URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2019, 15:24

Cine îngrijeşte ariile protejate? Custodia siturilor naturale din Bihor este în continuare în aer

Cine îngrijeşte ariile protejate? Custodia siturilor naturale din Bihor este în continuare în aer Lacul Cicoş de lângă Săcueni, subiectul unui proiect derulat de Ecotop şi finanţat cu fonduri europene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ariile protejate din toată ţara, inclusiv cele din Bihor, se află în continuare într-o situaţie incertă.

Ordonanţa 75/2018, care a stabilit că ariile protejate mai pot fi administrate doar de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, eliminând din schemă ONG-urile care deţin contracte de custodie, a fost declarată neconstituţională în urmă cu fix o lună, pe 9 aprilie. Curtea Constituţională a fost sesizată de PNL şi USR, care au arătat, printre altele, că nu s-a justificat regimul de urgenţă al acestei măsuri, argument validat de judecători.

Totuşi, nimic nu s-a schimbat încă. Hotărârea CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deşi termenul legal de 45 de zile se va încheia în curând, iar ONG-iştii nu au primit nicio veste.

„Singura notificare primită de la ANANP a fost cea din noiembrie, când am fost anunţaţi că predăm drepturile şi obligaţiile avute. De atunci, nimeni nu ne-a contactat în niciun fel”, a declarat Eleonora Mircescu, preşedinta asociaţiei Ecotop, care are în grijă ariile protejate Săcueni, Betfia şi Muntele Şes.

Aceasta a precizat că, asemenea altor colegi din mediul neguvernamental, nu are nici cea mai mică idee despre cum va reacţiona Ministerul Mediului la hotărârea CCR. Aşa cum n-a făcut-o nici anul trecut, înainte de OUG 75, Ministerul nu consultă nici acum ONG-urile privind viitorul ariilor protejate.

Nici din partea structurii ANANP Bihor, Ecotop n-a primit nicio veste, nici măcar neoficială. „Eu nici nu-i cunosc pe domnii de la ANANP Bihor, nu ne-au căutat niciodată. Însă cred că acum ar trebui să primim o hârtie prin care să fim repuşi în drepturi”, a mai spus Mircescu. Dacă se va întâmpla sau nu aşa, rămâne de văzut.

Cert este că, până când situaţia se va clarifica, ONG-iştii îşi văd de treabă. „Continuăm proiectele pe care le avem în derulare”, a mai spus preşedinta Ecotop. Printre altele, asociaţia derulează şi un proiect cu finanţare europeană, în Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru conservarea biodiversităţii în situl Săcuieni.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Arii în aer: Ariile protejate din Bihor au rămas nepăzite şi neîngrijite din cauza statului!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON