URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2017, 12:01

"Dascăli din Bihor": O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, primită de un public format din numeroşi oameni de cultură şi curoşi. Este vorba despre volumul "Dascăli din Bihor", autor Ion Bradu, şi care acum a fost tipărit în primă ediţie.

Acesta, cu un total de circa 500 de pagini şi şapte capitole, cuprinde 70 de texte despre cadre didactice pe care scriitorul le-a cunoscut, precum Teodor Neş (fost director al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, al Casei Naţionale şi a Despărţământului ASTRA şi, totodată, autorul cărţii "Oameni din Bihor"), Augustin Cosma (tot fost director de la Colegiul Emanuil Gojdu, care a patronat revista elevilor "Ţara visurilor noastre") ori Ştefan Mustă (de la Liceul Samuil Vulcan din Beiuş, renumit profesor de matematică). Cartea a rămas, până în acest an, în manuscris, iniţial gândită pentru a fi structurată în trei volume, iar acum, sub egida Editurii Arca a putut vedea lumina tiparului.

Moderatorul evenimentului a fost Cristina Puşcaş, doctor în istorie, care a subliniat că "Ion Bradu a început să scrie cartea din 1938, pornind de la dascălii săi". "În această sală îi avem şi pe urmaşii unora dintre aceşti dascăli", a mai spus Cristina Puşcaş, amintind de istoricul Alexandru Pop, urmaş al lui Teodor Neş.

În continuare, cuvântul i-a aparţinut P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei. "Dacă citiţi despre aceste personalităţi, pe unele nu le cunoaştem. Dar sunt persoane cărora Ion Bradu le face un portret care ne ajută să ne cunoaştem înaintaşii", a spus Virgil Bercea.

Câteva amintiri despre activitatea lui Ion Bradu au fost formulate de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. "Avea o bibliotecă întreagă de manuscrise. (…) Una dintre dorinţele lui era de-a publica "Dascăli din Bihor". (…) El vorbea mereu cu drag despre manuscrisele pe care le avea", a precizat Chiriac. Totodată, acesta a punctat contextul istoric în care manuscrisul acestei cărţi a început să apară: "Era chiar la începutul unor ani de conflicte, care au adus mult rău omenirii". Cunoscându-l personal pe autor, Chiriac şi-a arătat mulţumirea pentru modul în care acesta şi-a servit cariera: "A lucrat la Casa de Creaţie şi am fost impresionat de modul cum lucra ca director. Descoperea obiecte care au reuşit să ajungă în muzeu. (…) Pentru el, satul a însemnat totul!"

Alte scrieri ale lui Ion Bradu au fost amintite de etnograful Crăciun Parasca, fiind vorba de contribuţii la istoria lumii rurale bihorene, de găsit în volumul al treilea al monografiei judeţului, dar şi cartea "Poeţi şi prozatori bihoreni". Despre autor, Parasca a arătat că "în tinereţe îşi semna articolele cu Ion Apostol. Iată că acum e şi el un apostol al culturii".

În ultima parte a lansării a vorbit Mircea Bradu, scriitor şi fiul lui Ion Bradu. Acesta a narat două din momentele pe care şi le aminteşte din copilărie, legate de tatăl său. Primul, când s-a întors acasă de pe front, după cel de-al doilea război mondial, iar cel de-al doilea când a dat foc bibliotecii pentru a-l salva de la arestare şi posibila detenţie comunistă.

Volumul despre dascălii bihoreni va putea fi găsit în bibliotecile publice şi la Editura Arca, a lui Mircea Bradu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON