URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2022, 08:50

Blestemul de duminică: Petiție împotriva unei biserici din Oradea, care terorizează locuitorii cu boxele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre deosebire de majoritatea orădenilor, locatarii blocurilor din Calea Aradului se plâng că aşteaptă cu groază duminica.

Oamenii au reclamat Poliţiei Locale zgomotul produs peste weekend şi cu ocazia sărbătorilor religioase de difuzoarele scoase în faţa Bisericii Sfântul Mucenic Sebastian pentru popularizarea slujbei religioase.

Riveranii spun că nivelul gălăgiei depăşeşte limitele din Legea zgomotului 121/2019 şi ajunge până la 67 decibeli, condiţii în care doi interlocutori trebuie să ridice vocea ca să se audă.

Sesizaţi, reprezentanţii Poliţiei Locale au discutat cu preotul Viorel Mal, care s-a disculpat afirmând că, la cererea vecinilor, a redus volumul difuzoarelor cu 75%, iar zgomotul nu ar mai trebui să îi deranjeze.

Cum poliţiştii încă nu au făcut măsurători inopinate pentru a dovedi contrariul, deranjaţi în continuare, locatarii au depus săptămâna trecută o plângere pe un site de petiţii, adunând în câteva zile peste 160 de semnături virtuale.

Oamenii sunt atât de porniţi, încât vor ca şi plângerea lor să se audă cât se poate de departe, măcar cum se aud difuzoarele bisericii!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@pinonel
Adevarat graiesti! Nu fac ce zici tu pt ca se pierd voturi. Pana una alta, se poate interzice transmiterea la boxe a slujbelor in exteriorul bisericii, cu exceptia cazurilor in care biserica este plina iar credinciosii care nu au loc in interior, asculta slujba afara, la boxe. In rest nu vad sensul sa poluezi fonic, e aroganta gratuita si e un nonsens.
Postat 15 Iunie 2022, 19:21 de Kid
Vulturas
eu iti ziceam de ce de cluburi nu se leaga nimeni. Dar mi se pare lipsa de respect sa fiu obligat sa ascult o slujba. Poate eu nu sunt crestin, poate nu sunt ortodox, de ce sa fiu obligat sa ascult cum lalaie ninja? Nu am nimic cu nici o confesiune, nici o religie, din contra, chiar ma intereaza de fiecare si merg la servicii religioase indiferent de religie/confesiune, dar nu e corect ca toti sa il asculte pe ala. Botezat am fost ortodox, dar la varsta aia nu a fost decizia mea. In schimbazi sunt crestin si atat, nici penticostal, baptist, adventist, catolic, reformat, ortodox, nimic, crestin. Si vreau ca duminica, zi de odihna, sa imi raman de odihna. Norocul meu ca nu am biserici in apropiere. Apropos, petru crestinii (nu zic fara s ca nu sunt genul) cum era cu Iisus cand a mers in templu si a constatat ca " e pestera de talhari"? Pai nu s-a schimbat nimic, azi biserica e cea mai profitabila afacere, nu degeaba sifonie percepea acu multi ani 10.000E pentru un post pe langa Oradea, ca doar viitorul popa isi amortizeaza "investitia" repede. Revenind, nici cluburile nu sunt mai presus de lege, nu le tin partea, dar fiind contribuabili parca nu ma zgarie asa tare pe timpan (nici de alea nu am langa mine).
Postat 15 Iunie 2022, 14:31 de poiu
@poiu
Corect e sa vorbim de bani sau de respectarea legii? Fie ea chiar și cea a liniștii publice. Adica dacă ies bani, nu ne interesează de respectarea legii și disconfortul altora.
Postat 15 Iunie 2022, 13:22 de Vulturul
jos biserica!!!
prost a fost cine a dat locul bisericii.... acolo trebuia facut un parc, sau o parcare cu mai multe nivele care ar fii rezolvat toate problemele din zona,,, dar pe vremea aia era alta conducere la oras cu alte prioritati [sau fara prioritati] -- dar nu, noi trebuie sa facem biserici ca sa traiasca impostorii numiti preoti din minciuni repetate la nesfirsit, frauda intelectuala si financiara...,, iar bisericile trebuie obligatoriu sa se faca mai inalte decit blocurile de linga ele... biserica din aradului, catedrala de prost gust din centru etc... iar cu boxele afara au voie doar preotii pentru ca politia e pres in fata lor... daca tu pui muzica la vecini vine militia locala si iti da amenda... sintem in evul mediu din nou dar nu recunoastem asta... iar statul roman e condus ca iranul de popii dracului... biserica din aradului trebuie darimata!!! nu se potriveste cu nimic, zgirie pe ochi si deranjeaza la urechi!
Postat 15 Iunie 2022, 13:16 de TanarSiNelinistit
@christa
Principalii vinovati nu-s po_pulenii, sunt cei care au aprobat construirea bisericilor in parcuri, intre blocuri... Aia erau specialisti, trebuiau sa anticipeze efectele deciziilor lor. Solutia este simpla: decuplarea TUTUROR cultelor de la banul public, salariile clerului sa fie platite din ce se strange de la credinciosi. Negotul facut de popi impozitat. Esti un om cu har, lumea se inghesuie sa te asculte, ai credinciosi, ai si venituri. Cum ziceam, e simplu, doar sa se vrea!
Postat 15 Iunie 2022, 12:28 de pinonel
@christa
Poate locatarii care au fost intrebati. Aia cu talanga la 15 metri de geam e una dar nimeni nu a mentionat atunci ca ne mutam la islamisti. Tonul si sunetul e exact ca in istambul, micul istambul. Nu e neaparat rau ca sunt biserici dar manelizarea slujbelor e execrabila. Pana si predica e tinuta la difuzoare... palaria mea. Si numai de la ortodoxi, mi-e si jena ca-s membru. Eu m-am obisnuit cum se obisnuieste ardeleanul cu pioneza dar celor care sustineti ca e ok asa ceva sau ca nu trebuie regandita treaba, daca voi credeti ca asa e normal, nu am ce sa mai spun.
Postat 15 Iunie 2022, 12:10 de nihil
Cluburile vs bisericile
Cluburile aduc bani la buget prin impozite, chirii, tva, etc. Bisericile iau bani de la buget si nu produc nimic, decat lu preatristu. Si cand iau bani, iau cu bascula, nu cu roaba, ca sa ramanem în termeni. Ia cere la biserici, ca institutii publice, pe lege, transparenta veniturilor, sa vezi cum te alegi cu tot felul de injutaturi, mai colorate decât galeria de arta de le Versailles.
Postat 15 Iunie 2022, 11:51 de poiu
Ipocrizie
Bine ca biserica e vina in orașul asta; slujbele nu sunt noaptea ca sa deranjeze orele de liniste. Bine ca despre asta stie scrie și presa și sa se facă tam tam. Dar despre cluburile din oras, din Vulturul Negru și Alexandri unde stau cu boxele date la maxim de miercurea pana duminica, noapte de noapte, in zone locuite; nu e nici un bai, nu scrie presa despre ilegalitățile astea și sutele de apeluri la primarie și poliție cum sunt ignorate sau sancționate doar cu avertisment. Oamenii care stau in zonele astea sunt ignorați de mai marii pentru ca banul orbește ochiul funcționarului și oamenilor legi. Nimeni nu scrie un articol cu titlul “blestemul care începe la mijlocul săptămânii pana la finalul ei”. Mda…bine ca biserica e cea mai mare problema.
Postat 15 Iunie 2022, 10:48 de Vulturul
Clopote si clopotari
...oamenii au perfecta dreptate, bisericile sunt o sursa de poluare sonora in tot orasul ! Duminica dimineata de ex zici ca este stare de asediu asa vuieste orasul de la clopote ! Sunt unul dintre cei care am sesizat si Primaria si Politia locala cu intrebarea: DE CE TREBUIE SA TRAGA CLOPOTELE DIN ORA IN ORA CATE 7-10 minute ???? Suntem in sec XXI, oamenii stiu cat e ceasul, iar daca tot vor sa faca pe CLOPOTARII de ce nu ajunge 1-2 minute ??? Personal consider fenomenul un abuz si o violare+poluare a mediului !...stiu ca nu se vor lua masuri, Biserica este DEASUPRA celor care ar trebui sa ia decizii pe plan local !...poate doar daca se va face un partid al celor nemultumiti de fenomen :)) !
Postat 15 Iunie 2022, 10:09 de audiomax
o bucata de vina
O bucata de vina o au si locatarii. Nu s-au gandit la momentul constructiei ca vor avea clopote la nivelul geamului si ode mai si ca la minarete? Trebuia sa se opuna atunci, la constructie. Cum a fost un parculet mai liber cum hopa "besereca". Spatiile dintre blocuri au fost lasate pentru un anumit scop, dar primaria.....a dat autorizatii.
Postat 15 Iunie 2022, 09:25 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON