URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2022, 14:28

Bunătăți cu... recunoștință: Zeci de orădeni au gustat găluște delicioase, gătite de Nataliia, o refugiată din Ucraina (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundația Șinca din Oradea, alături de mai mulți parteneri, a organizat sâmbătă Sărbătoarea Găluștelor, un eveniment în cadrul căruia zeci de orădeni au gustat din găluștele pregătite de o tânără bucătăreasă iscusită, Nataliia, și de soțul acesteia, un expert în pregătirea aluatului specific pentru vareniki, căci așa se numesc delicioasele preparate tradiționale în Ucraina. 

Găluște pentru toți

Sărbătoarea Găluștelor s-a ținut într-o clădire de pe strada Nicolae Jiga nr. 25 (fosta cafenea Bookafe), unde refugiați ucraineni, moldoveni stabiliți în Oradea și orădeni s-au întâlnit în jurul unor preparate delicioase. 

Încă de la început, George Marius Șinca, președintele Fundației Șinca, le-a spus participanților că toate bunătățile sunt gratuite, iar evenimentul este menit să le prezinte curioșilor preparatele gastronomice ucrainene. 

Le-a mai spus și că, dacă le place ce degustă, pot să facă la final donații în două urne special amplasate, banii urmând să fie folosiți pentru susținerea activităților pentru refugiații ucraineni în Oradea, de pildă lecții de limba română, precum și pentru pregătirea unor cadouri pentru copiii nevoiași din zona Holod, pe care organizația în ajută constant. 

Cu brânză, cu prune, cu cartofi...

La Sărbătoarea Găluștelor s-au dus tot soiul de curioși, cu mic, cu mare. Preparatele s-au dovedit a fi extrem de gustoase. Tânăra ucraineancă Nataliia Bogdanovna Rybalka, refugiată în Oradea alături de soț și cei șase copii, a fost bucătăreasa care a gătit bunătățile.

„Soțul meu a făcut aluatul”, i-a spus ea reporterului BIHOREANULUI, adăugând că aluatul și felul în care este pregătit este extrem de important pentru ca găluștele să iasă gustoase. Au fost patru feluri de vareniki, cu cartofi (care se degustă cu ceapă călită deasupra), cu brânză sărată, cu brânză dulce și, în fine, cu prune (foto). „Acestea (n.r. cele cu prune) sunt cele mai populare în Ucraina”, a explicat femeia. 

Oaspeții au fost invitați să mănânce din toate cele patru feluri și nu au fost dezamăgiți, preparatele fiind deosebit de gustoase. În total au fost peste 12 kilograme de găluște. 

Recunoștință 

Bucătăreasa Nataliia a fost fericită să pregătească bucate tradiționale pentru orădeni, pe care-i apreciază și cărora le mulțumește că i-au primit atât de bine familia, care a fost nevoită să fugă din calea războiului. 

Cu ajutorul unui translator, Nataliia (foto dreapta) a povestit BIHOREANULUI că intenționa inițial să meargă în Germania, însă s-a acomodat atât de bine în Oradea încât planurile i s-au schimbat. Spune, de asemenea, că unul dintre copiii ei a avut nevoie de o operație, iar, îndrumată și de familia care a găzduit-o inițial în Oradea, a reușit să-l ducă la București, unde a fost operat și acum este bine.  

Cu donații

La eveniment au fost și alte bunătăți, grație parteneriatului cu Kreuzet, un proiect gastronomic inițiat de Răzvan Chiriac. Astfel, participanții au putut încerca un taco reinterpretat cu carne de porc gătită 11 ore în lapte de bivoliță și salsa de legume, precum și gomboți cu alune de pădure.

Gazdele și-au așteptat oaspeții și cu cafele și limonadă, iar oaspeții au arătat că apreciază inițiativele organizatorilor (Fundația Șinca, Biserica Viață Nouă Oradea și Crucea Roșie Bihor) donând în cutiile amplasate în încăpere. 

Fundația Șinca s-a implicat încă de la izbucnirea războiului în ajutorarea refugiaților, însă nu doar prin donarea de produse sau oferirea unor servicii, ci și prin implementarea unor programe care să-i sprijine să se integreze în comunitate. De pildă, la Centrul Educațional ROUA, și cu sprijinul Crucii Roșii Bihor, partenerii fundației țin cursuri de limba română pentru refugiați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON