URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2024, 20:01

Deţinătorii parcărilor de domiciliu din Oradea îşi mai pot plăti abonamentul direct la Primărie până la 31 ianuarie. Află când se vor şti locurile libere!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au parcare de domiciliu îşi mai pot plăti abonamentele până la 31 ianuarie direct la Primărie. Deocamdată în evidenţele municipalităţii figurează ca fiind plătite pentru 2024 doar 11.000 din cele 20.000 de locuri de parcare la domiciliu. Cele eliberate vor fi reîmpărțite...

Începând de anul acesta asociaţiile de proprietari nu mai încasează taxa de 160 lei pe an pentru parcările de domiciliu. Acestea vor trebui să depună la Primărie, cel târziu săptămâna viitoare, banii adunaţi de la orădeni până la 31 decembrie.

"Fiind primul an de implementare a plăţii direct la primărie, plata abonamentelor de parcare de domiciliu s-a realizat în regim mixt, cetăţenii având posibilitatea de a plăti abonamentul şi la asociaţiile de proprietari până la 31 decembrie 2023. În această situaţie, asociaţia are obligaţia de a vira sumele încasate de la proprietari şi de a comunica Primăriei Oradea lista persoanelor (pentru a face scăderea debitelor) până la data de 15 ianuarie", a anunţat joi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Pentru că multe asociaţii nu au depus încă la Primărie sumele şi actele doveditoare, în momentul de faţă un număr mare de orădeni care şi-au plătit taxa figurează încă cu obligaţii de plată pe platforma "Ghişeul online". Potrivit municipalităţii, acest lucru nu ar trebui să îi îngrijoreze.

"Cetăţenii care au plătit abonamentul de parcare de domiciliu prin asociaţia de proprietari, dar figurează încă cu suma datorată în platforma Ghişeul online, pot efectua plata impozitelor cu bonificaţie (clădire, teren, auto) prin înscrierea cifrei 0 (zero) în câmpul de plăţi aferent abonamentului pentru parcarea de domiciliu", a anunţat Primăria.

Se va şti la primăvară...

Municipalitatea a încasat până acum, direct sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari, puţin peste jumătate dintre abonamentele de domiciliu datorate de proprietarii de maşini din Oradea.

"La această oră în evidenţele municipalităţii figurează circa 11.000 de abonamente pentru parcarea de domiciliu achitate faţă de cele circa 20.000 de parcări de domiciliu existente. Asociaţiile de proprietari mai pot veni cu sumele strânse de la orădeni până la 15 ianuarie, iar deţinătorii îşi pot plăti taxa de parcare de domiciliu până la sfârşitul lunii ianuarie", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Serviciului Parcări, Ion Şimon.

Chiar şi aşa, orădenii vor mai trebui să aştepte câteva luni până la eliberarea locurilor de parcare pentru care nu s-a plătit taxa în vederea reîmpărţirii lor către doritori.

"Numărul locurilor de parcare de domiciliu libere se va şti cel mai repede în perioada martie - aprilie. În Oradea avem încheiate contracte pentru atribuire de locuri de parcare cu 580 de asociaţii de proprietari. Acestea vor veni cu documentele, iar verificarea lor va dura", a explicat Şimon.

Anul 2023 a fost ultimul în care asociaţiile pentru proprietari au mai încasat de la membri taxa de 160 lei pentru parcarea de domiciliu. Începând din 2024, aceasta se plăteşte direct la Primărie, online sau la ghişeele de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Primăria va încasa taxele de la orădeni şi va vira către asociaţiile de proprietari procentul de 10% din care acestea să poată plăti întreţinerea parcărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON