URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2022, 11:23

Efectele pandemiei: Casa Asigurărilor de Sănătate Bihor plătește sume uriașe pentru concediile medicale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor a ajuns să achite pentru concediile medicale ale angajaţilor sume cu aproape 50% mai mari în cele 22 de luni ale pandemiei de Covid 19 decât în perioada similară de dinaintea pandemiei. Sumele sunt uriaşe, a aflat BIHOREANUL de la directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

"Contravaloarea concediilor medicale plătite în pandemie angajaţilor din Bihor a fost, până acum, cu 47% mai mare decât în perioada de dinaintea pandemiei", a declarat oficialul.

Concret, în perioada martie 2020, de când au fost înregistrate primele cazuri Covid în Bihor, şi până în luna decembrie a anului trecut, CAS Bihor a achitat concedii medicale în valoare de 178,341 milioane lei, sumă aferentă unui total de 344.563 certificate de concediu medical.

În perioada identică premergătoare pandemiei, între lunile martie 2018 – decembrie 2019, suma plătită de CAS Bihor a fost de 121,161 milioane lei, cu 57,18 milioane mai mică, pentru 308.910 certificate de concediu medical, deci cu 35.653 mai puţine decât în pandemie.

În intervalul martie 2020 - decembrie 2021, în judeţul Bihor s-au înregistrat 50.647 îmbolnăviri cu Covid, majoritatea la adulţi, care conform reglementărilor legale au intrat în izolare. La fel ca persoanele care au fost în contact cu cele infectate, şi care au fost plasate în carantină, toţi asiguraţii au avut dreptul la concedii medicale plătite.

Efortul bugetar pentru plata concediilor medicale în contextul pandemiei a fost semnalat recent de fostul premier Florin Cîţu, care a afirmat că bugetul României nu va putea susţine costurile concediilor medicale şi nici pe ale şomajului tehnic în urma infectărilor, iar în acelaşi timp să susţină şi compensarea facturilor la energie.

Într-o declaraţie în care a criticat neadoptarea certificatului verde în ciuda creşterii numărului de infectări în cel de-al cincilea val al pandemiei, Cîţu a afirmat: "Din punctul meu de vedere era nevoie (n.r. – de adoptarea certificatului). Înţeleg că nu reprezintă o problemă faptul că aveam 10.000 de persoane infectate zilnic. Pe mine mă interesează pentru că înseamnă concedii medicale, costuri suplimentare pentru companii şi stat. Dacă numărul creşte s-ar putea să avem companii care îşi opresc activitatea. (...) Toată lumea ignoră această problemă, reprezintă un cost foarte mare pentru economie". 

De menţionat că, pe lângă cheltuielile pentru plata concediilor medicale, CAS a decontat şi costurile de spitalizare a persoanelor care au necesitat internarea.

Potrivit conducerii Spitalului Municipal din Oradea, costurile de îngrijire au variat de la câteva sute de euro pentru pacienţii din secţiile obişnuite până la o medie de 10.000 euro pentru cei care au ajuns în secţiile ATI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Misto instituția asta CAS
Faină treaba, banii îs “unde trebuie”, dar mai face cineva ceva prin instituția aia? Prin oraș pe la colțuri angajatii vorbesc cu frică de nebunia și mai ales INCOMPETENȚA noului Director venit cu trotineta. In afara ca își asuma Ham-Ham meritele ministerului sănătății sau al DSP privind pandemia, sau vine și zice ca face una și alta, el face ceva? Sau doar fuge după tinerele angajate sa le “maseze” prin birouri????
Postat 20 Ianuarie 2022, 13:30 de Smiley
Director general
Ooooo oare acesta sa fie noul suflu adus de Marele și Hamișul nou Director DULĂU?? Din memoria mea parcă el, controalele si mai ales schimbările lui anunțau cu surle si trâmbițe scăderea numărului de plăți pe concediile medicale. Ah dar ce sa vezi, minciunile din comunicatele plătite la presa nu se pupa cu realitatea… Succes in “reformarea” sistemului sau… știi tu! ;)
Postat 20 Ianuarie 2022, 11:26 de Clauditza
Prăduitori din prima linie!
In urmă cu câțiva ani am fost internat 3,4zile în spital o problema minora, când am văzut nota de plată și procedurile care erau trecute acolo era să leșin ,nici la hotel de cinci stele daca eram cazat nu plăteam atât, cred că nici jumate din procedurile acele nu mi le-au făcut, mâncare-a lături la preturi de cinci stele pe vremea aia, acum am înțeles că e ok cât de cât deci sumele sunt umflate de fapt calculul include plata inclusiv a pompierilor ,magazioneri, bucătărese , ,doctori ,asistente, pază etc tot tacâmul salariul lor împărțit la nr de pacienți ceva de genul, de aici sumele fabuloasele apoi cleltuielile din pandemie sporuri de 80% salarii că in occident servicii că in Romania obrăznicii , aroganță, tupeu, nepăsare, lipsa de empatie ,bun simț etc 140 milioane de euro pe targi acoperire cu nylon(izolete)măști neconforme la preturi astronomice ,vaccinuri 120miloane de doze pe mai multi ani nu știm exact cat au costat, apoi le-am donat gratis unele au expirat am mai vândut apoi din iele altor țări ,sper totuși că peste ani cei care au prăduit sistemul de sanate în acești aproape doi ani să ajungă acolo unde le este locul adică la pușcărie . De altfel o vedeam zilele acestea pe doctorița Mahler care se plângea că au început o avalanșă de plângeri penale ale rudelor unor pacienți împotriva eroilor din linia întâi, la un momendat mă întrebam asta când mai muncește că este non stop ba la tv ba în ziare ba la radio ,acum vom vedea daca există dorința de a scoate adevărul la iveala sau de a pune batista de țambal vom vedea.
Postat 20 Ianuarie 2022, 09:30 de sss
10.000 euro pentru cei care au ajuns în secţiile ATI ???
Asa de scump e oxigenul in exces ? Luati lumina de la Citu: va avea asigurare medicala doar cine se vaccineaza.De cite ori spune arafat. Restul, factura. Ce PLM...
Postat 19 Ianuarie 2022, 11:36 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON