URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2019, 16:19

CNAIR se laudă că „încă 3 secţiuni din Autostrada Transilvania intră în linie dreaptă”. De fapt, sunt subsecţiuni şi doar una "atinge" Bihorul

CNAIR se laudă că „încă 3 secţiuni din Autostrada Transilvania intră în linie dreaptă”. De fapt, sunt subsecţiuni şi doar una 'atinge' Bihorul foto: Monitorul de Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat intitulat victorios „Încă 3 secţiuni din Autostrada Transilvania intră în linie dreaptă”, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, vineri, că a retransmis Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, spre validare, documentațiile de atribuire aferente mai multor proceduri de achiziție publică privind lucrări de proiectare şi execuţie.

Toate cele trei documentaţii au în vedere, însă, trei subsecţiuni ale viitoarei Autostrăzi. Conform CNAIR, o primă documentaţie este aferenţă „subsecţiunii 3A2 Nădăşelu – Mihăieşti” (pe teritoriul judeţului Cluj), în lungime de 16,80 kilometri, precum şi subsecţiunii 2B1 (pe teritoriul judeţelor Cluj şi Sălaj), în lungime de 13,26 kilometri. Pentru ambele subsecţiuni durata contractului ar urma să fie de 96 luni, din care 12 luni pentru proiectare, 24 luni pentru execuţie şi 60 luni (5 ani) perioada de garanţie a lucrărilor.

O a doua documentaţie despre care CNAIR spune că a trimis-o ANAP în vederea validării se referă la proiectarea şi execuţia subsecţiunii 3B2, între Zimbor şi Poarta Sălajului (pe teritoriul judeţului Sălaj), în lungime de 12,24 km. Şi în acest caz, durata contractului ar urma să fie tot de 96 luni, din care 12 pentru proiectare, 24 pentru execuţie şi 60 pentru garanţie.

A treia documentaţie vizează o subsecţiunea 3B5, între Nuşfalău (judeţul Sălaj) şi Suplacu de Barcău (judeţul Bihor), în lungime de 13,554 km, parte a secţiunii 3B Mihăeşti – Suplacu de Barcău. Traseul acestei subsecțiuni începe la km 66+500.

La km 67+740, aceasta va intersecta şoseaua naţională DN1H (Aleșd – Nușfalău - Șimleul Silvaniei – Jibou - Rastoci) deviat, fiind prevăzut nodul rutier Nușfalău. Începând cu km 70+000 și până la sfârșitul secțiunii 3B (km 80+054), traseul autostrăzii se va desfășura într-o zonă plată, paralel cu calea ferata 413 (Șimleul Silvaniei - Săcuieni Bihor) și cu DN 19B (Săcuieni - Marghita - Nușfalău), până la intersecția cu drumul comuncal DC 93 (Marca - Port).

În ce priveşte această subsecţiune, durata contractului prevăzută de CNAIR este de 84 luni, din care 6 pentru proiectare, 18 pentru execuție a lucrărilor și 60 de luni perioadă de garanție a lucrărilor.

Dupa reverificarea și aprobarea acestora de către ANAP, CNAIR va publica anunțurile de participare în cadrul platformei SICAP (Sistemul Informatic Centralizat pentru Achiziţii Publice).

În ce priveşte partea bihoreană a Autostrăzii Transilvania, în luna decembrie a anului 2018 şeful CNAIR, Narcis Neaga, a semnat la Oradea contractul pentru proiectare şi execuţie a unui lot de numai 5,35 km, între Borş şi Biharia, cu asocierea dintre firma orădeană Trameco (parte a grupului Selina) şi firma slovacă Vahostav.

Deşi această asociere a câştigat şi lotul 3C2, în lungime de 28,55 km, între Biharia şi Chiribiş, în prezent ofertele sunt reanalizate ca urmare a unei contestaţii depuse de concurenţii de la Strabag-Straco.

Pentru cel mai mare lot de pe teritoriul judeţului, între Chiribiş şi Suplacu de Barcău, în lungime de 26,35 km, CNAIR nu a încheiat nici în prezent analizarea ofertelor în urma licitaţiilor organizate în urmă cu un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dezastru
Inca un comunicat despre "performantele" dezastruoase ale CNAIR! Cat ii mai suportam pe cei din conducere?
Postat 15 Februarie 2019, 10:30 de Olti
Ăștia de la CNAIR sunt mici copii față de minciunile orădene ...
... unde edilii se băteau cu pumnii-n piept la începutul lui 2018 că au pornit și se lucrează foarte tare, la proiecte în valoare de aproape 250 milioane Euro care vor fi gata după 11 luni, iar la început de 2019 se "lăudau" cu un raport de lucrări finalizate de nici 65 milioane Euro !?! Așa că, la 25% rată de reușită ar fi multă hârtie de consumat prin mass-media locală ... dar nimic nu se aude, că 75% dintre promisiuni sunt "on air" !?!
Postat 08 Februarie 2019, 19:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON