URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2023, 16:06

Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu

Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu (sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023, prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani. Un proiect similar întocmit acum câțiva ani a fost declarat neconstituțional în anul 2020.

Actuala lege este rezultatul activității unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada aprilie-iulie 2021, însă a fost nevoie de doi ani ca proiectul să devină lege.

Abuzul în serviciu a fost redefinit ca urmare a mai multor decizii succesive ale Curții Constituționale, însă nu a fost introdus acel celebru „prag” valoric despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Opțiunea grupului de lucru a fost validată de CCR, care a respins o obiecție de neconstituționalitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la lipsa pragului valoric.

Textul nou prevede că va constitui infracțiune de abuz în serviciu „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege, ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Este de remarcat că, în raport cu deciziile CCR, textul de lege cere ca funcționarul să încalce direct o lege sau o ordonanță de Guvern, încălcarea actelor normative cu forță inferioară nemaifiind incriminată.

Similar, infracțiunea de neglijență în serviciu a fost redefinită, prin trimiterea la aceleași aspecte cu privire la încălcarea legislației primare.

Legea definește și ce înseamnă lege penală, chiar dacă modificarea nu este cel mai fericit formulată, din perspectiva tehnicii legislative. Pentru a se înlătura orice discuție, legea de punere în aplicare a codului penal a fost modificată în sensul în care se precizează că se va aplica legea mai favorabilă și atunci când, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, o faptă determinată nu mai întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni sau forma de vinovăţie cerută de lege pentru existenţa infracţiunii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Draga KP , Arafat ăsta nu a făcut niciun abuz, abuzurile sunt confirmate doar de nemernici ca tine împotriva vaXXinarii de oricare fel, de tâmpiți ca tine care se cred " DOFTORI " . Încearcă sa te uiți în hoglindă
Postat 20 August 2023, 19:14 de Sandu2100
Înțeleg din asta că ...
... urmare acestor prevederi, un nemernic precum Arafat de exemplu, comite o faptă de "abuz în serviciu" când semnează un act normativ prin care obligă polițiștii să hăituiască nevaccinații, în pofida legilor care garantează libera circulație a bunurilor și persoanelor. Ei bine, până acum se putea și ... brusc nu va mai face tâmpenii nemernicul pus de complicii de la putere !?!
Postat 20 August 2023, 18:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON