URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2021, 12:01

Din 2022, gata cu sula în justiţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sula este o unealtă alcătuită dintr-o tijă mare şi subţire de oţel, dreaptă sau curbă, ascuţită la vârf, fixată într-un mâner şi folosită în pielărie (cizmărie, cojocărie etc) pentru a găuri pielea ori talpa spre a putea trece acul cu aţa prin ele.

Poate multă lume nu ştie, dar sula s-a utilizat şi încă se utilizează şi astăzi pe scară largă inclusiv în justiţie, la găurirea coperţilor de dosare, pentru a putea fi realizată operaţiunea de coasere a acestora. Deşi tehnica a evoluat foarte mult în ultima perioadă, uşurând o serie de activităţi ce presupuneau timp şi efort, în justiţie beneficiile nu s-au simţit la cel mai înalt nivel.

Mai concret, deşi de aproximativ 15 ani există un portal al instanţelor de judecată ce cuprinde informaţii minimale privind dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată (în principal termene, soluţia finală şi cele intermediare), la nivel central nu s-au mai făcut paşi importanţi în fenomenul de digitalizare a justiţiei.

În acest context, în lipsa unei intervenţii centralizate, mai multe Curţi de Apel au dezvoltat diverse aplicaţii informatizate care permit cetăţenilor (şi avocaţilor) să îşi citească online dosarele şi chiar să depună acte în format electronic, unele dintre aceste aplicaţii fiind utilizate inclusiv la nivelul Curţii de Apel Oradea şi al instanţelor arondate acesteia. Mai mult, aplicaţiile permit şi comunicarea electronică a citaţiilor şi hotărârilor pentru cei care îşi dau acordul pentru o astfel de procedură, făcându-se astfel economii însemnate de bani publici.

Nu e momentul acum să analizăm de ce unele instanţe reuşesc să scoată coperţile dosarelor gata găurite, tipărite cu datele şi codul QR care permit identificarea exactă a acestora şi altele încă folosesc antica sulă pentru a găuri coperţile învechite şi tomurile de hârtii. Este însă momentul ca practicile bune să fie extinse în toată ţara astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2022, România să aibă un unic dosar electronic, identic, de la Înalta Curte şi până la judecătoria cea mai îndepărtată de Bucureşti.

Este momentul ca toţi judecătorii, toţi avocaţii şi toţi justiţiabilii să beneficieze de exact aceleaşi facilităţi şi să avem un sistem de justiţie normal, în care finalmente sula să fie înlocuită de calculator şi alte instrumente moderne.

Din 11 iunie a.c., Ministerul Justiţiei a adunat sub aceeaşi "cupolă" cei mai buni informaticieni din sistemul de justiţie şi factorii de decizie instituţionali (Înalta Curte şi CSM), formând un grup de lucru cu o ţintă clară: de la 1 ianuarie 2022 să intrăm în normalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Cu sula-n coaste" (de Ion Iliescu)
Binevenite precizările articolului, dar apoi se impune și clasica întrebare: "ce are sula cu prefectura?"
Postat 17 Iunie 2021, 12:15 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON