URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
27 Septembrie 2023, 10:20

Plângerea împotriva amenzilor poate fi completată în fața judecătorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre importantă, obligatorie şi corectă, prin care a stabilit că o plângere contravenţională poate fi completată şi în faţa judecătorului până la primul termen de judecată.

Hotărârea este foarte importantă, deoarece, în practică, de multe ori se pot formula critici concrete împotriva unui proces verbal de contravenţie doar după ce ai acces la actele sau înregistrările care stau la baza actului de sancţionare. Cum ai putea, spre exemplu să spui că nu se vede numărul de înmatriculare al autoturismului dacă nu vezi înregistrările radar?

Conform deciziei pronunţate lunea trecută, faptul că o plângere contravenţională trebuie formulată şi motivată în termen nu înseamnă că persoana în cauză nu se poate folosi de dispoziţiile codului de procedură civilă în sensul în care să îşi poată modifica plângerea, adăugând noi motive de nelegalitate a procesului-verbal, până la primul termen de judecată.

Astfel, în concret, o persoană faţă de care se aplică o amendă şi, în unele cazuri, o sancţiune complementară, cum ar fi confiscarea sau suspendarea permisului de conducere, are dreptul să formuleze o plângere în termen de 15 zile.

Potrivit unei decizii mai vechi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plângerea trebuie să fie motivată şi să conţină probele de care persoana sancţionată intenţionează să se folosească în proces. Dacă lipseşte una dintre menţiunile obligatorii, judecătorul îi va pune în vedere acelei persoane să completeze plângerea în 10 zile, sub sancţiunea anulării plângerii.

Plângerea cu actele anexate va fi comunicată organului care a emis procesul verbal, organ care are obligaţia să îşi formuleze apărările în termen de 25 de zile şi să depună la dosar actele, fotografiile şi filmările pe baza cărora s-a aplicat sancţiunea.

Persoana sancţionată, studiind aceste înscrisuri, are posibilitatea să "precizeze" plângerea, prin formularea unor noi motive de nelegalitate care rezultă din actele depuse de organul constatator, putând inclusiv să solicite noi probe raportat la aceste acte.

Este important, însă, de precizat că această modificare a cererii iniţiale se poate face numai până la primul termen de judecată!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
15 + 10 + 25 = 50 de zile.
Halal procedură ... să aștepți atâta vreme ca să se vadă cine a greșit.
Postat 27 Septembrie 2023, 18:12 de KP
Instanța Supremă. Rolul ei
Legal și bine ajutând cetățeanul. Trebuie insistat în așa fel încât să fie respectate hotărârile instanței superioare. ÎCCJ trebuie să fie respectat fără comentarii de către juzi rangul dedesubt. Fiindcă regula a fost uitată, fiecare face ce vrea! Respectul instanței supreme și face parte din statul de drept
Postat 27 Septembrie 2023, 10:53 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON