URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2022, 19:40

Elevi de la două colegii din Oradea au luat lecții despre pești de la cei mai apreciați pescari din oraș (FOTO)

Elevi de la două colegii din Oradea au luat lecții despre pești de la cei mai apreciați pescari din oraș (FOTO) (sursa foto: Aqua Crisius)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național Iosif Vulcan au participat, în ultima săptămână, la ateliere despre peștii care viețuiesc în râul Crișul Repede.

Lecțiile au fost organizate de asociația Aqua Crisius, în cadrul proiectului „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea, prin programul de finanțări nerambursabile din bugetul local al Municipiului Oradea alocate pentru activități nonprofit de interes local.

Între 14 și 25 noiembrie, au avut loc 7 ateliere despre cunoașterea biologiei peștilor și prezentarea diferitelor stiluri de pescuit (staționar, spinning și la muscă).

„Atelierele au presupus prezentarea diferitelor specii de pești care populează sau care au fost reintroduse în Crișul Repede de către asociația Aqua Crisius, dintre care pot fi amintite crapul, șalăul, știuca sau somnul, și implicarea unora dintre cei mai titrați pescari orădeni la nivelul competițiilor de pescuit, printre care îi enumerăm pe Tudor Octavian, Dan Păcală, Crișu Adrian sau Ioan Dejeu, care au prezentat tehnicile aferente stilurilor de pescuit în care aceștia s-au consacrat”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Aqua Crisius.

Lecțiile, ținute chiar pe malul Crișului Repede, au fost menite să-i facă pe elevi să conștientizeze importanța mediului acvatic sănătos, să își îmbunătățească cunoștințele generale despre pești și să afle principii de bază ale diferitelor stiluri de pescuit, ca alternativă activă, sănătoasă și sustenabilă de petrecere a timpului liber și în rândul tinerilor.

„De asemenea, s-a accentuat importanța practicării unui pescuit etic și frumusețea artei păcălirii peștilor, adică a pescuitului recreativ-sportiv”, a mai transmis Aqua Crisius.

În cadrul aceluiași proiect, vor fi montate în oraș patru panouri informative reprezentând „Peștii Crișului Repede în Oradea”, va fi realizat un material video despre viața acvatică a Crișului Repede și se va publica o carte despre ihtiofauna urbană a Crișului Repede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON