URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2021, 19:00

O echipă de orădeni recondiționează și livrează voluntar calculatoare pentru școlile sătești (FOTO)

O echipă de orădeni recondiționează și livrează voluntar calculatoare pentru școlile sătești (FOTO) CEI TREI. Pentru a-l ajuta pe Ionuț (centru), care este implicat în mai multe proiecte, Andrei Lupu (stânga), elev la Colegiul Gojdu, se ocupă de voluntari, Ionuț Jarca (dreapta), fotograf pasionat de tehnologie, coordonează procesul de recondiționare a echipamentelor IT, iar împreună, toți trei, le livrează. La finalul lunii noiembrie, aceștia au fost la școala din Balc, unde au donat 10 calculatoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când pandemia a închis şcolile, profesorii şi elevii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a se adapta cursurilor online, însă nu toţi au reuşit pentru că multe comunităţi sunt prea sărace. În timp ce unii copii folosesc de mult timp laptopul sau tableta, alţii n-au avut acces la educaţie de luni bune.

Ştiind situaţia din satele Bihorului, o echipă de elevi, studenţi şi tineri pasionaţi de tehnologie au decis să ia atitudine şi să stimuleze cetăţenii sau firmele să doneze echipamente IT celor care acum au cea mai mare nevoie de ele...

Din experienţă

Cel care a avut ideea proiectului este Ionuţ Coman, voluntar în cadrul asociaţiei Cătunul Verde, director judeţean al Consiliului Tinerilor din România şi totodată tânărul care în urmă cu aproape doi ani a organizat cea mai mare împădurire din Bihor, adunând circa 1.000 de voluntari care au plantat 18.000 de puieţi pe un teren din comuna Sârbi.

"M-am gândit la acest proiect după ce am citit, în toamnă, un articol din BIHOREANUL care spunea că la începutului anului şcolar 159 de şcoli din judeţ nu au nici măcar un calculator, adică accesul copiilor de acolo la educaţie urma să fie limitat", povesteşte voluntarul, care atunci a pus bazele proiectului "Laboratoare rurale".

Echipa de sâmbătă

Primele echipamente le-a primit de la câteva companii din Oradea, cu care a mai colaborat în cadrul unui alt proiect de donare a unor componente IT. "De la o firmă am primit 100 de calculatoare, dar toate aveau nevoie de curăţare şi recondiţionare, şi le-am completat apoi cu monitoare, mouse-uri, camere şi microfoane, primite de la alte companii sau de la bihoreni care nu le mai foloseau", adaugă el.  

Ştiind că nu poate munci de unul singur la un asemenea proiect, tânărul a cerut ajutorul mai multor elevi, studenţi sau tineri cu care s-a împrietenit în timpul altor acţiuni de voluntariat. Cei mai mulţi dintre ei au acceptat provocarea şi i-au implicat şi pe prietenii lor, astfel că în prezent echipa de fapte bune este formată din 15 tineri.

Se întâlnesc în fiecare sâmbătă la sediul asociaţiei de pe strada Cuza Vodă nr. 17, unde readuc la viaţă aparatele vechi. Întâi, fetele curăţă cu pensule sau aspiratoare toate componentele electronice, iar apoi, băieţii formatează calculatorul şi instalează Windows, dar şi alte programe de care au nevoie profesorii şi copiii, precum Word, Excel, Power Point, Zoom sau Microsoft Teams. Toate acestea le fac voluntar, ba mai mult, unele componente le-au cumpărat chiar ei, pentru a reuşi să pună în funcţiune un computer.

Nevoi peste tot

Primul beneficiar al proiectului, şcoala din Balc, a primit calculatoare după ce preşedinta Asociaţiei Cătunul Verde, Georgeta Szabo, a luat legătura cu o profesoară de acolo şi a aflat că nu sunt echipamente IT. După prima reuşită, Ionuţ a publicat fotografii cu laboratorul, dar şi informaţii despre proiect, şi s-a trezit cu zeci de mesaje din partea unor directori sau profesori din Bihor, care-i cereau ajutorul.

"În cele mai multe şcoli ni s-a spus că elevii vor fi cei care vor merge în laborator pentru a participa la cursurile online, însă mai sunt şi cazuri în care şi profesorii sunt nevoiţi să meargă, pentru că nu au acasă un calculator", povesteşte Ionuţ.

Până acum, voluntarii au adunat circa 250 de computere, dintre care au reuşit să recondiţioneze 170, pe care le-au şi livrat şi montat la şcolile din Balc, Tulca, Bogei, Tăuteu, Chiribiş şi la Liceul Tehnologic nr. 1 din Suplacu de Barcău. În plus, echipa a mai oferit 17 laptopuri şi 33 de calculatoare unor copii nevoiaşi, recomandaţi de profesorii lor pentru rezultatele foarte bune la învăţătură.

Un plan ambiţios

În prezent, Ionuţ mai are pe lista de aşteptare încă 20 de şcoli din Bihor, însă, după pauza de sărbători, munca reîncepe în forţă zilele acestea. Până în primăvară, iniţiatorul proiectului îşi doreşte să mai ajute încă 7 unităţi de învăţământ, iar în 3 ani speră să-şi îndeplinească planul de a dota cu echipamente funcţionale toate şcolile din Bihor lipsite de calculatoare sau cu laboratoare depăşite. "Ştim cu toţii că sistemul de învăţământ are lacunele sale, dar acum, mai mult ca oricând, are nevoie de ajutor", mai spune voluntarul.

Între timp, proiectul "Laboratoare rurale" a ajuns cunoscut şi peste graniţele judeţului, liderii unor asociaţii din Maramureş, Arad şi Timişoara contactându-i pe voluntarii bihoreni, cu dorinţa de a implementa proiectul şi în zona lor. Iar Ionuţ şi prietenii săi s-au oferit să-i ajute, pentru că o astfel de idee nu poate rămâne neîmpărtăşită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON