URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2023, 10:16

Modificări importante în procedura penală. O reglementare tembelă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Problema părților în procesul penal nu a fost rezolvată în cel mai fericit mod prin această lege, ci, din contră, reglementarea nouă poate crea multe probleme în practica judiciară.

În concret, în forma veche a legislației penale, atât constituirea de parte civilă (formularea de pretenții față de inculpat a persoanei prejudiciate prin infracțiune), cât și introducerea în cauză a părții responsabile civilmente (persoana care răspunde alături sau în locul inculpatului - părinții, angajatorul, asigurătorul etc) se puteau face până la începerea efectivă a procesului penal - citirea actului de acuzare.

După intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, prin care s-a introdus etapa camerei preliminare, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea cu privire la partea responsabilă civilmente, cu motivarea că legea veche nu îi permitea acesteia să se apere în procedura de cameră preliminară.

Prin noua lege se prevede că partea responsabilă civilmente poate fi introdusă doar în cadrul urmăririi penale, iar procurorul este obligat să cheme persoana vătămată și să o întrebe dacă dorește introducerea în dosar a acestei părți.

Reglementarea este de-a dreptul tembelă și va putea provoca mari probleme în practică. Personal m-am opus acestei „idei geniale”, care vine de la personalul de specialitate al Ministerului Justiției, oameni care nu au habar nici măcar cum arată în realitate o sală de judecată. Soluția corectă era ca această introducere să se facă într-o procedură clară în cadrul camerei preliminare.

Problemele concrete sunt mai multe. Procurorul nu știe de multe ori care sunt părțile vătămate prin infracțiune. Presupunând că ar ști, va trebui să le cheme pe toate? Care este sancțiunea dacă procurorul trimite un dosar în judecată fără respectarea acestei proceduri? Vom ajunge la situația în care dosare importante să fie restituite de judecători nu la solicitarea inculpatului, ci a persoanelor vătămate, pentru că niște oameni care habar n-au de practică formulează inepții legislative.

Nu ne rămâne decât să sperăm că această reglementare va fi trimisă, cât de repede, de către Curtea Constituțională, acolo unde îi este locul, adică la coșul de gunoi al istoriei dreptului!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON