Așa cum arătam săptămâna trecută, la începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023 prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani.
În materia infracțiunilor rutiere cele mai importante modificări vizează adaptarea legislației penale la decizia CCR prin care s-a stabilit că textul legal - care stabilea că alcoolemia este cea din momentul recoltării probelor biologice - este neconstituțional, alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului.
Reamintesc faptul că în forma inițială a codului s-a prevăzut că alcoolemia relevantă este cea din momentul recoltării probelor. Or, în practică, în multe situații, probele se recoltau la un timp îndelungat după oprirea în trafic, aspect care a condus la pronunțarea deciziei Curții Constituționale amintite mai sus.
Conform noii legi, mult mai clare, constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Totodată, pentru a nu se permite sustragerea de la răspundere penală cu motivația că s-a consumat alcool ulterior, a fost prevăzută o nouă infracțiune, denumită consumul de alcool ulterior producerii unui accident de circulație.
În concret, este infracțiune fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice.
Pentru ca legea să fie clară și previzibilă, se prevede că nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea mostrelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea acestora este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.