URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2022, 10:20

De dragul muzicii: Pianistul orădean Thurzó Zoltán va încerca din nou să doboare recordul mondial al celui mai lung concert

De dragul muzicii: Pianistul orădean Thurzó Zoltán va încerca din nou să doboare recordul mondial al celui mai lung concert LA BINE ŞI LA GREU. La concertul de peste 77 de ore susţinut la finalul anului trecut, Zoli a avut-o alături non-stop pe partenera sa de viaţă, Erika, dar şi pe câinele lor, Kira. Tot împreună, cei trei vor să încerce, din nou, să doboare recordul mondial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul anului trecut, orădeanul Thurzó Zoltán a devenit primul pianist român care a concertat mai bine de 77 de ore încontinuu. Totuşi, pentru el nu este destul...

Artistul a vrut să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian, intenţionând să cânte 130 de ore fără întrerupere. În a patra seară, după ce a leşinat a doua oară pe scenă, a fost nevoit să renunţe! Totuşi, nu a abandonat visul, aşa că vrea să-şi repete încercarea de a stabili un nou record mondial.

Concert-maraton

Thurzó Zoltán, care în această săptămână a împlinit 39 de ani, visează de mult la un record mondial.

Anul trecut, pe 30 noiembrie, a dat startul celui mai important concert din viaţa lui. Planul său era să concerteze 130 de ore neîntrerupt pentru a doborî actualul record mondial, de 127 de ore, 8 minute şi 32 de secunde, înregistrat în 2015 de indianul Mrityunjay Sharma.

Regulile Guinness World Records prevăd că pentru fiecare oră cântată primeşte 5 minute de pauză, iar Zoli s-a străduit să cânte cât mai mult, astfel încât să adune timp pentru pauze de somn. Când a atins 48 de ore de concert, dormise, cumulat, doar 75 de minute!

Record naţional

După trei zile şi jumătate, însă, concertul din sala festivă a Universităţii Partium a fost oprit. Obosit şi deshidratat, pianistul a leşinat de două ori şi a fost inconştient aproape 20 de minute. "Aşa am consumat minutele libere pe care le acumulasem", spune Zoli. Echipajul SMURD care a intervenit de urgenţă i-a cerut să renunţe, ca să nu-şi pună viaţa în pericol.

"M-am antrenat pentru acest angajament mai bine de trei ani şi jumătate, dar nu am anticipat probleme externe, pentru care nu am avut soluţii rapide. Totul a mers foarte bine până în a treia noapte, când termometrul digital pe care îl aveam în sală s-a stricat şi nu ne-am dat seama că pe scenă s-a încălzit foarte mult", zice artistul. Căldura nu i-a ajutat organismul deja deshidratat, aşa că după 77 de ore, 44 de minute şi 43 de secunde, maratonul s-a încheiat.

Chiar şi aşa, a devenit primul artist român care a cântat într-un singur concert toate sonatele lui Mozzart, ba chiar de trei ori fiecare, plus integrala sonatelor lui Beethoven. Mai mult, la ora actuală, este pianistul român cu cel mai lung concert!

Familie de muzicieni

Deşi a atins o performanţă lăudabilă, Zoli recunoaşte că nereuşita i-a picat greu. "Este, totuşi, un eşec", spune el. În plus, l-a şi costat serios, pentru că înscrierea şi organizarea unui concert de Cartea Recordurilor costă mii de euro, bani pe care pianistul i-a plătit din economiile făcute în urma concertelor sale.

Se făleşte, pe bună dreptate, că este singurul pianist orădean din ultimele şase decenii care n-a fost niciodată angajat într-o instituţie publică, aşadar trăieşte doar din onorarii. Un muzician desăvârşit, aşa cum au fost şi bunicii lui: Tyukodi Margit a fost cântăreaţă de operă, iar Thurzó Sándor un celebru violonist şi istoric muzicolog.

"Ştiu că pot"

Zoltán nu vrea să se dea bătut. În ultimele zile din anul trecut a trimis o nouă cerere de înscriere pentru recordul mondial la cel mai lung concert şi, spre bucuria sa, intenţia i-a fost acceptată. "Vreau să încerc din nou, pentru că ştiu că pot", spune el.

Nu se dă bătut pentru că are acelaşi vis care i-a dat forţă şi anul trecut: să devină un artist cunoscut în lume şi, astfel, să adune banii necesari pentru înfiinţarea unui muzeu al muzicii la Oradea. De la bunicul său a moştenit numeroase obiecte valoroase, inclusiv partituri şi instrumente care au stat în mâinile unor muzicieni celebri şi merită să fie expuse.

De data aceasta, pianistul va fi mult mai bine pregătit şi se va înconjura de specialişti care îl vor ajuta să nu repete greşelile. Deocamdată, Zoli nu a stabilit când şi unde va concerta, dar ştie clar care îi este decizia pentru acest an: să devină pianistul cu cel mai lung concert din lume!


COSTISITOR
Se caută sponsori

Organizarea concertului pentru Cartea Recordurilor este costisitoare, aşa că Zoli a început să caute sponsori şi donatori dornici să-l sprijine.

Se pot face donaţii în lei în contul RO64OTPV220000309377RO01 (deschis pe numele Asociaţiei Culturale Classic Ars) sau în euro în contul RO98BACX0000001827532000 (Zoltan Peter Thurzo).

"Orice sprijin este binevenit, iar pentru firme donaţiile sunt deductibile timp de 7 ani", precizează artistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON