URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2023, 10:59

După centuri se va face și trotuarul

După centuri se va face și trotuarul randare / arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori mergeți pe Corso să admirați splendidele palate ale orașului nu se poate să nu vi se deschidă briceagul în buzunar când călcați în picioare „betonul Art Nouveau” adus din China pe vremea administrației Filip, material care efectiv sluțește zona. Luminile din pavaj arată ca niște orbite goale, cuburile sar din beton mai ceva ca puricii de pe câinii vagabonzi, iar plimbarea pe tocuri a doamnelor e o desfătare pentru medicii ortopezi.

Iată că proiectul de schimbare a caldarâmului de cubeți chinezești cu porfir, pentru a da o notă unitară întregului Centru istoric, este pus pe tapet. Este un proiect interesant, care încearcă să recupereze și ideea cu acele spirale albe ce dădeau o notă de originalitate zonei.

Așa cum era de așteptat, consilierii locali au dezbătut proiectul și PSD-știi s-au opus. Nu neapărat că n-ar fi nevoie de reamenajarea zonei, dar li se pare un proiect foarte scump.

Sigur că argumentul că se face pe bani europeni nu ține atunci când e vorba de risipă. Chiar dacă sunt bani europeni, nu înseamnă că trebuie să-i risipim sau să-i dăm firmelor de casă. Dar aici nu văd acest risc. Toată lumea știe că fondurile europene sunt foarte greu de furat, motiv pentru care o grămadă de primării refuză să le acceseze, din moment ce nu răspund la întrebarea edililor: ”da' mie ce-mi pică?”.

Pe de altă parte, ar fi o greșeală strategică să recurgem din nou la ieftineli, tip pavaje chinezești, cu rezultate jalnice. Nu mă îndoiesc că se vor găsi destui - de obicei cei care încă n-au făcut tranziția de la duleu la aleea cu porfir - care să se plângă că dăm bani pe materiale nobile, deci scumpe, în loc să anvelopăm blocuri sau să asfaltăm străzi. E păcat că după atâți ani încă nu se cunoaște că fondurile europene nu se pot muta de pe o axă pe alta cum avem noi chef.

Singurul lucru de care mi-e groază la această investiție este să nu cumva să dureze iar vreo trei ani, cât a durat vechiul proiect, care a pus pe butuci comercianții și așa loviți de vicisitudinile vremurilor. Și poate cu ocazia asta se mai reface și iluminatul de pe Republicii, care e numai cu o idee mai răsărit decât bezna din Piața Unirii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
După centuri?
E gata vreo centură? Niciuna până ieri.
Postat 27 Decembrie 2023, 09:58 de KP
..........
Deci vă plângeți că e iluminat prost pe pietonala? Da.Aseara am fost pe acolo și e chiar sinistru DAR! Acea artera avea cândva și un rand de leduri incastrate care în momentul când s-au stricat au fost umplute cu beton.Cam așa cum se întâmplă cu tot ce ajunge in grija ADP și al lui Andrica.Credeti că în parcul Magnolia sau in piațeta de lângă vechea sala a sporturilor din Iosia va fi altfel? Credeți că acolo va schimba cineva un led daca se vor strica? Pe naiba! Nici poveste.Mergeti in piațeta din fata magazinului Crisul.Ce a rupt furtuna din vara rupt a rămas iar ledurile din stâlpii ce au rămas și care s-au defectat așa sunt la fel de luni de zile.Nimeni nu repară sau schimba ceva.Piata Rogerius avea și ea un iluminat cu leduri care la un moment dat s-a desprins.De ani de zile atârnă acolo acele tuburi de led și pe ici colo mai și luminează da arată ca după război și pe nimeni nu interesează etc.Lucrurile mai trebuie și întreținute nu doar făcute.ADP e un dezastru iar de când iluminatul a fost preluat de ADLO și acela e mai prost că oricând.Mie îmi plăceau acele linii pe pietonala care a fost cândva și noul proiect arată chiar bine dar daca ăștia iar se apuca de spart beton și rețele care apropo au fost deja trecute în subteran atunci știm ce va fi,am mai văzut-o de atâtea ori! Electrica nu va apărea pe șantier cu lunile și de aia va stagna,apoi din cauza celor de la gaze se va aștepta și să nu-i uităm nici pe cei de la CAO etc.Se va sparge tot iar apoi luni de zile nu va vedea nimeni un bob de om pe șantier după care vai doamne tre terminat că se termina ciclul de finanțare și se va face pici paci cu tot sa fie cat mai repede gata cam cum se întâmplă acum când cei care până recent au lăsat proiectele la clocit mai nou vor sa fie declarati eroi că reușesc în timp record sa cheltuie banii europeni.De parca asta ar fi scopul,sa cheltuim nu sa avem ceva bine gândit și de calitate și oricum dc vor ceva de durata atunci sau schimba conducerea ADP sau toarnă peste tot un metru de beton că ăla tot va tine ceva timp și fără întreținere cat despre iluminat noroc că orice telefon are lanterna.
Postat 27 Decembrie 2023, 00:39 de Robert
excalibur
Istoria incalcita a migratorilor care au patruns in Europa se intinde pe o perioada destul de lunga de timp.
Postat 26 Decembrie 2023, 23:09 de OrbanKula
OrbanKula...roman adevarat
Adevărul despre apariţia evreilor pe pământurile românilor a fost totuşi scris de adevăraţii cercetători, mulţi dintre ei chiar evrei. Este vorba despre autorii istoriei "Imperiului Khazar", numit şi "Regatul Evreiesc", sau cele "Nouă Tărâmuri" ale khazarilor – popor barbar răspândit în Caucaz, pe Volga şi pe Don, convertit la mozaism în anul 740, integrat mai apoi ca "evreu" în Ucraina şi Polonia, după care împins cu ură de către aceste gazde spre românii din Moldova, ulterior anului 1600. În limba română a fost publicată traducerea remarcabilului studiu al lui Arthur Koestler, Al treisprezecelea trib, Khazarii (în 1987 la Roma, de către editura Nagard, anagramare a numelui Drăgan, al finanţatorului Iosif Constantin Drăgan). O listă foarte mare de studii israeliene (în limba ebraică), dar şi din întreaga lume, folosite ca surse de către evreul Koestler, conduc la o concluzie cutremurătoare: cetăţenii actualului stat Israel nu au nici o legătură genetică şi rasială cu evreii de acum două mii de ani (semiţi), / autori ai textelor biblice, deşi au complotat şi revendicat teritoriul Palestinei pentru a înfiinţa Israelul, în baza dreptului lor natural asupra vechiului lor stat. Aceşti israelieni îşi trag originea din sălbaticii khazari (numiţi şi aşkenazi), băutorii de sânge uman, popor fără cultură scrisă, care împreună cu rudele lor aliate, hunii, au îngrozit două continente acum 1.000 de ani, prin sadism şi plăcerea de a ucide..."Marea majoritate a evreilor care au supravieţuit în lumea contemporană sunt de origine est-europeană, şi deci, probabil, mai ales khazară..., strămoşii lor veneau nu de pe malurile Iordanului, ci de pe ale Volgăi, nu din Canaan, ci din Caucaz. Deci din punct de vedere genetic, ei se înrudesc mai de aproape cu triburile hunilor, ungurilor şi maghiarilor decât cu seminţiile lui Abraham, Isaac şi Iacob."...Cronica lui Priscus afirmă apariţia khazarilor pe scena europeană pe la mijlocul secolului al V-lea ca popor dominat de huni. Totodată, împreună cu maghiarii şi alte triburi, khazarii pot fi socotiţi un vlăstar târziu al hoardei hune a lui Atila. Khazarii s- au aflat, într-adevăr, sub tutela hunilor, apoi sub cea a turcilor. După declinul turcilor la mijlocul veacului al VII-lea le-a venit lor rândul să stăpânească "Regatul de miazănoapte", cum îl numeau persanii şi bizantinii.
Postat 26 Decembrie 2023, 22:44 de excalibur
excalibur
Eu ti-am raspuns si ti-am scris sa o lasi mai incet cu minciunile. ungaria mare e moarta oricum iar Ardealul nu a fost niciodata al ungurilor. A fost ocupat de unguri si de austrieci o vreme, intr-o conjunctura diferita. Conjunctura care nu se va mai repeta niciodata. Pana la urma i-au alungat romanii si daca le-a fost interzis dreptul la educatie, cultura, traditii, etc. Ce sa-ti mai spun de ce s-ar intampla in prezent daca iredentistii ar mai incerca ceva. Mai bine baga un pahar de vin si ineaca-ti amarul. Numai tot boci atat.
Postat 26 Decembrie 2023, 22:34 de OrbanKula
@OrbanKula
Cred ca n-ai cu cine sa te certi. Mai cauta. Ignore
Postat 26 Decembrie 2023, 22:17 de excalibur
excalibur
Tu ai o problema cu Ardealul si ungaria mare-moarta. Nici nu avea cum sa supravietuiasca. Era o anomalie. Era impotriva naturii, construita pe agresiune, pe jaf, pe minciuna, pe furt, pe crime si abuzuri. Eu nu am nici o problema cu ungurii cinstiti. Le arat insa obrazul iredentistilor. Ia niste distonocalm. Incerci sa faci pe prostul. Sau chiar esti ?
Postat 26 Decembrie 2023, 22:04 de OrbanKula
Ai o problema cu ungurii?
Ungurii sunt incepatori. [ https://www.academia.edu /40235355/R%C4%83zboiul_nev%C4%83zut _al_evreilor_sioni%C5%9Fti _cu_rom%C3%A2nii ]. Revolutia bolsevica, comunismul romanesc intre 1948-1965. Nazismul . Revolutia romana 1989. Pune mina pe carte. Ai 11 ore de documentar: Europa: The Last Battle (2017). Dupa aia reluam discutia...
Postat 26 Decembrie 2023, 21:58 de excalibur
excalibur
L-ai amintit pe Ceausescu, "chiar si pe Hitler" dar l-ai omis tocmai pe Horty! Ai scris ca Eminescu, cel ucis de unguri a fost mason. Come on! Plimba ursul! Am crezut ca ai inteles prima data sa o lasi mai usor cu minciunile. Mortul din gropa (ungaria mare nu-l mai invii).
Postat 26 Decembrie 2023, 21:37 de OrbanKula
@OrbanKula
Asa e, eu nu excelez la istorie, dar ma ingrozesc ce vremuri au fost in ultimii 30 ani. Ma repozitionez asupra lui ceausescu, chiar si a lui hitler. Niste conspiratii si comploturi care cum sa cucereasca si sa asupreasca pe altul. La nivel de populatii, popoare, imperii. Ce sa vezi, multe razboaie, conflicte au un numitor comun: evreii. Se pare ca, in sec.XIX, au cam fost alungati de prin galitia, rusia si , ce sa vezi, s-au aciuat in Moldova si Tara romaneasca. Aici, au inceput sa practice diverse meserii speculative: circiumarit, falsificari, arende, camatarii. A fost o adevarata invazie. Alecsandri, Eminescu si alti carturari, depotriva masoni, au luptat din rasputeri pentru ca natiunea romana sa nu devina sluga acestor cotropitori. S-au facut mari presiuni din partea puterilor vestice pentru a li se oferi cetatenia romana, prin diverse santaje si jocuri de culise. Eram in pericol sa se intimple ce s-a intimplat in Palestina in 1848. Puteam fi o gaza. Ei isi cauta o tara/teritoriu in care sa se simta bine. Romania era foarte dezirabila. Acum se vorbeste ca ucraina ar putea fi candidata, tara fiind cumparata deja de rotschild, griul ucrainian e pe firme americane, de aia trebuie asigurat exportul cu orice pret. Pun un link cu un roman care a sapat adinc in istorie, vei afla niste lucruri socante. Dupa care vom privi altfel miscarea legionara, antonescu, "alianta" noastra cu germania (alianta naibii, ca atunci am cedat basarabia, bucovina si ardealul de nord, fara lupta, in vara 1940) [ https://rumble.com/ v3sl1f2-conflictul-israel-palestina. -semnificaii-pentru-romnia.html ] "Timp de aproximativ 140 de ani (1800-1940), România a fost ținta predilectă a colonizatorilor iudei în ceea ce privește Europa. Românii au trăit parțial ceea ce trăiesc de 75 de ani palestinienii. Formele colonizării au fost diferite, dar esența procesului e identică. Mai problematic este că dacă Israelul va fi în pericol în urma conflictului cu lumea arabă, colonizatorii vor reveni masiv (și) la noi. Deja și-au pregătit terenul. Emisiune difuzată de Global News în data de 25 octombrie 2023. Invitat special: Ioan Roșca, cercetător multidisciplinar."
Postat 26 Decembrie 2023, 21:29 de excalibur
@excalibur
Ardealul, a fost sute de ani o vaca buna de muls pt unguri si pt austriecii iar romanii asupriti pe propriile teritorii. Pana la urma, in 1918, s-a terminat cu cotropirea, exploatarea si jefuirea Ardealului. De atunci ungurii au mai navalit odata in 1940, cu ajutorul Germaniei naziste. Au facut prapad. Crime impotriva umanitatii. Austriecii si ungurii au reusit sa savarseasca atrocitati, sa cotropeasca Ardealul cu ajutorul fortei armate. Romanii nu au fost lasati sa invete, sa-si sarbatoreasca traditiile si cultura. Nu au fost lasati sa se organizeze. Si cu toate acestea romanii tot au reusit sa-i alunge pe cotropitori luandu-si inapoi teritoriile, proprietatile din ghearele asupritorilor. In prezent lucrurile stau altfel. Romanii si-au castigat dreptul la a studia, la a-si sarbatorii traditiile, cultura, limba materna. Stim ce inseamna separatismul si iredentismul unguresc. Istoria si intentiile iredentistilor sunt binecunoscute in toata lumea, nu doar in Europa
Postat 26 Decembrie 2023, 20:21 de OrbanKula
insistam....
Cand s-a realizat prima interventie pe pietonala afacerile si-au revenit cu greu, se vede cu ochiul liber. Pasajul Vulturul Negru exista, dar e depopulat si din cauza acelorasi motive. La urmatoarea interventie pe pietonala...cred ca va imaginati rezultatul. E clar ca nu doar santierul de durata le influenteaza, dar le da un cui de cosciug. Nu sunt impotriva refacerii prostiei anterioare nici a varsarii banilor EU pe Crisul Repede, dar poate gandim putin si nu repetam totul ca in ziua cartitei.
Postat 26 Decembrie 2023, 16:02 de Christa
Randari VS Realitate
Deja cred ca stim cu totii ca o sa dureze cativa ani, minim 2x fata de cat o sa ne zica primaria ca vor dura lucrarile... Si mai stim cu totii ca realitatea va fi mult diferita decat imaginile 3D prezentate, cum e mereu cu orice lucrare... adica calitate mult inferioara de standarde moderne (vezi ciuperca, vezi piata unirii tot crapata, vulturul negru si asa mai departe)... Si acuma sa vina aia "dar bine ca se face" :)))
Postat 26 Decembrie 2023, 14:09 de cristianteofil
Reducere la absurd
Hai sa ne imaginam ca, la un moment dat, in viitor, Romania, in particular Ardealul, va fi inglobata intr-o federatie de state (UE) precum acum 100 ani, cind eram in Imperiul austro-ungar. Sa presupunem ca viitorii nostri conducatori (patroni) se gindesc deja (demult) la asta. Ce interese ar avea? Pai, in primul rind patrimoniale, paminturi, paduri, resurse, cladiri, drumuri. Au vreo grija pentru populatia bastinasa? Pai, nu prea, decit sa nu distruga, sa nu faca mizerie, sa nu polueze, sa pastreze ceea ce merita pastrat si, eventual, sa dispara. Banii pe care ii primim "gratis", aparent, ne vor costa foarte mult. Deja suntem insolventi, cu deficite de 30 miliarde de euro pe an, din care aproape 10mld. sunt dobinzi. Beneficiaza romanii din aceste "donatii" si "imprumuturi" ?? Da, o duc ceva mai bine, important e sa fie plecati de acasa cind vor suna executorii la usa...
Postat 26 Decembrie 2023, 13:31 de excalibur
Trebuie sa trecem la viteza superioara!
Dece porfir???? Marmura de Carara! daca tot avem prtentii in concurenta mondial!
Postat 26 Decembrie 2023, 13:03 de Piranda
Urmatoarea faza
Ar trebui sa intram in urmatoarea faza a dezvoltarii. O faza in care facem lucruri mai putine, neconcomitent, mai de calitate si fara a ne uita doar pe AXE. E clar ca actuala administratie e incapabila sa faca lucrurile asa. Despre proiect, atat timp cat se lucreaza la pietonale, parcuri si in general nu se sparg strazi eu nu mai am nici o obiectie. Oricum suta de pasaje care e in stadiu de proiect ne va bloca din nou pe toti si asa cum chiar eu ziceam prin 2012 vom auzi vesnicul refren “da si cand va fi gata…”. Oradeanul are rabdare de fier. Poate i se termina la anul.
Postat 26 Decembrie 2023, 12:18 de jijijupanu
Zici bine dar uiti un ,,amanunt":
niciodata nu va iesi ceva bun cand ciuma galbena repara ce a facut ciuma rosie! ,,ar fi o greșeală strategică să recurgem din nou la ieftineli gen pavaje chinezești" Si sa punem p*rcaria aia de porfir de care e plina Piata Unirii?! Porfirul reparat cu scuipinol?! Va citez: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ oradea-sparta-la-6-ani-dupa-reabilitare-piata-unirii-are-nevoie-de-reparatii-tot-mai-multe -si-mai-greu-de-facut-172987.html
Postat 26 Decembrie 2023, 11:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON