URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2021, 19:41

O nouă Familie: Care sunt planurile noului redactor-șef al revistei Familia

O nouă Familie: Care sunt planurile noului redactor-șef al revistei Familia NOUL ŞEF. Redactor al revistei Familia din 2003, Mircea Pricăjan (40 ani) a fost ales să preia frâiele publicaţiei şi anunţă schimbări editoriale importante
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele săptămâni, revista de cultură Familia a ajuns subiect de dezbatere naţională, şi nu datorită unor cronici excepţionale ori unor poeme tulburătoare.

În urma reorganizării decise de conducerea Consiliului Judeţean Bihor, câteva publicaţii naţionale au dat-o drept "desfiinţată de Bolojan", iar mulţi oameni de cultură şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mutarea acesteia sub "umbrela" Bibliotecii Judeţene.

Noul redactor-şef al publicaţiei, romancierul Mircea Pricăjan, dă asigurări că revista Familia îşi continuă tradiţia, ba chiar primeşte un suflu nou...

"O mare tristeţe"

În decembrie 2020, la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, aleşii bihorenilor au votat, între altele, fuzionarea prin absorbţie de către Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a revistelor culturale Familia şi Várad, care astfel şi-au pierdut personalitatea juridică, scopul fiind reducerea cheltuielilor.

Decizia a iscat reacţii puternice. Mai mulţi scriitori şi poeţi din ţară au semnat o petiţie pentru inversarea măsurii şi au depus-o la CJ Bihor. În câteva publicaţii naţionale s-a trâmbiţat că revista (una cu o importantă tradiţie, fiind lansată, după cum se ştie, de publicistul bihorean Iosif Vulcan în 1865) a fost desfiinţată, redactorul-şef Traian Ştef şi-a dat demisia, iar directorul publicaţiei, poetul Ioan Moldovan - al cărui post a fost desfiinţat la reorganizare, dar care ar putea rămâne în echipă ca redactor -, a spus că mutarea longevivei reviste culturale în subordinea Bibliotecii ar fi de fapt tot "un fel de desfiinţare", calificând acest lucru drept "o mare tristeţe".

În schimb, Ilie Bolojan a dat asigurări că revista Familia îşi va continua activitatea, că "partea editorială va fi independentă" şi că "nimeni nu o să le dicteze (redactorilor - n.r.) ce să publice".

Plăcerea lecturii

Mircea Pricăjan - scriitor, traducător şi redactor al publicaţiei din 2003, implicat şi în mişcări civice - a fost numit în funcţia de redactor-şef interimar de către direcţiunea Bibliotecii Judeţene. De la început, tânărul romancier ("În umbra deasă a realităţii", "Calitatea luminii", "Pumn de fier", "Perseidele") a spus că nu vede o tragedie în reorganizarea revistei, atât timp cât activitatea editorială nu este oprită.

Înfiinţată în 1865 la Budapesta, revista care l-a publicat pe Mihai Eminescu a trecut prin mai multe serii, iar cea mai recentă apare în format carte, având un tiraj de 250 de exemplare şi circa 100 de abonaţi.

Din noua sa postură, Mircea Pricăjan îşi propune să facă schimbări importante, cu accent pe publicarea unui conţinut valoros şi pe atragerea de noi cititori. "O revistă culturală, aşa cum o văd eu, trebuie să stârnească plăcerea lecturii", spune scriitorul.

Cu personalitate

Principalele obiective ale lui sunt dinamizarea şi întinerirea revistei, prin racordarea ei la teme de actualitate din lumea culturală. În ceea ce priveşte aspectul, redactorul-şef vrea să facă revista mai atrăgătoare, cu un nou frontispiciu inspirat din cel cu care a apărut primul număr al revistei în 1865, cu articole de impact scoase pe prima pagină şi accent pe unicitatea fiecărei ediţii. "Trebuie ca fiecare număr să aibă personalitatea lui", spune Mircea Pricăjan.

În ceea ce priveşte conţinutul, noul coordonator editorial vrea să mizeze pe autori mai tineri, dar neapărat valoroşi. "Avem promisiuni de colaborări constante de la scriitori importanţi, mai ales din generaţia mea. Vor fi subiecte de actualitate şi scriitori actuali, pe care-i vedem traduşi în străinătate, fără sprijin din partea Institutului Cultural Român, ci pur şi simplu pentru că sunt apreciaţi", detaliază Pricăjan.

Proză, poezie, teatru, film

În reţeta editorială va exista un echilibru între proză şi poezie şi vor fi păstrate câteva rubrici tradiţionale, cum ar fi cele de cronică de carte, teatru şi film. Sunt, însă, şi noutăţi. "Aş vrea să avem mai multă cronică de întâmpinare, o specie aparte, diferită de cronica literară. Este un text care nu face o analiză în profunzime, ci arată primele impresii asupra unei cărţi", explică redactorul-şef al Familiei.

În paginile revistei vor fi publicate, lunar, şi topuri ale celor mai căutate titluri în lanţul de librării Cărtureşti. Totodată, revista Familia va găzdui, în premieră, cronică de carte pentru copii. "Nu există nicăieri în presa culturală reflectat fenomenul acesta al cărţilor pentru copii, deşi avem mulţi autori români", spune Mircea Pricăjan, el însuşi un asemenea autor.

În plus, redactorul-şef al revistei plănuieşte să înfiinţeze un cenaclu, un loc de întâlnire pentru tinerii pasionaţi de scris şi de lectură.

Un nou început

Redacţia Familia - din care mai fac parte şi Alexandru Seres, redactor, şi Miron Beteg, secretar de redacţie - lucrează acum la pregătirea primului număr din 2021, care ar urma să apară în februarie, cu o faţă nouă şi conţinut atractiv. "Fiecare număr va avea un nucleu, un subiect principal, un dosar. Pentru primul număr al anului pregătim o dezbatere pe tema pandemiei, cu scriitori, critici, poeţi", explică Pricăjan.

De asemenea, redactorul-şef a stabilit noi colaborări, cu autori remarcabili: "M-a bucurat o proză inedită semnată de Bogdan Alexandru Stănescu (n.r. - scriitor, eseist, traducător, coordonator al colecţiei de literatură universală "Anansi. World Fiction" pentru editura Pandora M), special pentru acest număr".

În paginile revistei, cititorii vor găsi şi cronică literară semnată de bihoreanul Dan-Liviu Boeriu, unul dintre cei mai apreciaţi cronicari literari din ţară. "Voi tăia, voi spânzura, mă voi extazia şi voi admira. Depinde de ce-mi pică-n mână", spunea cronicarul despre colaborarea cu Familia.

Data exactă a apariţiei primului număr din 2021 nu a fost încă stabilită, dar Mircea Pricăjan îşi doreşte să facă din lansarea revistei un eveniment, care să atragă cât mai mulţi bihoreni. Poate în prima fază doar curioşi, dar care apoi să devină cititori fideli...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON