URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2021, 22:20

Controverse în jurul vaccinului AstraZeneca. Doze scoase din uz inclusiv în Bihor! E o „măsură de extremă precauție”, anunță autoritățile

Controverse în jurul vaccinului AstraZeneca. Doze scoase din uz inclusiv în Bihor! E o „măsură de extremă precauție”, anunță autoritățile foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe controverse s-au născut în jurul vaccinului anti-Covid AstraZeneca, după ce mai multe ţări au raportat reacţii adverse şi au întrerupt administrarea acestuia. Autorităţile din România au decis joi seară, ca "măsură de extremă precauţie", scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase dintr-un lot - ABV2856 - pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de la AstraZeneca.

Lot cu probleme în Italia, scos din uz

Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 (CNCAV), este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc inclusiv în centrele de vaccinare din Bihor, dar şi în judeţele Bacău, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Aceste doze vor fi scoase din uz şi "puse în carantină", adică păstrate în condiţiile de frig pe care le recomandă producătorul.

Acestea fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre ele, au fost utilizate 77.049 de doze, atât în Bihor, dar şi în Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.

Încă un lot cu probleme

În ceea ce priveşte un alt lot al serului AstraZeneca - ABV5300 - pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, CNCAV precizează că România NU a primit doze din acest lot.

Din acesta, 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană - Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda.

Ce a decis CNCAV

Decizia de "punere în carantină" a dozelor existente din lotul cu probleme în ţara noastră a fost luată în urma unei şedinţe, joi seară.

Situaţia celor două loturi de vaccinuri a fost analizată şi s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România;

3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

"Menţionăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre", subliniază comunicatul CNCAV, reiterând faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

9 țări au suspendat vaccinul

Digi24.ro a explicat că Agenţia Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienţi. 

În total, 9 ţări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Între acestea, se numără şi Austria, care săptămâna trecută a suspendat vaccinarea cu lotul ABV5300 după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria, notează Digi24.

Legat de situaţia din Austria, CNCAV a precizat în comunicatul de joi că "astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate".

În România nu au fost probleme

Digi24 mai arată că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

De altfel, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi seară, la Digi24, că persoanele care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

Pe de altă parte, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

Vaccinul AstraZeneca se administrează în România din data de 15 februarie 2021, iar rapelul este la opt săptămâni, astfel că niciuna dintre persoanele care au primit prima doză de vaccin nu a ajuns încă la termen pentru a doua doză. România tocmai a primit, joi, încă 103.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@KP
Nici neuroni, nici bune maniere :) Daca te doare fix in ce ai, dar e mult prea mic sa conteze la ceva, taceai :) Daca nu vrei ca lumea sa te corecteze, nu vorbi imbecilitati. Simplu :) Voila!
Postat 12 Martie 2021, 15:16 de sasi
Re: sasi.
Te-a întrebat cineva? Dacă ai o opinie descarcă-te strict și direct la subiectul articolului, nu la părerea mea. Mă doare fix în f*** ce crezi tu despre ce comentez eu. Se pare că ar trebui să te vaccinezi contra imbecilității. Dacă ai programare îți recomand să nu stai pe gânduri, că poate ești recuperabil între nulitățile din care ai provenit.
Postat 12 Martie 2021, 10:06 de KP
Umanitate !
Dar care este diferenta intre loturi ? Nu spune mimeni .Nu este acelasi vaccin ?Si atunci nu ar trebui retras ,stopat tot vaccinul? Daca un singur om a murit din cauza vaccinului acesta nu mai trebuie administrat!
Postat 12 Martie 2021, 08:50 de GORON
@KP
Cauta-ti neuronii :) Poate le vei gasi undeva. Tocmai ca aceste vaccinuri au fost extrem de bine testate fata de vaccinurile pe care le mai utilizam. Testele clinice au beneficiat de un numar imens de subiecti. Problemele cu AstraZeneca ar fi alta. AZ utilizeaza virus inactiv/slabit. Adica reactia pacientilor este o reactie mult mai asemanatoare cu infectia virala reala. Principiul reactiilor adverse: daca exista, boala te-ar fi ucis.
Postat 12 Martie 2021, 07:57 de sasi
Nu e nicio controversă.
Se spune clar de o vreme încoace că vaccinurile astea sunt experimentale și se află în plin proces de testare generală până la finele anului 2023. Fiind așa, fiecare lot de vaccin urmărește separat și apoi centralizat care sunt reacțiile vaccinaților. Ca orice experiment sunt și victime colaterale.
Postat 12 Martie 2021, 07:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON