URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2023, 20:24

Modificări importante în procedura penală. Dreptul martorului de a nu se autoincrimina

Modificări importante în procedura penală. Dreptul martorului de a nu se autoincrimina foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale s-a modificat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Asemănător materiei penale, și în ceea ce privește procedura penală a mai existat un proiect declarat neconstituțional în anul 2020. Proiectul ce stă la baza legii este rezultatul unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada mai - septembrie 2021. Deși Parlamentul a fost sesizat mult mai târziu, constat că legea finală este bazată pe acel proiect, însă cu adoptarea unor soluții discutabile, pe care grupul de lucru nu le agrease în anul 2021.

Un plus evident al legii este reglementarea situației martorului în procesul penal. Conform noii reglementări, martorul are dreptul să nu declare fapte şi împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina. Organul judiciar este obligat să îi aducă la cunoştinţă acest drept înainte de fiecare audiere. Mai concret, după depunerea jurământului, organul judiciar îl va informa pe martor că nu este obligat să declare niciun aspect care ar putea să-l autoincrimineze.

Probele obţinute cu încălcarea acestor prevederi legale nu pot fi folosite împotriva martorului în niciun proces penal, iar declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei, a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa.

Se reglementează, în sfârșit posibilitatea ca martorul să poată fi însoțit de un avocat la audierea sa, aspect care înlătură orice discuții cu privire la modul de realizare în concret al audierii.

Legea nouă prevede că, dacă martorul se prezintă la audiere însoţit de un avocat, acesta poate asista la audiere. Ca atare, dacă martorul are orice dubii cu privire la audierea sa, va trebui să contacteze un avocat în prealabil, pentru că organul judiciar nu are obligația de a amâna audierea dacă martorul se prezintă fără avocat, însă solicită să fie asistat cu ocazia audierii.

Nu în ultimul rând, legea nouă aliniază procedura penală la realitățile actuale prevăzând că, pe lână soț și rude, nu sunt obligate să depună mărturie persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau acelora dintre părinţi şi copii, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cei din aparatul represiv au aflat?
Daca le spui pulanarilor de avocat, de dreptul la tacere, etc, etc, ai toate sansele sa te reduca la tacere!
Postat 01 Septembrie 2023, 08:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON