URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
01 Martie 2021, 09:33

Cabinet de informatică de 12.000 euro, inaugurat într-un sat din Bihor, de echipa de voluntari „Laboratoare rurale” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care de câteva luni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti din Bihor au inaugurat, duminică, în comuna Balc, primul laborator de informatică pe care l-au amenajat integral, investiţia ridicându-se la 12.000 euro. 

Tineri voluntari

Munca voluntarilor de la "Laboratoare rurale" pentru amenajarea laboratorului de informatică al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Almaşu Mare, comuna Balc, a început la finalul lunii ianuarie şi s-a încheiat sâmbătă, 27 februarie.

Cei 15 tineri, cu ajutorul unor săteni din satul Almaşu Mare, comuna Balc, au pus parchet nou, au zugrăvit, au schimbat jaluzelele şi au înlocuit uşa. De asemenea orădenii au cumpărat monitoare, mouse-uri, tastaturi şi scaune noi, dar şi o tablă smart cu videoproiector, totul pentru ca elevii să aibă acces la un învăţământ de calitate.

La final, cei mai îndemânatici au înfrumuseţat laboratorul, pictând pe pereţi sigla "Laboratoare rurale" - un cub rubic -, dar şi un citat care să-i motiveze pe elevi: „Ce faci pentru tine dispare deodată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate”.

Costul amenajărilor şi dotărilor a fost de aproximativ 12.000 euro, bani care au fost oferiți de Profi România.

"Acesta este primul laborator pe care l-am dotat anul trecut cu calculatoare recondiţionate primite din partea donatorilor. Atunci am văzut că nu sunt condiţii şi ne-am dorit să ne întoarcem şi să îl renovăm. Acum suntem mândri să spunem că acesta este probabil cel mai modern laborator din judeţ!", a spus voluntarul Ionuţ Coman, iniţiatorul proiectului. Acesta a mai explicat că finanţarea din partea Profi a venit în urma colaborării ONG-ului orădean cu Asociaţia "Îngeri pentru suflete" din Arad, care a mai colaborat cu lanţul de magazine.

Caută sponsori!

La evenimentul de inaugurare au fost prezenţi membrii echipei de proiect, reprezentanţi ai şcolii, dar şi câţiva copii care vor urma să folosească aparatura.

"Încăperea va fi folosită atât pentru cursurile de informatică cât şi pentru alte ore, profesorii acomodându-se deja cu aparatura", a mai spus Coman.

El a mai adăugat că proiectul "Laboratoare rurale" va continua, iar cei care doresc să doneze aparatura electronică - unitate, monitor, tastatură sau mouse - îl pot contacta prin pagina de Facebook dedicată. "Companiile care vor dori să se implice şi să doneze îşi vor pune amprenta asupra viitorului laborator, adică acesta va fi denumit după numele firmei", a mai adăugat voluntarul.

Proiectul "Laboratoare rurale" a luat naştere în toamna anului trecut, după ce Ionuţ Coman a citit un articol în BIHOREANUL care spunea cât de puţine şcoli din Bihor sunt dotate cu calculatoare. De atunci acesta a adunat o echipă de tineri care în fiecare zi de sâmbătă se întâlnesc şi recondiţionează aparatura electronică pe care o primesc de la companii sau de la persoane care nu mai au neovoie de ele, iar apoi le livrează voluntar şcolilor din judeţ care le cer ajutorul.

Până în prezent orădenii au ajutat 7 şcoli rurale, iar în trei ani aceștia speră să ajute toate instituțiile de învățământ din județ care nu au aparatură. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON