URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2021, 14:51

Bani pe alese: Statul refuză finanțarea celui mai modern spital din Bihor, construit cu... ajutor de stat

Bani pe alese: Statul refuză finanțarea celui mai modern spital din Bihor, construit cu... ajutor de stat DE 5 STELE. Gândit ca un spital de top, dar accesibil tuturor pacienților indiferent de condiția lor materială, Spitalul de recuperare President din Băile Felix, care ar urma să își deschisă porțile luna viitoare, miza pe o finanțare de 30% de la CAS. Din cauza OUG 64, însă, pacienții vor trebui să acopere integral costurile spitalizării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Mai binele e dușmanul binelui”: o demonstrează „oamenii noi” din conducerea Sănătăţii. La 6 zile după adoptarea OUG 54/2021, prin care asigurații care se tratează în spitale private pot plăti diferența între tarifele acestora și cele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, ministrul Ioana Mihăilă și președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate Adrian Gheorghe au inițiat un nou act normativ, care plafonează numărul de paturi finanțabile la cel din decembrie 2020. Motivul? Să nu „fugă” la privat toți banii sistemului sanitar.

Atât doar că a doua OUG instituie o discriminare între spitalele private, blocând accesul la decontări celor care nu existau la finele anului trecut. E și cazul celui mai modern spital de recuperare din Bihor, President Premium Medcenter din Băile Felix, construit, culmea, cu ajutor de stat.

Povestea Ordonanțelor

În 2019, PSD, ALDE și UDMR modificau Legea sănătății 95/1996 introducând, de la 1 iulie 2021, contribuția personală a asiguraților care optează pentru unitățile private. Pentru că asta ar fi zdruncinat financiar sistemul, prin OUG 54/24 iunie 2021, actuala coaliție PNL, USR-PLUS și UDMR a limitat opțiunea contribuției doar pentru serviciile de spitalizare continuă, nu și pentru cele din policlinici şi laboratoare. Practic, dacă alege să fie operat la privat și intervenția costă 3.000 lei, CAS decontează 2.500 lei, pacientul achită 500 lei.

Un nou act normativ a fost emis în pripă după nici o săptămână: prin OUG 64/30 iunie 2021 s-a decis ca „numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privați până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privați la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui județ”.

Doar 3 din 4

OUG 64 era menită să limiteze „migrarea” banilor de la unitățile de stat la cele private permisă prin OUG 54. „Contribuția personală nu va afecta fondurile destinate spitalelor publice”, declara ministrul Ioana Mihăilă pe 19 iunie, explicând că numărul de paturi din spitalele private pentru care CAS-urile vor face decontări va fi limitat anual la 5% din numărul total de paturi din ţară.

Deși principiul era rațional, spitalele publice neputând fi lăsate fără bani, aplicarea s-a făcut arbitrar, pentru că plafonarea se face la nivelul din decembrie 2020. Or, în ultima lună a anului trecut, în Bihor existau trei spitale private (Pelican, Euclid și New Medics). Programat să se deschidă în această vară, Spitalul de recuperare President din Băile Felix (cu 144 paturi pentru pacienții care au suferit accidente de muncă, accidente rutiere, accidente vasculare) a fost exclus doar pentru că nu exista în decembrie 2020.

Ajutat de stat, împiedicat de stat

Dr CaprarCulmea e că Spitalul President, investiție de 40 milioane lei, a fost realizat cu ajutor de stat de 15,63 milioane lei acordat în 2018 prin HG 807/2014, finanțarea fiind aprobată cu condiția ca unitatea, după cum explică administratorul acesteia, dr. Marius Căprar (foto), „să genereze contribuţii la dezvoltarea regională prin plata de taxe şi impozite la bugetul statului şi la bugetele locale”. Dar, continuă acesta, „OUG 64/2021 face imposibil ca la finalizarea proiectului să putem încheia contracte cu CAS, ceea ce se traduce prin imposibilitatea obținerii veniturilor previzionate în acordul de finanțare”.

Drept urmare, spitalul a adresat ministrului un memoriu cerând „identificarea unei soluții pentru asigurarea condițiilor necesare pentru finalizarea implementării proiectului și demararea operării spitalului în condițiile prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat”.

„Vina UDMR”

Ioana MihăilăŞansele de a încheia un contract cu CAS sunt însă nule, recunoaște ministrul Ioana Mihăilă (foto).

„Noi inițial am avut în vedere ca, odată cu introducerea contribuției personale, să nu treacă prea multe paturi de la stat la privat. Din păcate, în ședința de Guvern, UDMR nu a acceptat decât varianta plafonării finanțării pentru spitalele private în funcție de numărul de paturi din decembrie 2020”, a declarat Mihăilă BIHOREANULUI.

Ministrul susţine că noul spital nu are altă variantă de a primi finanțare de la CAS „decât dacă renunță la o parte din paturi celelalte spitale private din județ”. Varianta ca acestea să cedeze de bunăvoie o parte din banii primiți până acum este însă exclusă, din simplul motiv că ele îndeplinesc criteriile pentru ca CAS să le deconteze prestațiile la fel ca până acum, așadar de ce ar renunța la bani? Doar noul spital nu, din „vina” că e prea nou, prea modern și prea necesar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fondurile asigurarii de sanatate NU "sunt destinate spitalelor publice" ci bolnavilor asigurati ! Banii trebuie sa urmareasca pacientul, nu sa protejeze anumiti operatori
cum truda poti sa te prezinti ca fiind de dreapta si sa scoti legi care sa plafoneze accesul liber la privati, ca sa protejezi firmele de stat? Daca in 2 ani un nou spital privat ofera servicii mai ieftine decat cele de stat? Bine, OUG 54 merge, e acceptabil, dar sa limitezi la doar 5% maxim bani decontati pentru paturi de privat, e atac la libera concurenta de piata. Nu te poit numi economie de piata libera. Daca ministerul sanatatii nu e deschis la o solutie, atacati OUG64 ca neconstitutionala in justitie. ...Dar si ajutorul ala de stat oferit spitalului privat e "crony"
Postat 07 Iulie 2021, 05:50 de unu
Din 2022 și Prezidentul intră în schema de decontare parțială.
Ioana Mihăilă bate câmpii, iar Bihoreanul după ea.
Postat 06 Iulie 2021, 07:37 de KP
O tâmpenie de articol.
Începând cu 1 iulie a.c. au intrat în vigoare noile reglementări de decontare de la CASS. Doar diferențele de tarife se achită la privat, iar baza de preț se decontează la nivelul stabilit pentru actele medicale specifice. Dacă ești încadrat, ca unitate medicală, la nivelul bugetului anului 2021, atunci poți deconta acea parte de costuri. Dacă nu, trebuie să aștepți anul următor. În cazul "Prezident" e vorba de începerea decontărilor începând cu 2021, pentru că a trecut termenul de încadrare, la cerere, pentru acest an.
Postat 06 Iulie 2021, 07:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON