URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2024, 15:21

„Boom” de migranți la frontiere în 2023 și scădere a lor la începutul acestui an. Așteaptă data de 31 martie, spune șeful ITPF Oradea, Marin Bondar. Iată de ce! 

„Boom” de migranți la frontiere în 2023 și scădere a lor la începutul acestui an. Așteaptă data de 31 martie, spune șeful ITPF Oradea, Marin Bondar. Iată de ce!  (foto: Poliția de Frontieră / BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul Marin Bondar, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, a afirmat miercuri că se constată, în această perioadă, o scădere a numărului de migranți care încearcă să iasă ilegal din România, spre deosebire de anul 2023, când s-a înregistrat un „boom” al migranților opriți de polițiștii de frontieră din Bihor și Arad, circa 11.000.

Se pare că aceștia așteaptă data de 31 martie, începând de la care vizele de scurtă ședere în România vor fi valabile și în statele Schengen, este de părere șeful ITPF Oradea.

Migranți ilegali... cu vize de muncă

„În anul 2023 a fost un maxim istoric al migranților depistați la frontiera cu Ungaria”, a spus chestorul Marin Bondar, într-o conferință de presă de bilanț desfășurată la sediul ITPF Oradea.

Concret, el a arătat că au fost circa 11.000 de migranți prinși la frontierele din subordinea sa, adică cele de pe teritoriile județelor Bihor și Arad. „La frontiera verde (n.r. - pe câmpuri) au acționat 2.448 de persoane, iar în punctele de frontieră 7.645 de persoane”, a precizat chestorul de poliție de frontieră. 

Numărul celor care au fost opriți de la ieșirea ilegală din țară a crescut cu mult față de 2022, când au fost prinse 6.900 de persoane.

Cei circa 11.000 de migranți de anul trecut provin din state ca Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka. „Ceea ce este de precizat aici este că aceste persoane sunt posesoare de vize de muncă în România. Ele intră legal în România cu vize de muncă, dar, de multe ori, nici nu mai ajung la firmele care i-au angajat, ci încearcă să iasă ilegal din România pentru a ajunge în țări din Spațiul Schengen”, a descris șeful ITPF Oradea modul de operare. 

Numărul călăuzelor prinse a crescut, de asemenea, cu 56%, ajungând la peste 530. Cele mai multe călăuze sunt din România și Bulgaria, plus din Turcia. 

Vizele de România, vize Schengen 

La începutul acestui an, numărul migranților care au încercat să iasă din țară prin Bihor și Arad este semnificativ mai mic. Chestorul Marin Bondar a prezentat o posibilă explicație, legată de o schimbare legislativă importantă, care va fi pusă în practică din 31 martie 2024.

Din acea dată, pe lângă ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, România va aplica în totalitate acquis-ul Schengen (drepturile și obligațiile comune ale statelor membre), iar asta înseamnă, printre altele, că autoritățile române vor elibera practic vize Schengen. Concret, vizele de scurtă ședere în România (90 de zile de ședere într-o perioadă totală de 180 de zile) vor fi valabile pe aceeași perioadă și în celelalte state Schengen.

Astfel, unele persoane din state terțe care ochesc acum țările din vestul Europei așteaptă să vadă care sunt condițiile concrete de tranzit, căci ar putea să iasă legal din România și apoi să nu se mai întoarcă. 

„Din această cauză, numărul celor care încearcă la momentul actual să iasă ilegal din țară este în continuă scădere față de anul trecut. (...) Probabil că toți ar dori să ajungă în Spațiul Schengen și ar profita că au această viză națională română”, a spus Bondar, adăugând că ar urma să se stabilească la nivel european și național unele măsuri pentru combaterea migranției. „Așteptăm să vedem cum anume se va pune în aplicare această prevedere. În luna martie se va lua o decizie și ar putea să fie puse în aplicare măsuri compensatorii, ca obligația prezentării mijloacelor de subzistență în perioada de călătorie, care să asigure șederea și întoarcerea în România”, a spus șeful ITPF Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON