Şedinţă cu scandal a Consiliului Local, zeci de elevi ai Liceului Ady Endre şi ai Şcolii Szacsvay Imre, însoţiţi de profesori şi părinţi, protestând sub coordonarea administratorului public al judeţului, Szabo Joszef, şi alături de consilierii locali ai UDMR.
Elevii s-au instalat în sala mare, cu pancarte cu mesajele "Şcoala noastră nu contează?", "Discrimare!", iar unii au pus numele primarului Bolojan alături de semnul „unlike”.
"Veniţi cu soluţii!"
Protestarii s-au declarat revoltaţi că aleşii orădenilor au schimbat destinaţia sumei de 230.000 lei alocate municipalităţii de Consiliul Judeţean, condus de UDMR-istul Pasztor Sandor, cu destinaţie expresă pentru înlocuirea sistemului de termoficare a Liceului Ady Endre şi reabilitarea faţadei Şcolii Szacsvay. Investiția ar fi fost, însă, ilegală, căci cele două imobile au un proprietar privat. Ca urmare, Primăria a alocat banii Colegiului Tehnic Traian Vuia, pentru achiziţii de mobilier.
Ostilităţile au fost deschise de consilierul Kirei Melinda (foto), care a cerut ca banii să fie puşi de-o parte până la găsirea unei soluţii legale pentru a fi cheltuiţi aşa cum doreşte conducerea CJ Bihor.
"Dacă executivul consideră că este nelegal ca banii să fie cheltuiţi pentru destinaţia iniţială, până la rezolvarea legalităţii acesteia să fie puşi de o parte", a spus consiliera.
Udemerista a afirmat că ar fi nevoie doar de "puţină bunăvoinţă" din partea municipalităţii, care, dacă nu doreşte să folosească banii pe destinaţia iniţială, ar trebui să-i returneze CJ Bihor.
Kirei a fost susţinută şi de consilierul UDMR Kecse Gabriella, profesor la Şcoala Szacsvay.
"Primăria ştie de aceste probleme şi de ani de zile n-a luat nicio măsură. Nu mi se pare corect ca 700 de copii maghiari care umblă la Ady să stea în frig, iar 900 de elevi care umblă la Szascsvay să fie în pericol. Toţi sunt cetăţeni români, ai căror părinţi sunt plătitori de impozite, majoritatea pentru Primăria Oradea. Veniţi cu soluţii!", a protestat Kecse, în aplauzele susţinătorilor.
"Este ilegal să dăm bani!"
În replică, vizibil iritat, primarul Ilie Bolojan (foto) s-a adresat direct orădenilor aduşi de UDMR la şedinţă. "Stimaţi orădeni aflaţi în sală, sunteţi folosiţi ca scut uman într-o criză de doi lei", a început edilul.
Primarul a explicat asistenţei că şefii CJ Bihor au împărţit bugetul judeţului pe criterii politice, finanţând alte obiective decât cele indicate de administraţiile locale.
Potrivit acestuia, proasta prioritizare a investiţiilor afectează inclusiv alegătorii de etnie maghiară.
"Oradea a cerut bani pentru proiecte mari, cum ar fi drumul care ocoleşte cartierul Episcopia şi prelungirea drumului expres", a spus primarul.
Bolojan a explicat că municipalitatea nu poate finanţa legal reabilitarea sistemului de termoficare a Liceului Ady Endre, tocmai pentru că imobilul nu este în proprietatea sa. "Conform legii, proprietarul unei clădiri (n.r. - Episcopia Romano-Catolică) este obligat să îşi întreţină instalaţiile interioare. Este ilegal să dăm bani unui proprietar ca să facă ceva în clădirea lui. Ca să poată învăţa acei copii la Liceul Ady Endre, municipiul plăteşte chirii acelui cult. Din cât plăteşte oraşul chirie pe o singură lună sunt bani suficienţi ca să rezolve această problemă", a explicat edilul.
Nu se poate din cauza procesului...
Bolojan le-a spus celor prezenţi că "aţi primit informaţii incorecte, arătându-se cât de buni sunt unii şi cât de răi sunt alţii" şi în cazul faţadei căzute a şcolii Szacsvay.
"La Şcoala Szacsvay suntem în litigii cu proprietarul. Am câştigat un proces, a făcut un recurs. Am încercat să facem un protocol de colaborare cu Episcopia pentru a putea reabilita faţada, dar legea nu ne lasă. Juriştii ne-au avertizat: "Dacă încheiaţi un protocol, va fi folosit în instanţă că recunoaşteţi dreptul acestora asupra proprietăţii"", a spus Bolojan.
Primarul a arătat că în exact aceeaşi situaie se află şi CJ Bihor cu clădirea Filarmonicii, pe care nu o poate reabilita tocmai pentru că nu este proprietar.
Mesaj pentru Pásztor: Vezi-ţi de treabă!
Bolojan, care consideră că "sceneta" a fost elaborată în laboratoarele UDMR, a ţinut să îi transmită un mesaj preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor (foto) prin intermediului consilierului Kirei Melinda.
"Vă rog să îi transmiteţi domnului Pásztor şi oamenilor săi că au responsabilitatea să facă să se zboare de pe Aeroportul Oradea, dacă sunt atât de interesaţi de etnicii maghiari din Oradea. La fel, vă rog să îi transmiteţi, dacă sunt atât de interesaţi de etnicii maghiari din Bihor, că nu se colectează deşeurile din judeţul Bihor. Acestea ar trebui să fie preocupările domnului Pásztor, nu dramolete de genul acesta", a transmis Bolojan.
Primarul l-a mai acuzat pe Pásztor că "în loc să sifoneze bani către entităţi din jurul conducerii, CJ Bihor fi putut să îi direcţioneze către cauze sociale. Ştie dumnealui despre ce vorbesc...".
Există soluţii, dar durează
În concluzie, primarul le-a spus celor prezenţi că rezolvarea problemei Liceului Ady Endre stă doar în puterea proprietarului. "Cei care v-au invitat aici ar fi trebuit să vă invite la o întâlnire cu proprietarii. Dacă vă duceţi toţi câţi sunteţi aici la proprietari, sunt convins că, din cei 10% plătiţi pentru biserică, vor folosi bani şi pentru reabilitarea sistemului de termoficare", a spus Bolojan.
În ce priveşte reabilitarea clădirii Şcolii Szacsvay, primarul a promis că aceasta va intra în reparaţii imediat ce municipalitatea va intra în proprietatea ei.
"Dacă vom finaliza procesul cu Episcopia Romano-Catolică şi se va putea stabili o formă de lucru, Primăria va trece imediat la reabilitarea clădirii. Nu arată corespunzător, aşa este, dar la fel arată şi clădirea Şcolii Bălcescu, de exemplu. Peste tot unde au fost şcoli cu faţadele degradate, am investit şi le-am pus la punct, indiferent că a fost vorba de copii maghiari sau români", a spus edilul.
Bolojan a încheiat punctând că nu are de gând să returneze banii către CJ Bihor, de vreme ce aceştia vor fi cheltuiţi, tot pentru învăţământ.
În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL. Elevii şi profesorii lor au părăsit sala arătându-şi pancartele în semn de protest.
Consilierii PSD nu au avut comentarii, dar au votat împotriva proiectului, alături de UDMR-iști.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.