URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2021, 19:25

Cel mai modern spital de recuperare medicală din țară, President Medcenter din Băile Felix, inaugurat cu un tur de vizitare care a impresionat (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 200 de invitați și colaboratori, inclusiv cel mai reputat neurochirurg din țară, profesorul clujean Ștefan Florian, au participat sâmbătă la inaugurarea Spitalului de Recuperare Medicală President Medcenter, construit în Băile Felix după o investiție de circa 40 milioane lei.

Noua unitate se remarcă nu doar prin construcția luminoasă și foarte practică, ci și mai ales prin facilități de diagnosticare de cea mai înaltă performanță și o bază de tratament cu dotări aproape futuristice, funcțională atât în regim ambulatoriu, cât și de spitalizare.

Un plan de un deceniu

Adresându-se numeroasei asistențe, din care au făcut parte inclusiv oficiali ai Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, proprietarul complexului President, Jean Podilă - emoționat, deși spunea că nu-i „este felul” - a mărturisit că ideea construirii unui spital de recuperare medicală care să completeze investițiile în turism datează de acum 10 ani, ea născându-se și datorită colaborării de lung parcurs cu dr. Marius Căprar, specialist în recuperare medicală care și-a asumat responsabilitatea acestui proiect.

„L-am început greu, dar uite că am reușit să-l facem. Sper să se și vadă rezultatele”, a spus investitorul, făcând referire astfel la dificultățile financiare, în condițiile în care 50% din costul realizării este contribuție proprie, provenită în parte și dintr-un credit bancar, iar cealaltă jumătate reprezintă ajutor guvernamental, fondurile europene nerambursabile pentru astfel de obiective nefiind disponibile.

„La Cluj nu am reușit”

Luând cuvântul în dublă calitate, după cum a subliniat, pe de o parte de director al CJAS Bihor, pe de alta de asigurat el însuși la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, Dorel Dulău și-a afirmat convingerea că noul spital „va avea un impact mare” asupra sistemului spitalicesc din județ. „Creșterea numărului prestatorilor de servicii medicale aduce concurență și un plus de calitate, iar condițiile pe care lesne le vedem vor fi dublate de creșterea calități serviciilor. Și în calitate de asigurat mă bucur că noi, părinții noștri, copiii noștri, vor benefica de servicii medicale de cea mai înaltă calitate”, a spus directorul CAS Bihor.

Cel mai măgulitor testimonial a aparținut, însă, profesorului universitar clujean Ștefan Florian (foto), recunoscut drept cel mai reputat neurochirug din România, care și-a exprimat admirația pentru faptul că acest spital a fost construit în Bihor și nu într-un centru universitar „cu atâta tradiție” precum cea a Clujului.

„La Cluj nu am reușit să facem așa ceva. Un centru universitar cu atâta tradiție nu a reușit să găsească oameni cu așa viziune și cu atât de mult curaj”, a spus neurochirurgul, cu care dr. Căprar colaborează, de asemenea, de decenii.

„Mă doare”

În pofida atmosferei de bucurie, dr. Marius Căprar a fost nevoit să-și exprime și o supărare, și anume că din cauza controversatei OUG 54/2021, care a plafonat numărul de paturi de spital finanțabile în următorii doi ani de către CAS la cel din decembrie 2020 (când President Medcenter nu exista), pacienților noului spital nu le vor fi decontate serviciile decât în regim ambulatoriu, nu și în cel de spitalizare (pentru care tariful de 425 lei/zi nu este accesibil tuturor pacienților).

„Ce mă doare pe mine cel mai tare este Ordonanța care ne discriminează, și eu sper ca anul viitor să se îndrepte această treabă”, a spus dr. Căprar. În caz contrar, a avertizat acesta, alternativa este ca serviciile spitalului să fie accesate de cetățeni ai unor state europene, ale căror Case de Asigurări de Sănătate nu practică limitări precum cea de la noi. „Singura variantă (n.r. – dacă nu se corectează OUG 54/2021) ar fi să ne acorde un ajutor Casele din Germania, Olanda și așa mai departe, dar sper să nu se ajungă acolo”, a arătat „patronul” medical al noului spital.

Din păcate, spusele acestuia nu au putut fi auzite de fostul ministru al Sănătății, orădeanca Ioana Mihăilă, cea care a semnat Ordonanța, și nici de actualul ministru interimar, bihoreanul Cseke Attila, care ar putea s-o corecteze, deoarece ambii – deși invitați – au lipsit de la eveniment.

„Ceva cu totul nou”

Noul spital de recuperare President Medcenter este cu adevărat, așa cum spunea și prof. univ. Ștefan Florian, „ceva cu totul nou” pentru țara noastră, fapt de care invitații s-au putut convinge personal în timpul vizitării unității, pe grupuri.

Desfășurat pe 4.000 metri pătrați și dispus pe trei niveluri, spitalul cu o capacitate de 144 paturi plus alte 10 pentru însoțitori este găzduit de o construcție luminoasă, ultramodernă și cu circuite extrem de precis gândite și executate. Încă de la intrare, suprind în mod plăcut holul larg, cu recepție primitoare și cafenea, iar apoi întreaga construcție și setul de dotări.

Așa cum BIHOREANUL a arătat deja pe larg, spitalul este menit să asigure servicii de reabilitare neurologică (după AVC, afecțiuni degenerative, accidente rutiere, accidente sportive, traumatisme craniocerebrale etc), cardiologică, post-traumatică, dar și pentru recuperarea stărilor vegetative, având însă și funcțiuni inedite, inclusiv cu cabinete de psihologie, cardiologie, stomatologie etc.

Pași în viitor

La primul nivel, spitalul are un compartiment de investigații pentru diagnosticare și explorări funcționale complet (cu aparatură RMN, CT, Rx, ecograf), o sală cu bazine de hidroterapie (toate cu apă termală), săli pentru kinetoterapie, duș subacval, băi alternante, împachetări cu parafină (separate pe sexe și pentru pacienții neurologici), băi galvanice și băi Stanger.

Gama de dotări și servicii este completată cu facilități pentru electroterapie, laser terapie, ergoterapie, terapie ocupațională, recuperare robotică neuromotorie, cu aparatură sofisticată pentru evaluarea și reabilitarea mersului și echilibrului, aparate pentru reeducare proprioceptivă (care „amintesc” pacientului mișcările pe care acesta, în urma unor traume sau boli, a „uitat” cum să le facă), aparatură pentru recuperarea funcțiilor membrelor superioare și inferioare, pentru recuperarea robotică a coloanei vertebrale (care furnizează programe personalizate pentru fiecare pacient), crioterapie, aparatură pentru remedierea tulburărilor neurologice, cognitive și cardiorespiratorii cu ajutorul realității virtuale, aparatură pentru stimulare magnetică în recuperarea unor afecțiuni neurologice și neuropsihiatrice și multe, multe altele. Totul pentru sănătate, la cele mai înalte standarde, în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci
eu intentionez sa ma adresez clar acestui spital dar parca m-aș mai sui din cind în cind și în dealu Clujului.
Postat 26 Septembrie 2021, 06:04 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON