URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Martie 2021, 09:33

Cabinet de informatică de 12.000 euro, inaugurat într-un sat din Bihor, de echipa de voluntari „Laboratoare rurale” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care de câteva luni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti din Bihor au inaugurat, duminică, în comuna Balc, primul laborator de informatică pe care l-au amenajat integral, investiţia ridicându-se la 12.000 euro. 

Tineri voluntari

Munca voluntarilor de la "Laboratoare rurale" pentru amenajarea laboratorului de informatică al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Almaşu Mare, comuna Balc, a început la finalul lunii ianuarie şi s-a încheiat sâmbătă, 27 februarie.

Cei 15 tineri, cu ajutorul unor săteni din satul Almaşu Mare, comuna Balc, au pus parchet nou, au zugrăvit, au schimbat jaluzelele şi au înlocuit uşa. De asemenea orădenii au cumpărat monitoare, mouse-uri, tastaturi şi scaune noi, dar şi o tablă smart cu videoproiector, totul pentru ca elevii să aibă acces la un învăţământ de calitate.

La final, cei mai îndemânatici au înfrumuseţat laboratorul, pictând pe pereţi sigla "Laboratoare rurale" - un cub rubic -, dar şi un citat care să-i motiveze pe elevi: „Ce faci pentru tine dispare deodată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate”.

Costul amenajărilor şi dotărilor a fost de aproximativ 12.000 euro, bani care au fost oferiți de Profi România.

"Acesta este primul laborator pe care l-am dotat anul trecut cu calculatoare recondiţionate primite din partea donatorilor. Atunci am văzut că nu sunt condiţii şi ne-am dorit să ne întoarcem şi să îl renovăm. Acum suntem mândri să spunem că acesta este probabil cel mai modern laborator din judeţ!", a spus voluntarul Ionuţ Coman, iniţiatorul proiectului. Acesta a mai explicat că finanţarea din partea Profi a venit în urma colaborării ONG-ului orădean cu Asociaţia "Îngeri pentru suflete" din Arad, care a mai colaborat cu lanţul de magazine.

Caută sponsori!

La evenimentul de inaugurare au fost prezenţi membrii echipei de proiect, reprezentanţi ai şcolii, dar şi câţiva copii care vor urma să folosească aparatura.

"Încăperea va fi folosită atât pentru cursurile de informatică cât şi pentru alte ore, profesorii acomodându-se deja cu aparatura", a mai spus Coman.

El a mai adăugat că proiectul "Laboratoare rurale" va continua, iar cei care doresc să doneze aparatura electronică - unitate, monitor, tastatură sau mouse - îl pot contacta prin pagina de Facebook dedicată. "Companiile care vor dori să se implice şi să doneze îşi vor pune amprenta asupra viitorului laborator, adică acesta va fi denumit după numele firmei", a mai adăugat voluntarul.

Proiectul "Laboratoare rurale" a luat naştere în toamna anului trecut, după ce Ionuţ Coman a citit un articol în BIHOREANUL care spunea cât de puţine şcoli din Bihor sunt dotate cu calculatoare. De atunci acesta a adunat o echipă de tineri care în fiecare zi de sâmbătă se întâlnesc şi recondiţionează aparatura electronică pe care o primesc de la companii sau de la persoane care nu mai au neovoie de ele, iar apoi le livrează voluntar şcolilor din judeţ care le cer ajutorul.

Până în prezent orădenii au ajutat 7 şcoli rurale, iar în trei ani aceștia speră să ajute toate instituțiile de învățământ din județ care nu au aparatură. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON