URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2022, 15:20

Bihor pentru Ucraina: În Oradea s-a deschis un centru unde oricine poate duce donaţii pentru ucraineni (FOTO / VIDEO)

Zeci de asociații și firme din Bihor și-au unit eforturile pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care ajung în România, dar și pe cei care se află în țara măcinată de război.

Voluntari în ajutor

Primăria Oradea a pus la dispoziție un spațiu pe care voluntarii din societatea civilă l-au transformat în depozit. Începând de duminică, bihorenii pot duce aici ajutoare, de la alimente neperisabile, la scutece, produse de igienă sau haine. Lista completă a produselor care sunt necesare se găsește pe site-ul campaniei umanitare, www.bihorpentruucraina.ro.

„O parte din ele vor fi trimise în Ucraina, iar o altă parte le vom oferi cetățenilor care sunt în tranzit prin Oradea sau care decid să rămână în Oradea”, a declarat, duminică, pentru BIHOREANUL, Claudia Abrudan, directoarea executivă a Fundației Comunitare Oradea.

Depozitul se află în Oradea, pe strada Evreilor Deportați (fostă Sucevei), nr. 32-34, vizavi de magazinul Karaviem, și este deschis sâmbăta și duminica între orele 12 și 18, iar de luni până vineri între orele 17 și 20. „Lucrăm doar cu voluntari și trebuie să ținem cont de programul lor”, a explicat Abrudan.

Primăria va cumpăra medicamente

Numeroși orădeni au dus deja alimente și haine. Toate donațiile sunt înregistrare și sortate, astfel încât să existe o centralizare clară a lucrurilor care au fost oferite și a celor care mai sunt necesare.

„Am adus haine pentru fetițe. Ne-a sensibilizat foarte mult situația dificilă prin care trec ei acum și cât putem, încercăm să fim alături de ei. O să mai venim și vor veni și cunoștințe de-ale noastre”, a declarat o femeie care, duminică la prânz, a adus, alături de soțul ei, doi saci mari cu haine.

Alți orădeni au venit cu conserve, scutece, alimente de bază, precum pungi cu orez, făină, ulei, sau saci de dormit.

„Dorim să mulțumim societății civile pentru mobilizarea exemplară de care dă dovadă”, a spus Anca Deac, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea. Totodată, ea a precizat că municipalitatea are de gând să cumpere medicamente, pansamente și alte obiecte sanitare necesare spitalelor din Ucraina.

Call-center cu sprijin

Pe de altă parte, pe site-ul campaniei, bihorenii pot face și donații în bani. Până duminică la ora 14, un număr de 143 de persoane și 12 companii au donat o sumă totală de 215.917 lei.

De asemenea, cei care doresc să fie voluntari în această campanie umanitară, se pot înscrie, tot prin intermediul acestui portal.

În curând, va fi funcțional și un număr de call center, +40-359-456.123, unde vor putea suna bihorenii dornici să ajute, ucraineni în căutare de ajutor sau cetățeni care au găzduit refugiați și au nevoie de un sprijin. La acest număr de telefon, vor putea fi găsiți și interpreți de ucraineană și rusă și traducători autorizați pentru documente.

Vezi mai jos imagini din centrul deschis duminică:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON