URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2022, 07:57

Expo-Ruina: Singura clădire din Oradea care a găzduit o mică grădină botanică este azi părăsită și cu un aspect dezolant (FOTO)

Expo-Ruina: Singura clădire din Oradea care a găzduit o mică grădină botanică este azi părăsită și cu un aspect dezolant (FOTO) DIN NOU. Construită în 1977 și abandonată după revoluția din 1989, sera Expo-Flora din Oradea își retrăiește istoria. Pentru că are nevoie de lucrări serioase de reabilitare, Universitatea a părăsit-o, iar Primăria nu știe ce să facă cu ea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă nu este un monument istoric, micuţa seră de pe Aleea Ştrandului, pe care orădenii o ştiu sub numele de Expo-Flora, ar merita pusă în valoare. Cu o istorie de aproape jumătate de secol, timp în care a fost gazda singurei grădini botanice din oraş, sera a ajuns azi un "monument" de delăsare. 

Veche de 50 de ani

Pentru că oraşul n-a avut niciodată o grădină botanică, singurul loc unde orădenii au putut admira plante exotice a fost sera Expo-Flora, mica clădire cu schelet metalic şi pereţi şi cupolă din sticlă situată vizavi de intrarea în Parcul Brătianu. 

Pusă în funcţiune în 1977, sera a fost abandonată după revoluţia din ’89, iar toate plantele din interior s-au uscat, cu excepţia a trei palmieri şi a unui cocotier. În 1996, sera a fost preluată în administrarea Universităţii din Oradea, devenind baza didactică de biologie vegetală. 

Palmier

Ani la rând, aici, studenţii şi profesorii au făcut cercetări printre sutele de exemplare din zeci de specii de plante - atât flori obişnuite, precum muşcate, cât şi exotice, cum ar fi palmieri şi bananieri. De asemenea, în incintă erau amenajate câteva laboratoare, unde s-au realizat inclusiv culturi de embrioni in vitro. Inclusiv giganţii sequoia din Oradea au fost multiplicaţi aici, în eprubete!

"A ajuns la capătul vieţii" 

Din toamna acestui an, sera a rămas pustie. Universitatea din Oradea a părăsit clădirea aflată în proprietatea Primăriei, după ce a constatat că avea nevoie de serioase lucrări de reabilitare.

Constantin Bungău, rector Universitatea din Oradea"Din punct de vedere al construcţiei, Expo-Flora a ajuns la capătul ciclului de viaţă. Este o construcţie veche, care nu mai răspunde cerinţelor de a face cercetări sau de a conserva ecosistemul pentru care a fost construită. În calitate de administrator, noi nu puteam face reparaţii capitale", spune rectorul Constantin Bungău (foto). "Sunt inginer şi am fost acolo, să văd cum stau lucrurile. Toată infrastructura trebuie schimbată", concluzionează el. 

Cu suprafeţe mari din sticlă, sera era deficitară la sistemul de încălzire, iar costurile facturilor de termoficare erau mari. De altfel, în pandemie, pentru că studenţii nu au mai mers fizic la cursuri, încălzirea în seră a fost oprită, iar majoritatea plantelor s-au uscat. Drept urmare, în septembrie a.c. universitarii şi-au strâns lucrurile şi au predat cheile Primăriei.

Se caută soluţii

Abandonarea serei Expo-Flora înseamnă că nici Universitatea din Oradea, dar nici oraşul în sine nu mai au vreo grădină botanică, un loc unde să poată fi văzute ori cercetate plante deosebite. Rectorul Bungău spune că este în căutare de soluţii, dorindu-şi să construiască o nouă seră, în campusul Universităţii, de îndată ce va găsi finanţarea necesară.

Sera Expo Flora din Oradea 2022

În acelaşi timp, Universitatea păstrează parteneriatul cu Primăria şi îl va fructifica după ce municipalitatea va amenaja Grădina botanică Salca, un proiect vehiculat de ani buni pentru terenul aflat între Lotus Center şi Parcul Salca. 

Intenţia Primăriei este să amenajeze acolo o zonă de relaxare şi studiu deopotrivă, cu un lac artificial ce va permite cultivarea plantelor iubitoare de apă şi cu puncte de belvedere. Proiectul cuprinde şi o mică seră, dar până când Primăria nu va atrage o finanţare pentru această investiţie, totul rămâne la stadiul de idee.

Va urma

În acelaşi timp, însă, Expo-Flora a devenit o ruină care le strică priveliştea orădenilor şi turiştilor care trec pe lângă ea în drum spre Aquapark. Prin geamurile sparte şi murdare, curioşii văd doar câteva ghivece răsfirate, dezordine şi multă delăsare. 

Florin Birta, primarul OradieiPrimarul Florin Birta (foto) spune că a înţeles decizia Universităţii de a se retrage, sera având într-adevăr nevoie serioasă de reabilitare. "Este o clădire degradată, cu probleme de structură şi unde întreţinerea costă mult. Am preluat-o de la Universitate şi este clar că trebuie să îi dăm o altă faţă". Totuşi, edilul nu ştie încă ce se va întâmpla cu ea. "Nu am decis cum vom valorifica acest spaţiu, ce funcţiune îi vom da. Până în primăvară, vom lua o decizie şi atunci vom putea vorbi despre ce va fi acolo", spune Birta. 

Primarul garantează, în schimb, că nu va aştepta primăvara ca să le ceară subalternilor să dichisească puţin locul, astfel încât trecătorii să nu mai rămână cu un gust amar, când trec pe lângă sera unde, cândva, creşteau banane şi palmieri.


Vocea străzii

Ce credeți că ar trebui să facă Primăria cu clădirea Expo-Flora?

Ar trebui să reabiliteze clădirea. Studenții făceau acolo cercetări și copiii puteau merge să învețe plante exotice.

Ludmila Lăcătuș

Clădirea se potrivește unei galerii de arte. Cred că ar fi interesant pentru public să descopere arta în această clădire.

Andrei

Primăria ar trebui să o reamenajeze ca grădină botanică, să o întrețină și să permită publicului larg să o viziteze.

Cornelia Radu

Locul se pretează pentru o cafenea fără muzică sau televizor, unde să fii înconjurat doar de flori. O zonă de relaxare.

Joó Emilia

O știm ca grădină botanică și așa ar trebui să rămână. Ar trebui să nu distrugem, ci să valorificăm ceea ce avem.

Alina Pop

Ar putea să o mărească și să amenajeze un acvariu, cum este la Budapesta, la Tropicarium. Ar atrage foarte mulți turiști.

Mihai Barna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
facem mishtochareala?
Sincer, facem glume? Da, nu este intr-o stare buna, dar cum de a ajuns in halul acesta sub obladuirea universitatii?? Ca si realizare, cladirea are o structura unica in zona si ar trebui pastrata. Atentie se incalzea cu apa geotermala de aceea forajul in parc, altfel inainte de 89 cum ar fi rezistat plantele? Exista posibilitati de reabilitare la costuri minime. Daca doriti sa o demolati, bagati cupa si buldo si nu mai jucati ping pong ca nu suntem naivi. Domnu' inginer,daca sunteti de constructii, atunci e de plans daca nu de ras,iar daca sunteti de electro, nu lansati idei de dragul artei si articolului.
Postat 16 Decembrie 2022, 10:39 de Christa
Asa-i în Orade
Sa se construiască un bloc cu 7 etaje ?
Postat 16 Decembrie 2022, 10:20 de Giculescu
Asa e pinonele…
…doar ca, chiar daca se stie cine e in spatele Allegria, cu Sapient e greu. De observat cum au obtinut parcarea Brasovului (pe bani publici), ce deserveste magazinul Crisul (controlat de Sapient). Mai mult, parcarea a fost construita de clujenii de la Electrogrup, cei alungati de pe Independentei (prin conditiile impuse la reproiectare). Singura investitie a Sapient a fost pasarela, si aia rascumparata. Bref, Sapient nu e moale, impune ce vrea. Era sa uit, sera era functionala dar nu renta, chiar pe vremea administrarii de catre universitate, interesele imobiliare primeaza.
Postat 16 Decembrie 2022, 09:29 de User anonimizat
Relaxati-va!
Se vorbeste ca doua clanuri au sanse sa puna gheara pe cladire: clanul allegria si clanul ex-perfectului pop. Indiferent cine castiga, tot crasma va fi!
Postat 16 Decembrie 2022, 08:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON