URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 08:51

Fugiți din calea războiului, cinci fraţi din Ucraina au fost înscriși la o școală din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exodul mamelor din Ucraina, care fug cu copiii lor din calea războiului, produce situații fără precedent în Bihor.

La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, cinci copii ucraineni, toţi fraţi, au fost înscriși în clasele școlii ca elevi audienți, adică au dreptul de a participa la toate lecțiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate. Colegii lor români i-au primit cu brațele deschise...

Bine ați venit!

Cei cinci copii au venit săptămâna trecută în Bihor, împreună cu mama lor, originară de-aici, și un frățior care nu are încă vârstă școlară. I-a adus la bunica lor din Oradea chiar tatăl lor, un ucrainean care este preot greco-catolic și care, după ce și-a văzut familia în siguranță, s-a întors în țara invadată de soldații ruși.

„Fiecare dintre copii știe puțin românește, așa că i-am putut primi fără probleme în clase”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Antonia Nica, directoarea Liceului Greco-Catolic.

Începând de luni, cei cinci copii - 4 băieți și o fetiță - participă la ore alături de elevii orădenii. „Sunt în clasele pregătitoare, a treia, a cincea, a șasea și a opta. Au fost foarte bine primiți de copiii noștri, care au pregătit mesaje în ucraineană, i-au făcut să se simtă bineveniți”, a precizat Nica. Eforturile elevilor români au fost cu folos: „Fetița a și spus deja că aici e școala ei și nu mai vrea să plece”.

În plus, elevii le-au donat și hanorace cu însemnele școlii, care fac parte din uniforma unității de învățământ, asociația de părinți le asigură rechizitele necesare, iar Episcopia Greco-Catolică le asigură masa. „Am discutat cu mama și cu fratele ei, care este chiar fost elev al școlii, și au spus că nu știu ce vor face în viitor, dar cel puțin o lună vor rămâne aici. Așa că au ales și să trimită copiii la școală, decât să stea acasă la bunica, pe calculator”, a mai spus directoarea.

Elevii ucraineni pot fi primiți în școlile românești

Inspectoratul Școlar Județean Bihor se așteaptă ca asemenea situații să mai apară în viitor, așa că a format o comisie care să monitorizeze copiii ucraineni care ajung în județul nostru și care rămân aici, cel puțin temporar.

Potrivit inspectorului școlar general Horea Abrudan, în legislația românească există statutul de elev audient, pe care și acești copii îl pot primi. „Acest statut îl primesc și copiii români care vin din străinătate și n-au făcut nicio oră de școală în România. Avem obligația să-i școlarizăm, dar trebuie să treacă printr-o procedură de echivalare a studiilor. Până în momentul în care sunt echivalate studiile, au statut de elevi audienți”, a explicat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Același statut îl pot primi și elevii ucraineni, indiferent că vorbesc sau nu limba română. „Până acum, în afară de solicitările de la Liceul Greco-Catolic, nu am avut alte cereri, pentru că așa cum știți, mulți dintre refugiați au fost doar în tranzit prin România. Dar vrem să fim pregătiți, în cazul în care va fi nevoie”, a spus șeful IȘJ Bihor.

Dacă părinții vor dori, elevii ucraineni vor putea urma lecții de limba română sau vor putea participa la ore asistați de vorbitori de limba ucraineană, dacă asemenea persoane vor fi disponibile.

„Comisia formată în Inspectoratul Școlar are rolul să monitorizeze venirea acestor elevi în Bihor și să găsească cea mai potrivită formă de școlarizare pentru ei”, a precizat Abrudan. Din comisie fac parte inspectorul școlar general, trei inspectori școlari și directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.

Totodată, IȘJ Bihor are pregătite spații de cazare în internatele școlare din județ, dar până acum nu a fost necesară deschiderea lor pentru refugiați ucraineni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON