urgentă de concediu! (Elena Marinescu)
În ce limbă scrieţi? "Procuroarea(?) Felicia Popovici". De unde aţi scos-o? Pe de altă parte, considerând că ar fi corect(după ştiinţa dvs.), de ce Laura codruţa Kovesi "Prin ordin al procurorului... a dispus..."? P.S. Poate ne explicaţi şi cine e "Mutean" - cel cu mandatul prelungit. De asemenea, hotărâţi-vă (dumneavoastră, că restul lumii ştie) dacă procurorul Muntean "a instrumentat dosarul baronului Alexandru Kiss, dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor, SAU cel al fostului şef al CNADNR, Dorin Debuceanu"! Cum s-ar scrie dacă le-a instrumentat pe amândouă?
Postat 31 Martie 2018, 09:49 de eutanasiu
Poza face toți banii!
Doamna procuror e parcă din filmele americane. Nenea în albastru e parcă din filmele cu proști. Dacă nu-i face careva un GIF n-avem ambiție...
Postat 31 Martie 2018, 07:57 de Shogun
Excelenta poza!
Si mie mi-a placut mult fotografia... felicitari fotografului! Doamnei procuror ii doresc succes... e tanara si inteligenta... cred ca va face treaba buna...
Postat 30 Martie 2018, 18:17 de TanarSiNelinistit
In sfarsit...
...o fotografie exceptionala, face cat tot articolul! O intrebare: pana la urma cine va avea dreptate, militistul cel circumspect sau procurorul plin de elan?
Postat 30 Martie 2018, 17:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON