URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2021, 12:01

Din 2022, gata cu sula în justiţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sula este o unealtă alcătuită dintr-o tijă mare şi subţire de oţel, dreaptă sau curbă, ascuţită la vârf, fixată într-un mâner şi folosită în pielărie (cizmărie, cojocărie etc) pentru a găuri pielea ori talpa spre a putea trece acul cu aţa prin ele.

Poate multă lume nu ştie, dar sula s-a utilizat şi încă se utilizează şi astăzi pe scară largă inclusiv în justiţie, la găurirea coperţilor de dosare, pentru a putea fi realizată operaţiunea de coasere a acestora. Deşi tehnica a evoluat foarte mult în ultima perioadă, uşurând o serie de activităţi ce presupuneau timp şi efort, în justiţie beneficiile nu s-au simţit la cel mai înalt nivel.

Mai concret, deşi de aproximativ 15 ani există un portal al instanţelor de judecată ce cuprinde informaţii minimale privind dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată (în principal termene, soluţia finală şi cele intermediare), la nivel central nu s-au mai făcut paşi importanţi în fenomenul de digitalizare a justiţiei.

În acest context, în lipsa unei intervenţii centralizate, mai multe Curţi de Apel au dezvoltat diverse aplicaţii informatizate care permit cetăţenilor (şi avocaţilor) să îşi citească online dosarele şi chiar să depună acte în format electronic, unele dintre aceste aplicaţii fiind utilizate inclusiv la nivelul Curţii de Apel Oradea şi al instanţelor arondate acesteia. Mai mult, aplicaţiile permit şi comunicarea electronică a citaţiilor şi hotărârilor pentru cei care îşi dau acordul pentru o astfel de procedură, făcându-se astfel economii însemnate de bani publici.

Nu e momentul acum să analizăm de ce unele instanţe reuşesc să scoată coperţile dosarelor gata găurite, tipărite cu datele şi codul QR care permit identificarea exactă a acestora şi altele încă folosesc antica sulă pentru a găuri coperţile învechite şi tomurile de hârtii. Este însă momentul ca practicile bune să fie extinse în toată ţara astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2022, România să aibă un unic dosar electronic, identic, de la Înalta Curte şi până la judecătoria cea mai îndepărtată de Bucureşti.

Este momentul ca toţi judecătorii, toţi avocaţii şi toţi justiţiabilii să beneficieze de exact aceleaşi facilităţi şi să avem un sistem de justiţie normal, în care finalmente sula să fie înlocuită de calculator şi alte instrumente moderne.

Din 11 iunie a.c., Ministerul Justiţiei a adunat sub aceeaşi "cupolă" cei mai buni informaticieni din sistemul de justiţie şi factorii de decizie instituţionali (Înalta Curte şi CSM), formând un grup de lucru cu o ţintă clară: de la 1 ianuarie 2022 să intrăm în normalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Cu sula-n coaste" (de Ion Iliescu)
Binevenite precizările articolului, dar apoi se impune și clasica întrebare: "ce are sula cu prefectura?"
Postat 17 Iunie 2021, 12:15 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON