URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2023, 13:00

Controale la stații, depozite și transportatori de carburanți din Bihor: 20 de firme închise temporar și amenzi de aproape 1 milion de lei

Controale la stații, depozite și transportatori de carburanți din Bihor: 20 de firme închise temporar și amenzi de aproape 1 milion de lei sursa foto Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nereguli cu zecile au fost descoperite de reprezentanții a 10 instituții din Bihor care, în baza unui ordin al prefectului Dumitru Țiplea, au controlat timp de două luni firme, instituții și mașini folosite în județ pentru transportarea carburanților, funcționarii dispunând inclusiv oprirea temporară a activității a 20 de operatori economici.

Aproape 1.500 controale

„În total, în intervalul 30 august - 31 octombrie au fost efectuate 1.432 acțiuni de control. În urma acestor controale s-au constatat 762 deficiențe și au fost aplicate 660 sancţiuni contravenţionale, din care 163 amenzi în valoare totală de 956.600 lei şi 497 avertismente”, a informat Prefectura Bihor vineri, la finalul celor trei luni de controale.

Potrivit comunicatului, cele mai frecvente nereguli constatate de reprezentanții ISU au vizat deficiențe în apărarea împotriva incendiilor precum nerespectarea reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, blocarea căilor de evacuare în caz de incendiu, existența unor instalații electrice cu defecte, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, precum și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu.

Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit firme fără autorizație de mediu sau cu autorizații de mediu expirate, astfel că au dispus suspendării activității până la intrarea în legalitate în cazul a 20 de operatori, alte deficiențe vizând lipsa evidenței deșeurilor și colectarea separată a acestora.

Reprezentanții ITM Bihor au constatat nerespectarea repaosului săptămânal al angajaților, nerespectarea regimului pe timpul nopții și neplata orelor suplimentare, iar reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Bihor nerespectarea cerințelor minimale de securitate, cum ar fi, de pildă, lipsa planurilor de pază ori a unor camere de supraveghere și sisteme de alarmare.

Echipele ISCIR au depistat neconcordanțe cu privire la respectarea avizului obligatoriu de instalare, lipsa contractelor de întreținere, lipsa procese-verbale de etanșeitate, personal neinstruit pentru întreținerea echipamentelor, iar reprezentanții RAR au verificat în trafic valabilitatea ITP a autocisternelor. De asemenea, inspectorii ISCTR au verificat în trafic documentele de transport specifice, semnalizarea corespunzătoare a vehiculelor, trusa ADR, extinctoarele, precum și îndeplinirea condițiilor de licențiere.

În ce privește reprezentanții ANAF, aceștia au constatat desfăşurarea unor activități de comercializare angro a băuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat, dar şi activităţi de comercializare angro şi/sau cu amănuntul a carburanților cu nerespectarea obligaţiilor fiscale prevăzute de lege, de exemplu pentru evidențierea tuturor cantităților și tipurilor de carburanți puși în vânzare.

Prefectul: „Să nu se joace cu focul”

Prefectul Dumitru Țiplea consideră că numărul mare al problemelor descoperite și cel al sancțiunilor dispuse arată că instituțiile de control „și-au făcut datoria”, dar și că verificările ar trebui să aibă drept consecință și responsabilizarea firmelor și instituțiilor abilitate în domeniul operațiunilor cu combustibili.

„Am avertizat în repetate rânduri agenții economici să nu se joace cu focul, fiindcă orice nerespectare a legii va fi penalizată. Numărul mare de amenzi arată că instituțiile și-au făcut datoria, dar îmi doresc ca această campanie să fie una care să aibă impact pe termen lung asupra siguranței bihorenilor”, a transmis prefectul.

Verificările au fost efectuate de echipe ale mai multor instituții, fiecare făcând controale în baza competențelor specifice: Inspectoratul Teritorial Oradea pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția Antifraudă a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).

Acțiunea a avut loc după ce în luna august o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a explodat și a fost mistuită într-un incendiu în urma căruia au murit șase oameni, iar alți 54 au fost răniți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON