URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2023, 10:16

Modificări importante în procedura penală. O reglementare tembelă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Problema părților în procesul penal nu a fost rezolvată în cel mai fericit mod prin această lege, ci, din contră, reglementarea nouă poate crea multe probleme în practica judiciară.

În concret, în forma veche a legislației penale, atât constituirea de parte civilă (formularea de pretenții față de inculpat a persoanei prejudiciate prin infracțiune), cât și introducerea în cauză a părții responsabile civilmente (persoana care răspunde alături sau în locul inculpatului - părinții, angajatorul, asigurătorul etc) se puteau face până la începerea efectivă a procesului penal - citirea actului de acuzare.

După intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, prin care s-a introdus etapa camerei preliminare, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea cu privire la partea responsabilă civilmente, cu motivarea că legea veche nu îi permitea acesteia să se apere în procedura de cameră preliminară.

Prin noua lege se prevede că partea responsabilă civilmente poate fi introdusă doar în cadrul urmăririi penale, iar procurorul este obligat să cheme persoana vătămată și să o întrebe dacă dorește introducerea în dosar a acestei părți.

Reglementarea este de-a dreptul tembelă și va putea provoca mari probleme în practică. Personal m-am opus acestei „idei geniale”, care vine de la personalul de specialitate al Ministerului Justiției, oameni care nu au habar nici măcar cum arată în realitate o sală de judecată. Soluția corectă era ca această introducere să se facă într-o procedură clară în cadrul camerei preliminare.

Problemele concrete sunt mai multe. Procurorul nu știe de multe ori care sunt părțile vătămate prin infracțiune. Presupunând că ar ști, va trebui să le cheme pe toate? Care este sancțiunea dacă procurorul trimite un dosar în judecată fără respectarea acestei proceduri? Vom ajunge la situația în care dosare importante să fie restituite de judecători nu la solicitarea inculpatului, ci a persoanelor vătămate, pentru că niște oameni care habar n-au de practică formulează inepții legislative.

Nu ne rămâne decât să sperăm că această reglementare va fi trimisă, cât de repede, de către Curtea Constituțională, acolo unde îi este locul, adică la coșul de gunoi al istoriei dreptului!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON