URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 16:31

Echipele de șah ale orașelor înfrățite Oradea și Debrețin s-au întâlnit din nou, într-o confruntare în Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Tineretului DEMKI din Debreţin a găzduit pe 20 mai un meci dintre selecţionatele de şah a celor două oraşe înfrăţite Debrețin și Oradea. Organizatorii competiţiei au fost Clubul Prietenii Şahului din Debreţin și Asociaţia Judeţeană de Şah Bihor, cu sprijinul primăriilor celor două orașe. 

La deschiderea festivă au participat András Varga, reprezentantul consiliului local din Debreţin și vicepreşedintele Comisiei de tineret și sport, respectiv Gyula Zatykó, consilierul primarului din Oradea. În discursurile lor, ei au subliniat importanţa relaţiilor dintre oraşele înfrăţite şi rolul şahului, ca verigă în întărirea prieteniei. Ei au făcut şi prima mutare simbolică la prima masă a meciului. 

Miklós Száva, principalul organizator al întâlnirii, i-a salutat pe concurenţi şi şi-a exprimat bucuria că relaţiile continuă după meciul din octombrie de anul trecut de la Oradea.

Şah Oradea-debretin

Arbitrul internaţional Fleisz Ioan, iniţiatorul întâlnirii și conducătorul delegaţiei din Oradea, a subliniat din nou în discursul său că valoarea întâlnirii actuale nu rezidă în performanţa sportivă, ci în relaţiile umane stabilite, iar cooperarea dintre cele două oraşe înfrăţite, pornite de mai bine de 30 de ani, include și sportul.

Selecţionatele au fost formate din 12 concurenți, care au jucat şah rapid tur-retur. Echipa din Oradea, cu câteva rezerve, s-a prezentat mult mai bine faţă de meciul tur şi a reuşit să limiteze scorul final la 16-8 în faţa echipei gazdă, mult mai bine cotate, care s-a prezentat cu un maestru internaţional şi 4 maeştrii FIDE în echipă. 

Întâlnirea a fost caracterizată printr-o atmosferă prietenească pe tot parcursul ei. Punctele echipei din Oradea au fost realizate de Karácsony Zsolt - 1,5, Marius Paul - 1,5, maestrul FIDE Alexandru Stanciu - 1, Dan Carţiş - 1, Marinel Mihincau - 1, Darius Paul - 1, Ecsedi Sándor și Nicolae Toth - câte 0,5 puncte. 

După meciul pe echipe a avut loc o agreabilă competiţie de şah fulger dintre şahiştii celor două oraşe. Cei 24 de participanţi au jucat în sistem elveţian 7 runde pentru cupă şi premii. După mare luptă, a câştigat marele maestru la feminin, Nomin Erdene Davaademberel, cu 6 puncte, urmată de maestrul FIDE Barnabás Emődi, cu 5,5 puncte, și de câştigătorul de anul trecut, maestrul FIDE Gyula Meşter, toţi trei din Debreţin. Dintre orădeni cel mai bine s-a clasat maestrul FIDE Alexandru Stanciu, locul 5 cu 4,5 puncte, urmat de Karácsony Zsolt, locul 8 cu 4 puncte, iar pe locurile 12-13 au terminat Nicolae Toth și Dorel Deac, cu câte 3,5 puncte. Ultimul a obţinut premiul special de lucky looser.

În viitor şahiştii din cele două oraşe vor să mai participe la competiții comune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON