URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2018, 16:32

„Bolojan, unlike!”. Elevii Liceului Ady Endre şi Şcolii Szacsvay Imre, însoţiţi de părinţi şi profesori, au cerut în ședința Consiliului Local reabilitarea şcolilor (FOTO/VIDEO)

Şedinţă cu scandal a Consiliului Local, zeci de elevi ai Liceului Ady Endre şi ai Şcolii Szacsvay Imre, însoţiţi de profesori şi părinţi, protestând sub coordonarea administratorului public al judeţului, Szabo Joszef, şi alături de consilierii locali ai UDMR.

Elevii s-au instalat în sala mare, cu pancarte cu mesajele "Şcoala noastră nu contează?", "Discrimare!", iar unii au pus numele primarului Bolojan alături de semnul „unlike”. 

"Veniţi cu soluţii!"

Protestarii s-au declarat revoltaţi că aleşii orădenilor au schimbat destinaţia sumei de 230.000 lei alocate municipalităţii de Consiliul Judeţean, condus de UDMR-istul Pasztor Sandor, cu destinaţie expresă pentru înlocuirea sistemului de termoficare a Liceului Ady Endre şi reabilitarea faţadei Şcolii Szacsvay. Investiția ar fi fost, însă, ilegală, căci cele două imobile au un proprietar privat. Ca urmare, Primăria a alocat banii Colegiului Tehnic Traian Vuia, pentru achiziţii de mobilier. 

Ostilităţile au fost deschise de consilierul Kirei Melinda (foto), care a cerut ca banii să fie puşi de-o parte până la găsirea unei soluţii legale pentru a fi cheltuiţi aşa cum doreşte conducerea CJ Bihor.

"Dacă executivul consideră că este nelegal ca banii să fie cheltuiţi pentru destinaţia iniţială, până la rezolvarea legalităţii acesteia să fie puşi de o parte", a spus consiliera.

Udemerista a afirmat că ar fi nevoie doar de "puţină bunăvoinţă" din partea municipalităţii, care, dacă nu doreşte să folosească banii pe destinaţia iniţială, ar trebui să-i returneze CJ Bihor.

Kirei a fost susţinută şi de consilierul UDMR Kecse Gabriella, profesor la Şcoala Szacsvay.

"Primăria ştie de aceste probleme şi de ani de zile n-a luat nicio măsură. Nu mi se pare corect ca 700 de copii maghiari care umblă la Ady să stea în frig, iar 900 de elevi care umblă la Szascsvay să fie în pericol. Toţi sunt cetăţeni români, ai căror părinţi sunt plătitori de impozite, majoritatea pentru Primăria Oradea. Veniţi cu soluţii!", a protestat Kecse, în aplauzele susţinătorilor.

"Este ilegal să dăm bani!"

În replică, vizibil iritat, primarul Ilie Bolojan (foto) s-a adresat direct orădenilor aduşi de UDMR la şedinţă. "Stimaţi orădeni aflaţi în sală, sunteţi folosiţi ca scut uman într-o criză de doi lei", a început edilul.

Primarul a explicat asistenţei că şefii CJ Bihor au împărţit bugetul judeţului pe criterii politice, finanţând alte obiective decât cele indicate de administraţiile locale.

Potrivit acestuia, proasta prioritizare a investiţiilor afectează inclusiv alegătorii de etnie maghiară.

"Oradea a cerut bani pentru proiecte mari, cum ar fi drumul care ocoleşte cartierul Episcopia şi prelungirea drumului expres", a spus primarul.

Bolojan a explicat că municipalitatea nu poate finanţa legal reabilitarea sistemului de termoficare a Liceului Ady Endre, tocmai pentru că imobilul nu este în proprietatea sa. "Conform legii, proprietarul unei clădiri (n.r. - Episcopia Romano-Catolică) este obligat să îşi întreţină instalaţiile interioare. Este ilegal să dăm bani unui proprietar ca să facă ceva în clădirea lui. Ca să poată învăţa acei copii la Liceul Ady Endre, municipiul plăteşte chirii acelui cult. Din cât plăteşte oraşul chirie pe o singură lună sunt bani suficienţi ca să rezolve această problemă", a explicat edilul.

Nu se poate din cauza procesului...

Bolojan le-a spus celor prezenţi că "aţi primit informaţii incorecte, arătându-se cât de buni sunt unii şi cât de răi sunt alţii" şi în cazul faţadei căzute a şcolii Szacsvay.

"La Şcoala Szacsvay suntem în litigii cu proprietarul. Am câştigat un proces, a făcut un recurs. Am încercat să facem un protocol de colaborare cu Episcopia pentru a putea reabilita faţada, dar legea nu ne lasă. Juriştii ne-au avertizat: "Dacă încheiaţi un protocol, va fi folosit în instanţă că recunoaşteţi dreptul acestora asupra proprietăţii"", a spus Bolojan.

Primarul a arătat că în exact aceeaşi situaie se află şi CJ Bihor cu clădirea Filarmonicii, pe care nu o poate reabilita tocmai pentru că nu este proprietar.

Mesaj pentru Pásztor: Vezi-ţi de treabă!

Bolojan, care consideră că "sceneta" a fost elaborată în laboratoarele UDMR, a ţinut să îi transmită un mesaj preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor (foto) prin intermediului consilierului Kirei Melinda.

"Vă rog să îi transmiteţi domnului Pásztor şi oamenilor săi că au responsabilitatea să facă să se zboare de pe Aeroportul Oradea, dacă sunt atât de interesaţi de etnicii maghiari din Oradea. La fel, vă rog să îi transmiteţi, dacă sunt atât de interesaţi de etnicii maghiari din Bihor, că nu se colectează deşeurile din judeţul Bihor. Acestea ar trebui să fie preocupările domnului Pásztor, nu dramolete de genul acesta", a transmis Bolojan.

Primarul l-a mai acuzat pe Pásztor că "în loc să sifoneze bani către entităţi din jurul conducerii, CJ Bihor fi putut să îi direcţioneze către cauze sociale. Ştie dumnealui despre ce vorbesc...".

Există soluţii, dar durează

În concluzie, primarul le-a spus celor prezenţi că rezolvarea problemei Liceului Ady Endre stă doar în puterea proprietarului. "Cei care v-au invitat aici ar fi trebuit să vă invite la o întâlnire cu proprietarii. Dacă vă duceţi toţi câţi sunteţi aici la proprietari, sunt convins că, din cei 10% plătiţi pentru biserică, vor folosi bani şi pentru reabilitarea sistemului de termoficare", a spus Bolojan.

În ce priveşte reabilitarea clădirii Şcolii Szacsvay, primarul a promis că aceasta va intra în reparaţii imediat ce municipalitatea va intra în proprietatea ei.

"Dacă vom finaliza procesul cu Episcopia Romano-Catolică şi se va putea stabili o formă de lucru, Primăria va trece imediat la reabilitarea clădirii. Nu arată corespunzător, aşa este, dar la fel arată şi clădirea Şcolii Bălcescu, de exemplu. Peste tot unde au fost şcoli cu faţadele degradate, am investit şi le-am pus la punct, indiferent că a fost vorba de copii maghiari sau români", a spus edilul.

Bolojan a încheiat punctând că nu are de gând să returneze banii către CJ Bihor, de vreme ce aceştia vor fi cheltuiţi, tot pentru învăţământ.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL. Elevii şi profesorii lor au părăsit sala arătându-şi pancartele în semn de protest.

Consilierii PSD nu au avut comentarii, dar au votat împotriva proiectului, alături de UDMR-iști.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
D’ale carnavalului
Dacă se poate o reabilitare cu Arh Emodi și executant Constructorul Salard la preț de Luvru ; nu cred ca s-ar mai orăcăi la primar ; apropos de elevii in cauză . Pe când o educație mai puțin separatistă , cu false aere de elitism. Ii face pe bieții elevi să pară ușor penibili cu aerul lor de neelucidată superioritate.
Postat 27 Iulie 2018, 23:29 de Sorin_60
drepturi
In orice contract cel ce ia o chirie are obligatia sa asigure functionarea in parametri normali . e foarte bine ca au cerut conditii decente dar au gresit usa . Si primaria daca da bani nu ar trebui sa ceara proprietarului unele conditii decente pt copii ? Si daca vorbim de decenta - ce tupeu au profesorii de la Ady Endre si reprezentantii UDMR ? Nu vede nimeni ce note iau copii aia la examene gen Capacitate sau BAC ? Foarte slabe ! Ar trebui sa ia lectii de la Emanuel sau Bectel care au rezultate exceptionale . Da poate e un interes si pt UDMR sa fie copii cat mai putin educati . Pot fi manipulati mai usor .
Postat 27 Iulie 2018, 09:04 de User anonimizat
bravo, bolo!
bravo bolo! adeca primaria da bani la beserica sa lase pruncii sa invete acolo? hooopa! ady endre+szacsvay imre = luati adresa lui pasztor si mang, daca nu se pot da bani la oras, poate la judet va ajuta cineva, daca tot fura udmr+psd si lenevesc toata ziua din lipsa de inspiratie!
Postat 27 Iulie 2018, 08:42 de roger
folosirea improprie a cuvintelor
Isi bat joc de discriminarea reala cand vin cu minciuni ca asta ar fi discriminare si conflict inter-etnic. Maghiarii aliati cu socialistii la judet politizeaza elevi minori in scoli, iar apoi urla ca sunt discriminati. Cer primariei ca sa incalce legea pe motiv ca vor sa fie alocati banii primariei cum dicteaza consiliul judetean. Nu au habar de separarea puterilor in stat, autonomie si limitele autoritatii institutiilor. Foarte punctual si clar raspunsul lui Bolojan!
Postat 27 Iulie 2018, 05:13 de unu
!!!
Kirei Melinda...imadom! Szeretlek! Az Isten Ur ugy....nem irom tovab! A ki hulye, hulye....
Postat 26 Iulie 2018, 23:19 de soricel
Da
Aș fi de acord sa se renoveze fațada pe bani publici.
Postat 26 Iulie 2018, 23:13 de Sandu1206
Hudemeristii...
hudemeristii se vor iar un fel de banditi locali, nu le ajunge ca pun botul cu psedeul la demolarea nationala vor si local! Bai hudemeristii, baciul kiss ajunge curand la bulau nu fortati din nou! UDMR= maghiarPSD!!
Postat 26 Iulie 2018, 22:52 de scortosul
cat de........
......retardati sau idioti trebuie sa fie cei care au protestat, sa nu inteleaga ca acele cladiri sunt proprietati private, nu se pot repara cu banii comunitatii. Ordinul popesc care detine Ady Endre poate sau nu repara, e cladirea lor, o pot chiar darama. Scoala are optiunea sa inghita abuzurile proprietarului sau sa plece. O marsavie de ultima speta orchestrata de udmr, o refulare abjecta ca nu mai pot trage sforile banului public ca pe vremea lui rozika. Unlike udmr !!!
Postat 26 Iulie 2018, 20:46 de feedback
Bravo Bolojan
Cei veniti cu pancarte sunt doar niste jaloane folosite de bossii din Magyar PSD, care oricum nu dau 2 bani pe ei. Le pare rau ca in Consiliul Local nu sunt ei cei care inclina balanta. Bravo Bolojan!
Postat 26 Iulie 2018, 17:57 de BVN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON