URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
25 Septembrie 2023, 15:45

Circulația trenurilor pe ruta Cluj-Oradea va fi închisă aproape total din ianuarie. Vezi de ce și care vor fi alternativele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circulația feroviară între Cluj și Oradea va fi închisă începând cu luna ianuarie a anului viitor din cauza lucrărilor de electrificare și modernizare a liniei, potrivit site-ului de știri hotnews.ro, care precizează că închiderea va fi „aproape totală”.

Călătorii vor avea ca alternativă utilizarea microbuzelor și autocarelor, în condițiile în care finalizarea lucrărilor de infrastructură feroviară, în valoare de aproape 2 miliarde euro, este preconizată pentru anul 2026.

Conform sursei citate, de la 1 ianuarie 2024, circulația trenurilor va fi suspendată pe 89 km între Cluj și Oradea, iar pe 28 km acestea vor circula pe un singur fir. Pe 22 km vor fi microbuze sau autobuze care să suplinească trenurile.

Cauza este proiectul de electrificare și modernizare a liniei ferate, în condițiile în care viteza medie pe acest tronson este de 60 km/h.

Din 1870

Între Cluj și Oradea sunt 19 trenuri zilnic, din care două treimi operate de CFR Călători, iar cealaltă treime de companiile private TFC și Transferoviar. „Cele mai lente trenuri, care opresc în 42 de stații intermediare, fac peste 3 ore și 50 de minute”, precizează hotnews.ro.

Calea ferată dintre Oradea și Cluj a fost deschisă în septembrie 1870, iar proiectul electrificării și modernizării acesteia datează dinainte de 1989.

Potrivit CFR SA, în cadrul proiectului de electrificare și modernizare vor fi executate lucrări pe patru loturi: 1) Cluj Napoca – Aghireș, 2) Aghireș – Poieni, 3) Poieni – Aleșd și 4) Aleșd – Episcopia Bihor la frontiera cu Ungaria.

„Estimăm închiderea totală a circulației feroviare pe intervalele Aghireș – Poieni (linie dublă) și Poieni – Aleșd (linie simplă) începând cu luna ianuarie 2024. Menționăm că, începând cu 01.01.2024, când circulația trenurilor va fi închisă pe distanța Aghireș - Huedin (parte din Lot 2 Aghireș – Poieni), trenurile vor circula alternativ, pe câte un fir pe secțiunea Cluj Napoca – Aghireș, urmând ca pentru relația Aghireș - Huedin să fie puse la dispoziția călătorilor mijloace auto pentru transbordare. În ce privește circulația trenurilor de marfă, menționăm faptul că aceasta va fi retrasată pe rute alternative. Finalizarea lucrărilor de infrastructură feroviară pe toate cele patru loturi este estimată pentru anul 2026”, a transmis CFR SA la solicitarea hotnews.ro.

Este posibil, notează sursa citată, ca o parte dintre trenurile internaționale care ieșeau din țară spre Ungaria prin punctul de frontieră Episcopia Bihor să aibă rută mult modificată și să părăsească țara pe la Valea lui Mihai.

Lucrarea de electrificare și modernizare, care include și modernizarea unor gări, a fost câștigată de mai multe asocieri de firme pe cele patru loturi : Railworks – lotul 1) Cluj Napoca Aghireș pentru suma de 1,611 miliarde lei, fără TVA și lotul 2) Aghireș – Poieni (36,53 km)  pentru 1,535 milioane lei, fără TVA, FCC Construcciones, Gulemak, CCN pentru lotul 3) Poieni - Aleșd (52,74 km), pentru suma de 2,117 milioane lei, fără TVA, și Weabuild, Impressa Pizzarotti&C SPA, Salcef SPA pentru lotul 4) Aleșd - Frontieră (46,74 km) pentru suma de 2,416 milioane lei, fără TVA.

19 oferte

După cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, la licitația organizată de Ministerul Transporturilor au fost depuse 19 oferte, iar scopul proiectului este mărirea vitezei de circulație a trenurilor până la 160 km/h pentru cele de pasageri, respectiv la 120 km/h pentru cele de marfă.

Lucrările pe cei peste 166 kilometri sunt estimate la aproape 8 miliarde lei și ar urma să fie finanțate din fonduri europene prin PNRR și de la bugetul de stat.

Proiectul de electrificare și modernizare include și lucrări pentru modernizarea stațiilor (inclusiv haltelor de mișcare), modernizarea clădirilor stațiilor de călători (inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare); modernizarea podurilor, podețelor, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor; construirea unor facilități pentru persoanele cu dizabilități; montarea de panouri fonoabsorbante și soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot; construirea unor drumuri de întreținere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice); modernizarea instalațiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului; maximizarea capacității de tranzit; realizarea de instalații de centralizare electronică noi în stații și introducerea unor noi sisteme de siguranță; modernizarea echipamentului de telecomunicații.

Pentru fiecare contract, durata de proiectare este de 6 luni, iar pentru execuție de 36 luni. Licitația a fost lansată de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA pe 7 ianuarie 2022, investiția urmând să fie finalizată în 4 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@Biggie
Tu aparent esti baiat citit, absolvent, nu faci greseli gramaticale, dar n-ai citit destul sau n-ai citit ce trebuie. Nu e obligatoriu sa citesti ce scriu, stii bine ca esti excedat. Cred ca ai mai interferat o data. Da-ti cu parerea, etaleaza-ti eruditia, polemizeaza cu san-doo, dar evita comment-urile semnate excalibur. Nu-ti strica ziua. Citez: Acceleratul Iasi-Timisoara Nord, oamenii se faceau atenti cind trenul trecea pe sub obstacole, fire electrice, fiind pe vagoane: "sirma". Iar vorbesti prostii. Cam ce linii de tren erau electrificate in 46-47? Si inca ceva in legatura cu legenda urbana "sarma". Sa simplificam vorbind despre tramvai. Sarma e perpendiculara pe linie sau e paralela? Incheiat. Ce nu intelegi? In 1946 trenul mai trecea pe sub un pod, o linie electrica, o linie de telegraf Perpendicular. Ai prins stilpii de telegraf, telefonie din lemn fiert in ulei ? Trenul Timisoara-Iasi e o cursa superba de 14 ore cap coada, tuneluri, viaducte, aproape Elvetia, ai trait degeaba daca nu ai mers macar o data in viata... Nu exista alta varianta "optimizata" Ardeal-Moldova. Doar mai lungi, mai multe ore si cu schimbat trenul. Din partea mea sa suspende tot cfr-ul 2 ani complet , total, romania cu totul. Merita.
Postat 28 Septembrie 2023, 11:34 de excalibur
@excalibur
"In 1946-1947 a fost o seceta cumplita in Moldova si RssMoldoveneasca. Guvern comunist nelegitim, plata datorie de razboi catre rusi, moldovenii au migrat spre ardeal si sudul tarii. Cu trenul, sau pe tren. Acceleratul Iasi-Timisoara Nord, oamenii se faceau atenti cind trenul trecea pe sub obstacole, fire electrice, fiind pe vagoane: "sirma". Iar vorbesti prostii. Cam ce linii de tren erau electrificate in 46-47? Si inca ceva in legatura cu legenda urbana "sarma". Sa simplificam vorbind despre tramvai. Sarma e perpendiculara pe linie sau e paralela? Tu esti unul venit in opinci in Oradea care nu aveai curajul sa calci pe sinele de tramvai de frica ca te curentezi? Asta nu e legenda urbana! "Sa opresti 2 ani circulatia trenurilor intre ardeal si moldova presupune ca nu ai facut istorie la scoala." Cam cate trenuri circulau la intre Ardeal si Moldova in 1600? Trenul va merge pe rute ocolitoare, sau cfr te va duce acasa cu autobuzul. Sau vei merge acasa cu opelul tau corsa diesel 1.7 masina de sarac cu duhul ca tine. Care e problema? Nu rezisti 2 ani sa nu mergi cu trenul?
Postat 27 Septembrie 2023, 07:37 de Biggie
Sirma!
In 1946-1947 a fost o seceta cumplita in Moldova si RssMoldoveneasca. Guvern comunist nelegitim, plata datorie de razboi catre rusi, moldovenii au migrat spre ardeal si sudul tarii. (https://comentator.ro/planeta/2636-1946-1947-cea-mai-teribila-seceta-din-istoria-moderna-a-romaniei-si-a-moldovei-sovietice )Cu trenul, sau pe tren. Acceleratul Iasi-Timisoara Nord, oamenii se faceau atenti cind trenul trecea pe sub obstacole, fire electrice, fiind pe vagoane: "sirma". Sa opresti 2 ani circulatia trenurilor intre ardeal si moldova presupune ca nu ai facut istorie la scoala.
Postat 26 Septembrie 2023, 20:25 de excalibur
@cosmin5z
"Nu am inteles cum se va circula de la Oradea la Cluj si invers....." Sunt sigur ca iti va explica KP sau/si mang. Cu avionul... Sau pe jos. Sau daca esti amator de senzatii tari, poti merge pe calea ferata in timp ce se electrifica.
Postat 26 Septembrie 2023, 19:43 de Biggie
@KP
"Că altfel, rezultă clar că nu se va circula decât cu autovehiculele din dotarea proprie a fiecăruia, pe DN1 mulți ani de acum înainte." Totusi, cum ai vrea sa se circule pe o cale ferata in curs de electrificare? Mang ar putea? Mang, ai putea? Totusi cat de cretini ne crezi cu comentariile astea, propesediste de doi bani! De ce nu s-a electrificat pe vremea lui mang, kiss, pasztor? Daca se facea pe vremea lor, nu s-ar fi oprit circulatia? Chiar crezi ca toti suntem niste tampiti? In sfarsit dupa 33 de ani cineva si-a asumat ca electrifica Oradea-Cluj, si vii tu cu asemenea texte invatate la kgb. Chiar nu ai rusine?
Postat 25 Septembrie 2023, 21:03 de Biggie
hahaha
Avionul de Birtinburg nu zboara?Dar metroul pitikului?Tot bolovanul demoleaza vechea linie?
Postat 25 Septembrie 2023, 18:56 de grigore
De ce vă e rușine Bihorelule, să detaliezi variantele de circulație?
Spune de la obraz celor interesați că, între aeroporturile Oradea și Cluj, compania Fly Bolo Air va avea curse din oră-n oră, cu taxiuri la scara avioanelor. Că altfel, rezultă clar că nu se va circula decât cu autovehiculele din dotarea proprie a fiecăruia, pe DN1 mulți ani de acum înainte.
Postat 25 Septembrie 2023, 18:11 de KP
Modernizare
E bine ca se electrifica.
Postat 25 Septembrie 2023, 18:10 de Riviera
Trenuri
Nu am inteles cum se va circula de la Oradea la Cluj si invers.....
Postat 25 Septembrie 2023, 15:58 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON