URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2021, 10:47

În Bihor au fost administrate aproape toate dozele de vaccin anti-Covid din lotul Astra Zeneca suspectat de neconformități. Nicio reacție adversă gravă, precizează DSP

În Bihor au fost administrate aproape toate dozele de vaccin anti-Covid din lotul Astra Zeneca suspectat de neconformități. Nicio reacție adversă gravă, precizează DSP (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, afirmă că în judeţ au fost folosite aproape toate dozele de vaccin produs de Astra Zeneca dintr-un lot (ABV2856) pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi a cărui utilizare a fost suspendată în România de joi seară, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene, ca măsură de precauţie după semnalarea unor reacţii adverse manifestate la sistemul circulator.

Şefa DSP Bihor precizează, însă, că în niciun centru de vaccinare din judeţ nu a fost înregistrată nicio reacţie semnificativă în urma vaccinării cu serul Astra Zeneca suspectat de probleme.

"Joi seară am primit de la Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării instrucţiuni pentru punerea în carantină a dozelor de vaccin rămase din lotul suspectat de probleme. În centrele de vaccinare din Bihor mai erau 40 de doze din lotul respectiv, pe care, conform instrucţiunilor, le-am pus deoparte, la păstrare, separat, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, fără să ştim deocamdată dacă le vom mai putea folosi ulterior sau va trebui să le returnăm centrului regional de la Cluj. La noi, însă, nu s-au constatat reacţii post-inoculare serioase sau mai numeroase decât în cazul folosirii altui tip de vaccin", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şefa DSP Bihor.

Vaccinul Astra Zeneca din lotul ABV2856 a stârnit controverse la nivel european după ce în Italia au fost raportate, după utilizarea unor doze din acest lot, manifestări tromboemolitice (probleme de coagulare a sângelui), această ţară întrerupând administrarea serului, la fel cum au făcut ulterior alte nouă state.

Joi seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare a anunţat că România a primit 4.257 de doze din lotul Astra Zeneca suspect, distribuite în centrele de vaccinare din 11 judeţe, între care şi Bihor, cele încă nefolosite fiind scoase din uz şi "puse în carantină" la temperatura indicată de producător, ca "măsură de precauţie extremă", chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, tot joi, continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că în prezent nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reacții adverse neobișnuit de puternice
În 10 martie am facut prima doza, a doua zi dimineața au inceput durerile de cap, frisoane, febra, care au devenit din ce în ce mai intense. Dupa masa aveam deja pulsul marit, obrajii îmi ardeau si 38,2 C. Am luat doua pastile de paracetamol, insa nu m-au ajutat, iar febra a cedat doar spre seara la vreo doua ore dupa ce am luat aspirina. Dupa 36 de ore ma simt relativ ok, dar tot ma mai doare capul la miscari bruste. Am inteles de la alti cunoscuti ca aceste reactii pe care le-am intalnit eu le-au avut si ei, ceea ce diferă a fost intensitatea lor. Chiar si asa nu as numi aceste efecte ca ”obișnuite”, eu le consider cât se poate de serioase, nu este prima data cand am facut un vaccin antigripal, insa nimic nu se compara cu acesta.
Postat 13 Martie 2021, 09:49 de Cosmin20
TOTUL ESTE OK IN ROMANIA
Tot timpul in Romania este ok, sa demonstrat la alimente si medicamente ca sa se practica dublu standard sau triplu standard, dar totul este ok, miincam mai prost si mai scump decat in Grermania, Austria etc, dar totul este ok. De ce ar fii acuma probleme la noi? Au grija baietii destepti ca sa nu fie nici o problema. Se acopera unii pe altii, si noi tragem ponoasele.
Postat 12 Martie 2021, 14:17 de Pitbulul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON