Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, redactată de PSD, a fost citită duminică în plenul Parlamentului, în absenţa parlamentarilor PNL, USR, UDMR şi PMP. În acest timp, premierul Grindeanu a demis toată conducerea Ministerului Dezvoltării, blocând programul PNDL2 de finanţare a proiectelor administraţiilor locale, pentru a nu fi “folosit politic”.
"România nu poate fi confiscată”
Mihai Fifor, om de încredere al lui Liviu Dragnea, a citit în plen moţiunea de cenzură cu titlul "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor".
Interesant este faptul că PSD-ALDE au depus moţiunea cu 223 de semnaturi, în condiţiile în care, pentru ca aceasta să treacă, e nevoie de 233 voturi. Dezbaterea şi votul moţiunii vor avea loc miercuri, de la ora 11.
Moţiunea de cenzură nu a fost înregistrată la Guvern, căci registratura instituţiei nu e deschisă duminica, motiv pentru care premierul Sorin Grindeanu nici nu a mers în Parlament pentru a asista la şedinţa în care s-a citit documentul.
“Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu”
Potrivit textului moţiunii de cenzură, ”la cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.
Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns. ”Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”, arată textul moţiunii.
Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern. „Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”, se mai precizează în document.
PSD, atins la bani
În acest timp, premierul Sorin Grindeanu a demis duminică toţi secretarii de stat, secretarul general şi pe secretarii general-adjuncţi din Ministerul Dezvoltării, spunând că face acest lucru pentru ca PNDL 2, a cărui demarare a fost anunţată subit de Sevil Shaidehh cu o zi înainte, să nu fie folosit politic.
"Nu accept ca acest program (PNDL 2) să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva şi tocmai pentru a înlătura orice umbră de îndoială (...) am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, pentru secretarul general şi secretarii generali adjuncţi. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL", a declarat Sorin Grindeanu.
"Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri şi nu pentru a bloca programul. Acesta trebuie să continue şi vă asigur că acest lucru se va întâmpla curând, dar doar cu respectarea legii", a mai spus Grindeanu.
Potrivit unor surse politice, Sevil Shhaideh, ministru-demisionar, dar în funcţie în prezent, a început deja să aloce bani pentru administraţia publică locală, însă documentele trebuie contrasemnate de secretari de stat din Ministrul Dezvlotării.
Ponta către Dragnea: “E un război în care va pierde PSD”
Preşedintele SGG, Victor Ponta, s-a prezentat duminică la grupul PSD din Camera Deputaţilor, înaintea şedinţei de plen, pentru a da anumite semnale liderului Liviu Dragnea şi celoralţi parlamentari.
"Am transmis un punct de vedere al meu, ca fost preşedinte, fost premier, depunerea efectivă a moţiunii e un război atomic în care va pierde PSD şi va câştiga preşedintele Iohannis. Mai e timp. Vă spun în numele premierului că dacă moţiunea nu îndeplineşte numărul, Sorin Grindeanu va discuta cu conducerea PSD şi ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2", a declarat Victor Ponta.
Acesta a declarat că în cazul celuilalt scenariu, dacă moţiunea va trece, atunci "singura persoană care va putea numi premierul este Iohannis".
După ce a plecat Victor Ponta, la grupul PSD din Camera Deputaţilor a venit şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care a evitat să facă declaraţii.
După şedinţă întrebat de ce moţiunea a adunat mai puţine semnături decât numărul necesar pentru a fi votată, Liviu Dragnea a răspuns că "majoritatea celor care nu au semnat azi nu au fost prezenţi, au vorbit cu mine, unii nu sunt în ţară, ajung în seara asta, unii ajung marţi", subliniind că “important este votul de miercuri, care va fi masiv". Duminică, în sala de plen au fost prezenţi la citirea motiunii doar 216 parlamentari.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.