URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2023, 11:48

Modificări importante în materie penală. Legislația rutieră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam săptămâna trecută, la începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023 prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani.

În materia infracțiunilor rutiere cele mai importante modificări vizează adaptarea legislației penale la decizia CCR prin care s-a stabilit că textul legal - care stabilea că alcoolemia este cea din momentul recoltării probelor biologice - este neconstituțional, alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului.

Reamintesc faptul că în forma inițială a codului s-a prevăzut că alcoolemia relevantă este cea din momentul recoltării probelor. Or, în practică, în multe situații, probele se recoltau la un timp îndelungat după oprirea în trafic, aspect care a condus la pronunțarea deciziei Curții Constituționale amintite mai sus.

Conform noii legi, mult mai clare, constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Totodată, pentru a nu se permite sustragerea de la răspundere penală cu motivația că s-a consumat alcool ulterior, a fost prevăzută o nouă infracțiune, denumită consumul de alcool ulterior producerii unui accident de circulație.

În concret, este infracțiune fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice.

Pentru ca legea să fie clară și previzibilă, se prevede că nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea mostrelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea acestora este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hârtia Igienică
Ajungem să verificăm orice. Europa, numai Stat de Drept
Postat 29 August 2023, 11:58 de Just-22
"...alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului."
Acuma mă scuzați da eu nu am înțeles. Oricum s-ar lua, tot din momentul prelevării este obținută alcoolemia. Că nu se poate obține dinainte sau după momentul prelevării cât timp se ia în considerare alcoolemia în sânge. Acum, cum se va pune în practică mă întreb eu. Vine ambulanța să ia sânge direct la locul accidentului în cel mai scurt timp de la producere? Chiar și așa, alcoolemia fiind relevantă, și se ia în considerare, este tot la momentul prelevării, nu înainte și nu după. Eu când am citit titlul, am crezut speriat că nu se mai ia în considerare alcoolemia în sânge și doar în aparatele lor, în aerul expirat. Doamne ajută că a fost vb doar se o lege interpretabilă. Ca multe altele...
Postat 25 August 2023, 23:01 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON