URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
24 August 2023, 11:48

Modificări importante în materie penală. Legislația rutieră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam săptămâna trecută, la începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023 prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani.

În materia infracțiunilor rutiere cele mai importante modificări vizează adaptarea legislației penale la decizia CCR prin care s-a stabilit că textul legal - care stabilea că alcoolemia este cea din momentul recoltării probelor biologice - este neconstituțional, alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului.

Reamintesc faptul că în forma inițială a codului s-a prevăzut că alcoolemia relevantă este cea din momentul recoltării probelor. Or, în practică, în multe situații, probele se recoltau la un timp îndelungat după oprirea în trafic, aspect care a condus la pronunțarea deciziei Curții Constituționale amintite mai sus.

Conform noii legi, mult mai clare, constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Totodată, pentru a nu se permite sustragerea de la răspundere penală cu motivația că s-a consumat alcool ulterior, a fost prevăzută o nouă infracțiune, denumită consumul de alcool ulterior producerii unui accident de circulație.

În concret, este infracțiune fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice.

Pentru ca legea să fie clară și previzibilă, se prevede că nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea mostrelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea acestora este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hârtia Igienică
Ajungem să verificăm orice. Europa, numai Stat de Drept
Postat 29 August 2023, 11:58 de Just-22
"...alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului."
Acuma mă scuzați da eu nu am înțeles. Oricum s-ar lua, tot din momentul prelevării este obținută alcoolemia. Că nu se poate obține dinainte sau după momentul prelevării cât timp se ia în considerare alcoolemia în sânge. Acum, cum se va pune în practică mă întreb eu. Vine ambulanța să ia sânge direct la locul accidentului în cel mai scurt timp de la producere? Chiar și așa, alcoolemia fiind relevantă, și se ia în considerare, este tot la momentul prelevării, nu înainte și nu după. Eu când am citit titlul, am crezut speriat că nu se mai ia în considerare alcoolemia în sânge și doar în aparatele lor, în aerul expirat. Doamne ajută că a fost vb doar se o lege interpretabilă. Ca multe altele...
Postat 25 August 2023, 23:01 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON