URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2020, 14:11

DOCUMENT. Măsurile propuse pentru relaxarea de după 15 mai: Cum ar funcţiona hotelurile, saloanele, companiile, bisericile şi transportul public

DOCUMENT. Măsurile propuse pentru relaxarea de după 15 mai: Cum ar funcţiona hotelurile, saloanele, companiile, bisericile şi transportul public (foto: generic, sursa: metro.us)

În premieră, autorităţile prezintă măsurile pe care ar urma să fie impuse în România din 15 mai, odată cu ieşirea din starea de urgenţă. Măsurile sunt prezentate într-un document asumat de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi au fost publicate în dezbatere publică, deci nu au fost adoptate deocamdată. 

Documentul întins pe 13 pagini a fost publicat pe site-ul oficial al INSP. Domeniile în care INSP a făcut recomandări de relaxare: hotelier (mai puţin restaurante şi terase), transport în comun, saloane de îngrijire personală, cabinete stomatologice, spitale non-Covid, şcoli (pentru organizarea bacalaureatului şi evaluării naţionale), biserici, birouri open-space. 

"Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro", a transmis Grupul de comunicare strategică.

Distanţă, mască, dezinfecţie...

Aşadar, în saloane (frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică) trebuie asigurată o suprafaţă de 4 mp pentru fiecare client  şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane. Mai mult, la intrarea în salon, clienţilor trebuie să li se verifice temperatura. Angajaţii vor purta măşti şi mănuşi. 

În cabinetele stomatologice, se vor desfiinţa practic sălile de aşteptare, se vor face dezinfecţii riguroase, pacienţii vor fi preluaţi doar cu programare şi întrebaţi dacă prezintă sau nu anumite simptome. Personalului medical îi este impusă purtarea unor echipamente de protecţie, cu mască chirurgicală, mănuşi şi viziere. Pentru proceduri ce implică aerosoli vor folosi mască FFP2 sau FFP3. 

Pentru spitalele non-Covid se propun, de asemenea, mai multe reguli, între care faptul că toţi pacienţii care se internează să fie consideraţi potenţial infectaţi, aşadar personalul medical trebuie să poarte echipamente de protecţie, lucru care, spre exemplu, la Spitalul Judeţean di Oradea se întâmplă deja. În funcţie de simptomatologie, persoanele trebuie testate PCR pentru Covid-19. Pacienţii suspecţi vor purta obligatoriu mască şi vor intra într-un circuit separat faţă de ceilalţi. 

Elevii, câte 10 

În ceea ce priveşte elevii din clasele terminale, care urmează să se pregătească pentru examene şi să le susţină, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe cu cel mult 10 persoane şi nu va dura mai mult de 3 ore. Toţi cei din clase vor purta măşti.

La aceste activităţi, însă, nu vor putea participa elevii şi cadrele didactice care suferă de boli cronice sau locuiesc cu persoane care suferă de aceste afecţiuni sau au peste 65 de ani. 

În şcoli se va putea intra doar după dezinfecţia mâinilor şi verificarea temperaturii. Cei care vor avea peste temperatură de peste 37 de grade vor fi trimişi acasă. 

Cum se va merge la biserică

În privinţa lăcaşurilor de cult, specialiştii INSP propun ca accesul să se facă limitat, "cu respectarea suprafeţei de 8 mp pe persoană". Atât preoţii cât şi enoriaşii vor trebui să poarte măşti, care să acopere atât nasul cât şi gura. 

La intrare, bisericiile trebuie să pună dezinfectanţi pe bază de alcool, pe care enoriaşii să-i folosească pentru curăţarea mâinilor. Mai mult, INSP propune şi un "triaj observaţional" la intrarea în biserici şi să nu fie le fie permis accesul celor care tuşesc sau strănută. Mai mult, "se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult", iar "binecuvântarea se va oferi de la o distanţă de cel puţin un metru". 

Măsuri pentru angajatori. Cum se va lucra în open-space

La locul de muncă, angajaţii ar urma să fie obligaţi să poarte măşti, iar cei cu simptome de infecţie respiratorie să fie izolaţi la domiciliu. Angajatorii vor trebui să decaleze programul de lucru pentru a evita aglomerările. De asemenea, în fiecare zi, la intrarea la locul de muncă, trebuie verificată temperatura angajaţilor. Cei care au peste 37 de grade vor fi trimişi acasă. 

Angajatorii vor asigura o distanţă de minimum 1,5 metri între angajaţii care lucrează la birouri orientate faţă-spate şi spate-spate. Pentru birourile aşezate faţă în faţă, trebuie asigurată separarea acestora prin paravane care să fie dezinfectate zilnic cu soluţii cu alcool. 

Încăperile trebuie aerisite periodic, suprafeţele de lucru curăţate la începutul zilei, precum şi după 4 ore de muncă. În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se va face o nebulizare o dată pe săptămână. Mai mult, trebuie făcută dezinfecţia instalaţiei de climatizare. 

Room service la hotel

În ceea ce priveşte hotelurile, INSP recomandă să se respecte măsuri drastice de dezinfectare, să se pună la recepţie măşti, mănuşi. În schimb, politica de ocupare a camerelor va fi stabilită de către echipa de management a fiecărui hotel. 

Nu se vor deschide, în schimb, restaurantele hotelurilor, baruruile, cafenelele şi cofetăriile. Servirea mesei se va face în sistem de room-service şi este preferabil să se folosească "tacâmuri şi veselă de unică folosinţă". 

Spălarea şi dezinfecţia camerelor trebuie să se facă mai des, cu soluţii biocide. Folosirea lifturilor trebuie evitată. 

În ceea ce priveşte transportul în comun, accesul în mijloacele de transport ar urma să fie permis doar dacă persoanele poartă măşti, medicale sau non-medicale, care să acopere nasul şi gura. Mai mult, numărul maxim de călători va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport şi cu respectarea distanţei de minim un metru între călători. Vehiculele vor fi dezinfectate cel puţin o dată la 4 ore. 

Angajatorii din domeniul transporturilor trebuie să asigure separarea compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spaţiului destinat transportului pasagerilor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Ai dreptate cum adică să mănânce psd-udmr-alde cu plastic :::))) FELICITĂRI LIBERALI-LOR
Postat 09 Mai 2020, 22:13 de Sandu2100
Îmi și imaginez, la Radison în București ...
... cum vor mânca parlamentarii pe genunchi, cu linguri, furculițe și cuțite, din plastic !?! A înebunit "cățeaua" liberală !?!
Postat 09 Mai 2020, 21:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON