URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2022, 16:00

Cum ucide corupția

Cum ucide corupția sursa foto: https://alaiba.md/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strigată în stradă după Colectiv, o vreme și în Parlament, dar apoi căzută tot mai adânc în uitare, din diverse cauze (trecerea timpului, schimbarea guvernanților, apariția a noi urgențe sau pur și simplu adaptarea societății), „corupția ucide” nu ar trebui să fie o lozincă politică, ci o constatare punctuală care să determine schimbări sistemice.

Dincolo de postările pe Facebook ale unor politicieni, nu am mai auzit „corupția ucide” de foarte multă vreme, în niciun caz ca diagnostic pus de o autoritate a statului. Săptămâna trecută a amintit acest adevăr, într-o speță concretă, o judecătoare a Tribunalului Bihor recunoscută pentru profesionalism, integritate și curaj (a riscat excluderea din profesie după ce a îndrăznit să sesizeze Curtea de Justiție a UE că CCR legiferează pentru a împiedica tragerea la răspundere a corupților).

Într-un proces de evaziune fiscală intentat proprietarului firmelor Trei G, Ion Govoreanu, care cu ajutorul contabilei și al altor apropiați a inventat o firmă pe numele unui individ din categoria „nu contează”, pentru a fenta plata TVA, judecătoarea Georgeta Ciungan a stabilit pedepse aspre, de 13 ani de închisoare pentru inculpatul principal și de 5 ani pentru contabila acestuia, taxând tertipurile prin care aceștia au provocat tergiversarea procesului și respingându-le apărarea cum că frauda fiscală nu a pus nimănui în pericol „viața, sănătatea sau integritatea fizică”. Cum ar veni, „n-au dat nimănui în cap”, cum fredonează cam toți în ultimii ani.

„Sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale conduce la diminuarea bugetului de stat și a fondurilor necesare pentru a susține toate valorile fundamentale ocrotite de stat. În esență, genul acesta de infracțiuni au ca rezultat punerea în pericol a vieții, sănătății, educației cetățenilor”, a motivat judecătoarea, punctând pe înțelesul tuturor, dincolo de „legaleza” greu inteligibilă în care magistrații își îmbracă deciziile, că orice leu furat înseamnă mai puțini bani pentru spitale, școli, șosele.

Din păcate, astfel de motivări sunt rarisime. Judecătorimea ne-a obișnuit mai degrabă cu soluții camuflate savant, dar revoltătoare, gen achitarea inculpaților și condamnări derizorii, cu suspendare, ba pentru că inculpații sunt la prima abatere, ba pentru că ar fi stâlpi ai societății, soți generoși, colegi de gașcă, pioși contribuabili la parohie ș.a.m.d. E drept, o parte din astfel de soluții sunt cauzate și de precaritatea rechizitoriilor (vina procurorilor), dar altele se explică prin complicitățile și amicițiile între judecători și inculpați (cazul altei evazioniste celebre, Nela Secară, condamnată definitiv la Cluj după ce fusese achitată în Oradea, unde activează judecătoare cu care își făcea concediile, nu cred că-i singurul).

Nu știu dacă 13 sau 5 ani de închisoare sunt excesivi sau corect cântăriți, dar motivarea judecătoarei Ciungan este excepțională. Din păcate, repet, tocmai pentru că este o excepție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON