URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 August 2023, 16:06

Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu

Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu (sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023, prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani. Un proiect similar întocmit acum câțiva ani a fost declarat neconstituțional în anul 2020.

Actuala lege este rezultatul activității unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada aprilie-iulie 2021, însă a fost nevoie de doi ani ca proiectul să devină lege.

Abuzul în serviciu a fost redefinit ca urmare a mai multor decizii succesive ale Curții Constituționale, însă nu a fost introdus acel celebru „prag” valoric despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Opțiunea grupului de lucru a fost validată de CCR, care a respins o obiecție de neconstituționalitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la lipsa pragului valoric.

Textul nou prevede că va constitui infracțiune de abuz în serviciu „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege, ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Este de remarcat că, în raport cu deciziile CCR, textul de lege cere ca funcționarul să încalce direct o lege sau o ordonanță de Guvern, încălcarea actelor normative cu forță inferioară nemaifiind incriminată.

Similar, infracțiunea de neglijență în serviciu a fost redefinită, prin trimiterea la aceleași aspecte cu privire la încălcarea legislației primare.

Legea definește și ce înseamnă lege penală, chiar dacă modificarea nu este cel mai fericit formulată, din perspectiva tehnicii legislative. Pentru a se înlătura orice discuție, legea de punere în aplicare a codului penal a fost modificată în sensul în care se precizează că se va aplica legea mai favorabilă și atunci când, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, o faptă determinată nu mai întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni sau forma de vinovăţie cerută de lege pentru existenţa infracţiunii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Draga KP , Arafat ăsta nu a făcut niciun abuz, abuzurile sunt confirmate doar de nemernici ca tine împotriva vaXXinarii de oricare fel, de tâmpiți ca tine care se cred " DOFTORI " . Încearcă sa te uiți în hoglindă
Postat 20 August 2023, 19:14 de Sandu2100
Înțeleg din asta că ...
... urmare acestor prevederi, un nemernic precum Arafat de exemplu, comite o faptă de "abuz în serviciu" când semnează un act normativ prin care obligă polițiștii să hăituiască nevaccinații, în pofida legilor care garantează libera circulație a bunurilor și persoanelor. Ei bine, până acum se putea și ... brusc nu va mai face tâmpenii nemernicul pus de complicii de la putere !?!
Postat 20 August 2023, 18:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON