URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2023, 18:01

Cum se pronunță deciziile obligatorii ale Înaltei Curți

Cum se pronunță deciziile obligatorii ale Înaltei Curți Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deoarece am făcut trimitere de foarte multe ori la deciziile obligatorii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cred că este necesar să şi explic cum se ajunge la pronunţarea unor asemenea decizii şi ce efecte concrete produc acestea.

În actualul sistem al codurilor de procedură civilă şi penală, există două modalităţi prin care, atât în penal cât şi în civil, Instanţa Supremă poate fi sesizată pentru a rezolva, cu caracter de principiu, o problemă de drept. Rezolvarea dată va deveni obligatorie.

Ambele instituţii au ca deziderat realizarea unei practici unitare şi o mai bună previzibilitate în aplicarea legii de către instanţele de judecată şi sunt des utilizate în practica judiciară.

Prima modalitate de pronunţare a unor hotărâri obligatorii se numeşte recurs în interesul legii (RIL) şi a existat şi în ultima perioadă de aplicare a vechilor coduri de procedură, civilă şi respectiv penală.

În concret, Procurorul General al României, din oficiu sau la sesizarea ministrului Justiţiei, colegiile de conducere ale Înaltei Curţi sau ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului, constatând că există practică neunitară cu privire la o problemă de drept, pot solicita Instanţei Supreme tranşarea acelei probleme printr-o hotărâre obligatorie.

Sesizarea se judecă după o procedură clar reglementată, cu mai mulţi judecători în compunerea completului, iar hotărârea pronunţată, prin care se clarifică problema de drept, devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, fără a afecta în vreun fel hotărârile judecătoreşti anterioare acestui moment.

O a doua procedură, introdusă prin noile coduri, denumită procedura hotărârii prealabile (HP), dă posibilitatea oricărei instanţe care judecă un dosar concret să solicite Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "ajutorul" pentru rezolvarea unei probleme de drept noi şi dificile, în legătură directă cu soluţionarea acelei cauze.

Până la soluţionarea sesizării, cauza se suspendă, existând şi posibilitatea ca dosare de acelaşi fel să fie suspendate de toate instanţele din ţară până la pronunţarea hotărârii de interpretare a Instanţei Supreme.

Sesizarea se judecă după o procedură uşor diferită de cea prevăzută pentru recursul în interesul legii, iar hotărârea se publică în Monitorul Oficial, devenind obligatorie, la fel ca în cazul RIL. Diferenţa este, însă, că hotărârea prealabilă produce şi efecte concrete în cauza în care a fost ridicată, precum şi în cele similare suspendate până la pronunţarea deciziei HP.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se pronunta in dispretul legii si sfidand populimea....
... care duce-n carca ,,specialii"!
Postat 15 Octombrie 2023, 20:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON