URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 12:03

Controale la stațiile de carburanți din Bihor: 7 firme au activitatea suspendată!

Controale la stațiile de carburanți din Bihor: 7 firme au activitatea suspendată! foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a făcut publice, vineri, primele rezultate ale controalelor dispuse în stațiile de carburanți din județ, în urma incendiului și exploziilor de la stația GLP din Crevedia, județul Dâmbovița. 7 agenți economici s-au ales cu suspendarea activității în urma neregulilor descoperite.

„Au fost aplicate 120 de sancțiuni, din care 86 de avertismente și 34 de amenzi cu o valoare totală de 280.500 lei și a fost dispusă suspendarea activității pentru 7 agenți economici”, se arată în comunicatul transmis vineri.

Controalele se desfășoară în perioada 30 august - 31 octombrie, iar raportul Prefecturii, care urmează să fie transmis către Ministerul Afacerilor Interne, este unul intermediar, referindu-se la prima săptămână de controale.

Conform documentului, în acest interval, reprezentanții ai 10 instituții au verificat 169 de locații și 75 de mijloace de transport.

Informarea nu menționează numele firmelor suspendate și nici nu precizează, concret, ce nereguli le-au fost imputate.

Comunicatul redă, însă, la comun, care sunt cele mai importante nereguli constatate în timpul controalelor:

- Garda de Mediu a constatat: lipsa Autorizației de Mediu, lipsa evidenței deșeurilor, lipsa colectării separate;

- ISU Bihor: nerespectare reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, instalații electrice cu deficiențe, utilizarea deficitară a spațiilor de depozitare, blocarea căilor de evacuare, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, iluminat de siguranță nefuncțional, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, garnituri deteriorate la gurile descărcare a combustibilului, lipsa verificării și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu;

- ISCIR: neconcordanțe cu Avizul Obligatoriu de Instalare; nerespectare contract întreținere și condiții de etanșeitate;

- ITM: nerespectare repausului săptămânal, orelor suplimentare, regimului muncii de noapte și lipsa evidențelor de personal;

- IPJ: nerespectarea cerințelor minimale de securitate.

"Am constatat cu toții, din păcate, unde poate duce neglijența. Fac un apel către agenții economici să acorde maximă prioritate operării în condiții de siguranță, și nu doar acum, cu ocazia acestor controale. Am solicitat tuturor instituțiilor aplicarea riguroasă a legii, pentru că orice mică abatere poate costa vieți omenești", a declarat prefectul Dumitru Țiplea, cel care coordonează aceste controale, citat în comunicat.

Cele 10 instituții care participă la controale sunt: Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana" al județului Bihor (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția antifraudă a Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor (ANAF), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).

După cum se știe, asemenea controale au fost dispuse de către Guvern în toată țara, ca urmare a tragediei de la stația GLP de la Crevedia, în urma căreia 5 oameni au murit și peste 50 au fost răniți.

Autoritățile au descoperit că, în acte, stația GPL era închisă încă din 2020, din cauza unor nereguli descoperite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă ea continua să funcționeze ilegal.

De altfel, patronii acesteia - dintre care unul este fiul primarului din Caracal, au fost arestați pentru 30 de zile.

Acţionarii firmei Flagras SRL - Ionuţ Doldurea, fiul primarului din Caracal, şi Cosmin Stângă - au fost reţinuţi marţi seară pentru 24 de ore, pentru infracţiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, iar miercuri au fost arestați preventiv.

În esență, procurorii le impută celor doi că, prin faptul că au lăsat să funcționeze ilegal stația GPL, au creat premisele tragediei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
De ce nu fac public?
Onoratii inspectori de mediu sa vina la Beius sa vada mizerie generaluzata. Sa vina pe ulițele satului Beius sa vada cum ard gospodarii si agentii economici locali gunoaiele in timp ce masina de gunoi ridica de la unu , doi fraieri de pe fiecare ulița.
Postat 11 Septembrie 2023, 06:01 de Isd50
Pentru ca bugetari sunt mari DREGATORI...https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Dreg%C4%83torie
Toate functiile de raspundere sunt infiltrate de cele 2 partide care sfisie romania. Functii conditionate si garantate politic. Sinecuri pe bani de la buget. Sinecuri de trafic de influenta, care aduc alta tura de bani, mai ceva chiar... Romania a redevenit un stat feudal, cu tenta capitalista. Fara scapare. Aristocratia bugetara o va pune jos in curind. La cheremul vulturilor care abia asteapta s-o inghita. Asta e. Unii o numesc dezvoltare...
Postat 09 Septembrie 2023, 08:53 de excalibur
Așa se întâmplă dacă renunță la cafeluța de 8h
Dar de ce a trebuit să se întâmple o tragedie ca să-și facă treaba? Pt că știm cu toții că intră cu pile pe post toți neica-nimeni.
Postat 09 Septembrie 2023, 07:56 de Vio_427
Protectia muncii
Pe Roman il doare-n PLUĂ, e smecher nu-i fraier, nu respectă protecția muncii, și se laudă ca el cunoaște pe ăla si ăla. ITM nu-si face treaba si acolo e problema.
Postat 08 Septembrie 2023, 21:00 de Sandu2100
"Trebuia să moară oameni", ne spunea primul liberal al țării în urmă cu câțiva ani ...
... ca să își facă treaba și bugetarii unor instituții de monitorizare și control. Că nu și-au făcut treaba și am fost în permanent pericol, urmare acestor 7 agenți economici, ține de Codul Penal și se referă la neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Marș, mă ... neterminaților.
Postat 08 Septembrie 2023, 19:16 de KP
Hai, moderator
Taie link-urile, sa nu se supere colegii de la bihon...
Postat 08 Septembrie 2023, 15:37 de excalibur
Haite de bugetari de lux scosi din birouri, acum, la sfirsitul sezonului estival
(https://newsweek.ro/investigatii/ioana-timofte-sefa-cncir-trebuia-sa-verifice-statia-gpl-care-a-explodat-la-crevedia-12000-euro). Ba, mai sunt tampiti in oradea, bihor, care cred ca tara e pe "miini bune" vorba chirurgului ala pe creier, penelist la 100 de ani?
Postat 08 Septembrie 2023, 15:37 de excalibur
https://www.libertatea.ro/opinii/crevedia-explozii-cluj-napoca-4654659
Dezvoltarea de tip Cluj-București produce, de fapt, tot soiul de Crevedii pe marginea sau în interiorul acestor mari orașe, insule de sărăcie lucie în lux. Unde sunt bani mulți, abuzul e mai subtil, se numește „dezvoltare”. Aceste mari orașe nu întorc destui bani către bazinele sărace de unde-și iau forța de lucru. Citeşte întreaga ştire: Crevedizarea față în față cu clujenizarea României.Unde sunt bani puțini, bogăția se face cu mult mai multe victime. De unde afacerile cu GPL? Din încărcatul cu butelii. Suntem o țară cu resurse de gaz, dar gazul n-a ajuns la jumătate dintre cetățeni. Când nu bagi bani în infrastructură, apar afacerile corupte și semicorupte care să acopere cererea. Nu bagi bani în transport public? Atunci ești la mâna afaceriștilor cu microbuze, care nici ăia n-ar rezista fără perfuzii de influență politică pe la mahării locali. Îi vânezi prea tare? Păi, atunci cum îți mai vin muncitorii de la țară la oraș? Așa arată afacerile-sugativă din sărăcie. Sunt pentru fraierii din rezervație care nu s-au născut în zone mai bogate.Nu oferi soluții viabile pentru încălzirea populației? Vânzarea la negru de lemn e în floare. Din nou, vânzarea „la alb”, ar pune pe butuci și afacerile, și gospodăriile. Deci groaza nu e când ai corupție în zonă, groaza e când îți dai seama că zona s-ar prăbuși fără rețelele corupte – sau nici măcar corupte, doar gri – care te țin în viață.
Postat 08 Septembrie 2023, 15:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON