URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 22:32

"Duduile care apărau cu sabia în mână memoria lui Iosif Vulcan" s-au înşelat: Revista Familia, relansată în prezenţa a peste 100 de prieteni (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Librăria Cărtureşti din Lotus Center a fost plină marţi seară, la lansarea primului număr din noua serie a revistei de cultură Familia, inaugurată după integrarea administrativă a redacţiei în structura de personal a Bibliotecii Judeţene, conform unei hotărâri a Consiliului Judeţean din decembrie.

La eveniment au participat, pe numărate, peste 120 de prieteni ai publicaţiei şi ai redactorilor - poeţi, prozatori, artişti, profesori, cititori, inclusiv primarul Florin Birta, care au răspuns invitaţiei amfitrionilor Mircea Pricăjan, noul redactor-şef, şi Miron Beteg, "secundul" său. "Un număr periculos de mare", a constatat cel dintâi, cu bucuria că, în ciuda pandemiei, dar şi a zarvei iscate la finele anului trecut de decizia administrativă, noua serie a revistei se naşte sub auspicii bune.

Bucuria continuităţii

"Trebuia să fie şi domnul Ioan Moldovan", le-a spus Pricăjan celor prezenţi, anunţând că fostul director, aflat la Ipoteşti pentru un "Dialog între poeţi", nu absentează din cauza unei presupuse supărări, ci este prezent printr-o înregistrare video în care acesta - contrar catastrofiştilor care prevesteau dispariţia prestigioasei publicaţii - a pledat pentru bucuria continuării drumului acesteia indiferent de vremuri.

poetul Ioan Moldovan, la relansarea Revistei Familia

"Să ţinem la această bucurie, pentru că trăim vremuri în care bucuriile sunt problematice. Vreau să vă asigur că bucuria despre care vorbeam are substanţă, şi ea constă în continuitate. Şi Iosif Vulcan a mizat pe tinereţe, debutându-l pe junele Eminovici", a transmis Ioan Moldovan, arătând că "a fost un mare dar pentru existenţa mea de a putea sluji revista Familia", dar şi că doreşte noii serii, a VI-a, un viitor cel puţin la fel de lung precum existenţa celei precedente, al cărei director a fost.

Nicio "manelizare"

Fost secretar general al vechii redacţii şi continuând aceeaşi muncă şi în noua formulă, Miron Beteg a mărturisit audienţei că, deşi nu i-a plăcut decizia CJ Bihor, care a lăsat revista fără personalitate juridică, echipa redacţională a primit tot sprijinul conducerii acestei instituţii pentru a menţine publicaţia la nivelul de prestigiu cunoscut. "Din momentul în care a început transferul către Bibliotecă, mărturisesc că am avut tot sprijinul, necondiţionat şi extrem de rapid, al Consiliului Judeţean. Nu avem cum să nu recunoaştem că de la un moment încolo lucrurile au mers foarte bine", a spus Miron Beteg (foto jos).

Miron Beteg, Revista Familia

"Lucrurile au luat-o rău razna în presă, pe Facebook, când Mircea Pricăjan a vorbit despre întinerire, despre scăderea vârstei cititorilor, că nu va mai fi un soi de cutie poştală în care scriitorii îşi scriu unii altora textuleţe despre propriile cărţi. Unii s-au temut de o "manelizare" a revistei, au spus că va fi un fel de Arici Pogonici al revistelor de cultură. Pe foarte mulţi, acest prim număr îi va face să verse o lacrimă amară, mai ales pe duduile care cu sabia în mână credeau că apără memoria lui Iosif Vulcan", a mai spus, ironic, Beteg.

Amintind că a ajuns la Familia la aceeaşi vârstă, chiar dacă înaintea actualului redactor-şef, acesta a mai mărturisit că "Mircea are un entuziam molipsitor, dublat de o capacitate de muncă aproape suspectă", care l-a contaminat şi pe el.

"Tot răul spre bine"

Mult mai puţin entuziast s-a arătat unul dintre colaboratorii Familiei, Florin Ardelean (foto mijloc), fost redactor, care a afirmat că transferarea redacţiei în structura organizatorică a Bibliotecii a fost de-a dreptul un act de "agresiune", etichetând optimismul lui Miron Beteg drept semn al "sindromului Stockholm" (ce descrie comportamentul unei victime captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul).

Florin Ardelean la lansarea Revistei Familia

Totuşi, Ardelean a recunoscut că "o înnoire era obligatorie", afirmându-şi scepticismul că o lansare de număr din seria precedentă ar fi strâns măcar zece persoane, şi a concluzionat că "rumoarea trece şi tot răul e spre bine".

Ardelean s-a referit fugitiv la istoria celor cinci serii precedente, despre cea nouă admiţând, totuşi, că dorinţa de întinerire şi de dinamizare este pozitivă, dar şi adăugând că întinerirea oricum începuse şi se făcea "natural" şi fără schimbarea organizatorică.

Invitat şi el să se adreseze audienţei, autorul fotografiei de pe copertă, artistul fotograf Ovi D. Pop s-a declarat onorat de alegerea redacţiei şi, pentru că "o imagine face cât o mie de cuvinte", nu s-a lungit la vorbă, exprimându-şi doar speranţa că şi pe viitor "arta vizuală să fie apropiată revistei Familia".

În pas cu epoca

La eveniment au fost invitaţi să vorbească şi alţi doi colaboratori ai Familiei, poetul şi traducătorul Mircea Dan Duţă (foto dreapta) şi scriitoarea Ioana Cistelecan (foto stânga), aceasta salutând faptul că redacţia "a găsit resurse interioare să se reinventeze", să lege tradiţia cu inovarea.

Noul redactor-şef, Mircea Pricăjan (foto jos), a prezentat, în fine, "programul" noii serii, anunţând că seria a VI-a a Familiei "nu o rupe brutal cu trecutul, nu se pune această problemă", vorbind şi despre site-ul publicaţiei, în noua configuraţie, "pe model occidental, cu multe funcţionalităţi de interactivitate", care va completa forma tipărită a revistei.

De altfel, şi lansarea însăşi a fost transmisă live pe pagina de Facebook a revistei (video jos), aşa cum reclamă cerinţele epocii.

În ce priveşte primul număr al noii serii, acesta dă indicaţii despre tendinţa pe care echipa redacţională o va urma: nr. 1 al seriei a VI-a are rubrici de autor, fotografii, rubrici dedicate artelor grafice, plastice, dramatice, cinematografului şi muzicii, interviuri, cronici literare şi o rubrică nouă, Best Seller, adică topul vânzărilor în reţeaua Cărtureşti (librăriile fizice şi online) structurat pe nouă categorii, de la beletristică până la cărţi pentru copii.

Vorba tânărului redactor-şef: "Lectură plăcută, să citim şi să auzim de bine!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Stie cineva....
Stie cineva UNDE se gaseste aceasta revista? Vulcan a fost bugetar? Cam cate se vand pe bune nu impuse pe linie de bugetari?
Postat 24 Februarie 2021, 12:20 de scortosul
La lansare au fost prezenți ...
... absolut toți cititorii !?! Unii zic că o să renunțe la poezie ... că-i vremea de SF, iar Familia nu se pliază pe viitor !?!
Postat 24 Februarie 2021, 10:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON