URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2021, 12:13

A început maratonul! Orădeanul Thurzó Zoltán încearcă să doboare un record mondial, cu un concert de pian care va ţine 6 zile şi 6 nopţi (FOTO / VIDEO)

Pianistul orădean Thurzó Zoltán a început cel mai important concert din cariera lui de până acum. Artistul încearcă să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian şi vrea să cânte 130 de ore, fără întrerupere.

Startul s-a dat marţi dimineaţă, la ora 8 fix, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României. Apoi, pianistul, care are şi cetăţenie maghiară, a cântat imnul Ungariei, după care și un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium.

„M-am îmbrăcat lejer, pentru prima oară la un concert”, a declarat artistul, înainte să înceapă să cânte, pentru BIHOREANUL. Îmbrăcat în jeanşi şi un pulover, Thurzó a recunoscut că are un „stres pozitiv” şi speră că asta îl va ajuta să reziste la concertul-maraton.

Prima noapte, cea mai grea

Pianistul a strâns în jurul lui o armată de voluntari, care-l vor însoţi în următoarele 6 zile şi 6 nopţi. Martorii vor „lucra” în ture de câte 8 ore, iar partenera de viaţă a artistului, Erika, şi câinele lor, Kira, vor fi cu el nonstop, încurajându-l. De asemenea, o specialistă în masaj, care l-a ajutat şi să se pregătească pentru acest maraton, va fi alături de el, pentru a-i oferi ajutor, la nevoie.

“Mă gândesc că prima noapte va fi cea mai grea. Dar dacă o să reuşesc cu brio şi o să am suport în spate, cu Erika şi echipa, o să trec cu bine. După două zile mă gândesc că va fi următorul moment greu, pentru că două zile de cântat în continuu necesită multă energie mentală şi fizică. După aceea o să mă culc, dar dacă am trecut de două zile jumate voi fi mult mai calm, voi şti că aproape am trecut de jumătate, şi mentalul lucrează. Voi vedea mai clar sfârşitul”, a mai spus artistul.

Regulile Guinness World Records prevăd că, pentru fiecare oră cântată, artistul primeşte 5 minute de pauză. Planul lui este ca în primele două zile să nu se oprească din cântat, astfel încât să-şi adune un timp mai lung, pentru a se putea odihni. Singurele pauze pe care vrea să le facă marţi şi miercuri sunt pentru a merge la toaletă şi pentru a mânca.

Filmat non-stop

Organizarea unui eveniment după standardele Guinness World Records nu este simplă. Pianistul este filmat nonstop cu patru camere, iar doi martori trebuie să-l asiste în continuu. Ei sunt cei care notează ora, minutul şi secunda la care începe şi se termină fiecare cântec.

Din prima echipă de voluntari a făcut parte şi Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Szent Laszlo, care a numărat ultimele 10 secunde, înainte de ora 8, şi a pornit cronometrul oficial al maratonului.

Când ceasul va arăta 130 de ore, pianistul va şti că a reuşit să doboare recordul mondial deţinut de indianul Mrityunjay Sharma, care, în 2015, a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Pianistul va cânta atât ziua, cât şi noaptea, iar orădenii curioşi să-l asculte vor putea intra oricând, între orele 8 şi 20, cu condiţia să prezinte la intrarea în clădire un certificat verde Covid.

Dacă totul va merge bine, concertul-maraton se va încheia pe 6 decembrie, la ora 4.50. 

Cu muzica în sânge

Nepot al reputatului violonist şi istoric muzicolog Thurzó Sándor (1920-2009), Zoltán este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte.

Ambiţia de a doborî recordul mondial o are de câţiva ani, de când şi-a propus şi să înfiinţeze în oraşul său natal un muzeu al muzicii, în care să expună cele peste 18.000 de piese pe care familia sa le deţine. Printre acestea, se numără documente relevante descoperite de bunicul său, în munca lui de cercetare a istoriei muzicii din Oradea, dar şi diverse instrumente muzicale, între care o vioară folosită în 1760 într-un concert condus de Michael Haydn în Palatul Romano-Catolic din Oradea. Mai mult, patrimoniul familiei Thurzó include toate manuscrisele originale ale celebrului compozitor maghiar Bartók Béla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Succes
Hai sa vedem Oradea in cartea recordului. Felicitari.
Postat 01 Decembrie 2021, 00:37 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON