URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2022, 08:33

Copii ucraineni, înveseliţi la Centrul de refugiaţi din Oradea: S-au urcat în autospeciale cu pompierii, au dansat şi au mâncat pizza (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de copii din Ucraina, unii însoţiţi de mamele lor, au fost înveseliţi, vineri, de membrii câtorva organinzaţii non-guvernamentale şi de pompierii militari care se aflau la Centrul de asistenţă pentru refugiaţi, din Oradea Shopping City. Micuţii s-au urcat în autospecialele de intervenţie, au dansat şi au mâncat pizza.

Zeci de refugiaţi

În total au fost 39 de copii ucraineni, care locuiesc de câteva zile în Căminul Felix din Oradea şi la căminul Fundaţiei Emanuel Speranţa României din Ineu. Aceştia provin din mai multe zone ale Ucrainei, precum Odesa, Sumî, Cherkassy sau capitala Kiev.

Cei mai mulţi au fugit din calea războiului însoţiţi de mame, dar câţiva provin din centre de plasament. Printre ei s-au numărat şi câţiva adolescenţi.

"Astăzi a fost rândul nostru (n.r. al Asociaţiei Cătunului Verde) să stăm în centru împreună cu Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor şi Asociaţia Sfântul Vincenţiu de Paul. Am zis că în loc să stăm doar să ajutăm refugiaţii, care vin aici în număr mic, mai bine organizăm câteva activităţi pentru ucrainenii care locuiesc în oraş sau în apropiere", a declarat, pentru BIHOREANUL, Georgeta Szabo, preşedinta Asociaţiei Cătunul Verde, membră în Grupul "Bihor pentru Ucraina". 

Copiii şi mamele din Ucraina au fost aduşi la centru cu două autobuze, după ora 15. 

În parcarea Oradea Shopping City îi aşteptau deja pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au lăsat pe cei mici să urce în autospeciale şi chiar să folosească sirenele şi le-au explicat, cu ajutorul voluntarilor traducători, cum le folosesc în situaţii de urgenţă.

Jocuri, pizza şi tort

Ucrainenii au fost îndrumaţi apoi în interiorul centrului, pentru mai multe activităţi. Între altele, prichindeii au ascultat muzică clasică interpretată la flaut de câţiva elevi de la Liceul de Artă, au ascultat sfaturile pompierilor în caz de prim ajutor la accidente, cei mai mici au colorat şi s-au jucat împreună, iar la final toţi au primit pizza şi tort. Tortul, pregătit de voluntari, a avut şi un mesaj scris în ucraineană: "Noroc şi sănătate!"

La un moment dat mai mulţi voluntari au pus muzică pentru copii şi i-au învăţat pe micuţi coregrafia melodiei "Am o căsuţă mică", de la Gaşca Zurli. 

Printre refugiaţi s-a numărat şi Inna Kostyunina, o tânără voluntară originară din oraşul Cerkassy.

"E greu pentru noi, deja a trecut o lună de când a început totul şi ne-am dori să fie doar un coşmar. Eu locuiesc într-un oraş din centrul ţării, unde ajung valuri uriaşe de persoane fugite din zonele atacate de ruşi. Familia mea a rămas acolo să ajute, eu am ajuns aici cu aceste mame şi copiii lor după ce fundaţia pentru care lucrez a luat legătura cu cea din Ineu. Aici vom mai sta câteva zile, apoi nu ştim...", a povestit ea (foto), în limba engleză, pentru BIHOREANUL.

Centrul de asistenţă pentru ucraineni funcţionează în interiorul complexului comercial Oradea Shopping City de la finalul lunii trecute, fiind gândit aşa încât să ofere, în acelaşi loc, mai multe servicii de care ar putea avea nevoie refugiaţii ucraineni, de la traduceri ori îngrijiri medicale, până la servicii de asistenţă socială şi consultanţă juridică privind procedurile de imigrare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON