URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2022, 19:57

Cabinet de informatică de 20.000 euro inaugurat de echipa "Laboratoare rurale", într-un sat din Bihor (FOTO)

Cabinet de informatică de 20.000 euro inaugurat de echipa 'Laboratoare rurale', într-un sat din Bihor (FOTO) Voluntarii au pictat pe pereți sigla "Laboratoare rurale", un cub rubic, dar şi un citat care să-i motiveze pe elevi: „Ce faci pentru tine dispare deodată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate”.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O sală de clasă a Şcolii gimnaziale din Sălişte de Vaşcău, un sat din comuna Criştiorul de Jos, a devenit una dintre cele mai moderne din judeţul Bihor, după ce echipa de voluntari ai proiectului "Laboratoare rurale" a amenajat acolo un cabinet de informatică cu echipamente IT noi sau recondiţionate.

O lună de muncă

Evenimentul de inaugurare a laboratorului, unde au fost prezenţi mai mulţi voluntari şi reprezentaţi ai şcolii, a avut loc săptămâna trecută, la o lună după ce voluntarii au început munca.

"După ce am ales şcoala pe care urma să o ajutăm, am mers acolo, am făcut măsurători şi o listă de materiale necesare. Am trecut apoi la curăţat pereţii de vopseaua veche, am gletuit, am astupat crăpăturile şi am finisat. Am zugrăvit, am instalat lustre, am montat parchet, am înlocuit uşa de la intrare şi am instalat mobilierul. Spre final ne-am ocupat de decorarea pereţilor, am pictat, am instalat tabla smart şi toate echipamentele IT", a povestit BIHOREANULUI voluntarul Ionuţ Coman, iniţiatorul proiectului.

La amenjarea laboratorului au participat 15 voluntari orădeni, care s-au deplasat timp de mai multe zile în satul bihorean. În primele zile au muncit alături de ei şi câteva cadre didactice ale şcolii, dar şi angajați de la magazinul Leroy Merlin din Oradea, principalul partener în acest proiect, care a oferit gratuit materialele de construcţie.

Costul amenajării şi dotării sălii a fost de aproximativ 20.000 euro. Echipa "Laboratoare rurale" a avut mulţi parteneri, printre ei numărându-se Accesa, care le-a oferit componentele IT, Techomed Grup care a sprijinit financiar deplasările, mâncarea voluntarilor și vopselele sau Madera Desen, care a făcut mobilierul, precum şi câteva asociaţii, cum ar fi Asociaţia Crişana 6, care a sprijinit logistic întregul proiect.

Se caută sponsori

"Acesta este al doilea laborator pe care l-am amenajat în întregime, după cel din Balc, realizat la începutul anului trecut. Pe lângă acestea mai avem încă 6 cabinete de informatică dotate cu echipamente", a mai spus Ionuţ Coman.

Proiectul "Laboratoare rurale" a luat naştere în toamna anului 2020, după ce tânărul a citit un articol în BIHOREANUL care spunea cât de puţine şcoli din Bihor sunt dotate cu calculatoare. De atunci, acesta a adunat o echipă de tineri care recondiţionează aparatura electronică pe care o primesc de la companii sau de la persoane care nu mai au nevoie de ele, iar apoi le livrează voluntar şcolilor din judeţ care le cer ajutorul.

Cum proiectul este unul benefic pentru comunitate, acesta va continua, iar companiile sunt invitate să se implice. "Vrem să colaborăm cu acele companii care înlocuiesc echipamentele IT periodic şi care ni le-ar putea dona pe cele vechi. Apoi mai avem nevoie şi de mobilier, materiale de construcţii, table smart pentru copii, dar şi suport de logistică şi hrană pentru voluntari", a mai explicat iniţiatorul proiectului.

Cei care doresc să srpijine iniţiativa pot contacta echipa pe pagina de Facebook "Laboratoare rurale" sau la numărul de telefon 0740.888.903.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON