Cu şase colegi absenţi, aleşii bihorenilor întruniţi joi în şedinţă extraordinară, prima din acest an, au aprobat prin vot unanim şi fără discuţii, în mai puţin de o jumătate de oră, două proiecte pe fonduri europene ce vor fi depuse prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu.
Legaţi de Hajdu Bihar
Prima din cele două Hotărâri de Consiliu Judeţean adoptate joi vizează depunerea şi cofinanţarea a două proiecte denumite "Centru Educaţional transfrontalier româno-maghiar pentru conservarea patrimoniului natural şi cultural - acronim EduCultCentre" şi "Incubator cultural româno-maghiar pentru arte interpretative - acronim CBC Incubator".
Dincolo de denumirile aride, lungi şi birocratice, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a explicat că este vorba despre două proiecte "legate de proiectul strategic al colegilor din Hajdu Bihar", judeţul cu care Bihorul elaborează, depune şi implementează proiecte în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră.
Anul trecut, cum se ştie, Bihorul a depus un proiect strategic pe sănătate, în valoare de 9,09 milioane euro, prin care urmează să fie amenajate centre de salvare montană la Padiş şi Stâna de Vale, să fie interconectate spitalele din judeţ la cele din Oradea şi să fie utilată Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.
În schimb, judeţul Hajdu Bihar şi-a stabilit prin proiectul strategic renovarea Teatrului de Debreţin, iar acesta implică, la fel ca toate proiectele Ro-Hu, şi obiective "în oglindă", în cealaltă ţară.
Scenă, autocare, mobilier
Concret, a explicat Pasztor pentru BIHOREANUL, în timp ce autorităţile din Hajdu Bihar vor renova Teatrul din Debreţin, componenta primului proiect vizează înlocuirea vechii scene a Teatrului Regina Maria din Oradea, existentă din anii ’50. "Va fi o tehnică ca la Viena, o scenă rotativă", a spus preşedintele CJ Bihor, adăugând că vor fi achiţionate şi două autocare pentru cele două trupe, Regina Maria şi Szigligeti. "Vrem să aibă fiecare autocar, pentru că o să le trimitem în judeţ", a spus Pasztor.
Prin al doilea proiect, în Oradea va fi asigurată utilarea cu mobilier a noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, la etaje, precum şi amenajarea unui "centru multicultural" într-o clădire pe care CJ a primit-o în folosinţă de la Episcopia Romano-Catolică.
"Fiecare proiect strategic pe Ro-Hu are o valoare de 12 milioane euro. Noi, pe proiectul de sănătate, cheltuim aici 9,09 milioane euro, iar diferenţa revine la Hajdu Bihor. Ei au făcut proiectul strategic pe cultură, pentru renovarea Teatrului, pe care l-au împărţit în două proiecte de câte 5 milioane euro, iar diferenţa de 2,7 milioane euro revine în Bihor", a explicat Pasztor legătura dintre proiectele din Bihor şi judeţul ungar vecin.
Preşedintele CJ a mai precizat că şedinţa a fost extraordinară deoarece vecinii din Debreţin trebuie să-şi depună proiectul strategic şi documentele trebuiau aprobate până luni, 15 ianuarie, ora 17.00.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.