URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2021, 21:10

Concurenți din șapte țări în Oșorhei, la cea mai mare competiție de atelaje cu cai din România (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sportivi cu atelaje din țară și din străinătate s-au întrecut, sâmbătă, pe păşunea Berkes din Oşorhei, în proba de maraton a celui mai mare concurs de atelaje din ţară. Cei mai buni concurenți se vor califica la Campionatele europene şi mondiale de atelaje.

Cu doi şi patru cai

Concursul internaţional, organizat pe păşunea Bekes, a constituit atât preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în octombrie în Olanda și dedicat participanţilor cu un atelaj şi doi cai, cât şi preliminariile Campionatului European de Atelaje care se va desfăşura în aceeaşi lună în capitala Ungariei, unde pot participa echipe cu atelaje cu patru cai.

Ioan Gligor, primar Oșorhei"Participă 38 de atelaje, dintre care 20 la concursul pentru 2 cai - la cel de trei stele (n.r. care contează pentru Mondiale), 4 atelaje la concursul naţional şi încă 14 atelaje la cel de trei stele de patru cai (n.r. care contează pentru Europene)", a explicat pentru BIHOREANUL, primarul Ioan Gligor (foto).

La start pe pășune s-au adunat concurenţi din România, Germania, Franţa, Elveţia, Austria, Ungaria, care au fost observaţi şi notaţi de arbitri italieni şi români.

Dintre cele trei probe, desfăşurate pe parcursul a trei zile (dresaj, maraton şi obstacole), cea mai grea a fost cea de sâmbătă, din cauza numeroaselor încercări care îi solicită o perioadă lungă pe cai.

"Astăzi au trebuit să ducă la bun sfârşit o probă de cinci kilometri într-un interval de 20 - 22 de minute, în sectorul A. Pe urmă au trecut în sectorul B, compus din şapte piste, şapte trasee. După fiecare pistă trebuie să facă o tură de 1.000 de metri. Deci caii sunt supuşi unui efort considerabil", a povestit edilul.

Şi duminică

Cea mai spectaculoasă pistă amenajată pe păşune a fost ultima dintre ele, în care caii au fost conduşi printr-o baltă de apă şi au urmărit un traseu şerpuit, cu obstacole (video).

În faţa acesteia s-au aflat şi cel mai mare număr de curioși, circa 50, care priveau și fotografiau fiecare echipă.

În total, în jurul orei 17, pe păşune se aflau circa 300 de persoane răsfirate în zona traseelor.

Cel mai aplaudat a fost atelajul lui Babo Kalman (foto), de la CS Oşorhei, care îşi dorește să ajungă la Campionatul Mondial.

Acesta nu este însă singurul bihorean care participă la competiţie. Cel mai în vârstă concurent, de 73 de ani, este Caroly Ciorba, tot din Oșorhei, care are un atelaj cu doi cai.

Ultimul concurent care a putut fi văzut sâmbătă pe păşune a fost Dobrovitz József (foto), campion al Ungariei, care a câştigat în 2018 Top Driver Award la Campionatul Mondial.


(Sursa foto: Riderline.hu)

Clasamentul final al concursului va fi întocmit duminică, după ce va avea loc proba de obstacole în cadrul ambelor competiţii.

Primele atelaje vor intra pe traseu la ora 11.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON