URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 18:35

Concertul Exuberantia de la Filarmonica Oradea are în prim-plan contrabasul

Concertul Exuberantia de la Filarmonica Oradea are în prim-plan contrabasul (foto: Facebook / Filarmonica Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentul muzical Exuberantia, de joi, de la ora 19, de la Filarmonica de Stat Oradea îl are în prim-plan pe solistul contrabasist Sekaci Antonio, care va interpreta Concert pentru contrabas și orchestră nr. 2 în si minor, scris de Giovanni Bottesini, compozitor, contrabasist și dirijor, cunoscut mai ales pentru contribuția adusă în tehnica contrabasului și supranumit „Paganini al contrabasului”.

O altă lucrare este Simfonia nr. 23 în re minor G517 (op.37 nr.3) de Luigi Boccherini, ale cărui creații scot mai mult în evidență violoncelul.

Seara de joi se va încheia cu Simfonia nr. 4 „Italiana” în La major, op. 90, de F. Mendelssohn Bartholdy, unul dintre cei mai importanți compozitori romantici. Lucrarea a fost inspirată de frumusețea, culorile și atmosfera Italiei, de care compozitorul a fost fascinat.

După cum sugerează și numele evenimentului, programul este unul exuberant. „Piesele simfonice sunt caracterizate prin bogăție de imagini și mijloace de expresie, sunt însuflețite și pot exprima un amalgam de sentimente, aduse peste limita obișnuinței. Doar muzica italiană este cea care poate să abunde în atât de multă vivacitate, expresivitate și sentimente intense”, au transmis organizatorii.

Mihnea Ignat este unul dintre cei mai importanți dirijori români din generația tânără. Născut în anul 1980 la Craiova, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. A fost director muzical la Filarmonica Universității din Alicante, Spania, dirijor colaborator la Orchestra Simfonică Națională din Republica Dominicană și invitat permanent la Opera Națională București. În prezent, Mihnea Ignat este dirijor principal la Opera Națională Română din Timișoara și director muzical la Orchestra Simfonică din Elche, Spania.

Antonio Sekaci s-a născut în anul 1972 și a început studiul contrabasului la vârsta de 10 ani. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a colaborat cu Filarmonica din Würth, Germania, iar în prezent este prim-contrabasist la Filarmonica de Stat din Oradea. Repertoriul său este unul vast și cuprinde lucrări din creația lui Serge Koussevitzky, Carl Ditters von Dittersdorf sau Giovanni Bottesini. Totodată, Antonio Sekaci este și lutier de contrabași, instrumentul utilizat pentru acest concert fiind creație proprie.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON