URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2024, 21:36

Birta: Lucrările la noul spital de Infecțioase din Oradea au fost atribuite unei asocieri conduse de Erbașu. În 3 ani ar putea fi gata

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul de boli infecțioase din strada Vlădeasa, despre care autoritățile promit că va fi la cele mai înalte standarde internaționale, ar putea fi construit de o asociere formată din trei firme și condusă de Erbașu Construcții, plus încă 9 subcontractanți.

În 10 zile

Spitalul de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa are constructor desemnat! Antreprenorul Construcții Erbașu SA a fost desemnat câștigător pentru realizarea acestui proiect care are 6 luni - termen de proiectare și 30 de luni - termen pentru execuție”, a anunțat miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, primarul Oradiei, Florin Birta.

Potrivit acestuia, contractul în valoare de 363,6 milioane lei (fără TVA), finanțat din fonduri europene prin PNRR, „va putea fi semnat după perioada de 10 zile în care pot fi formulate contestații” de către competitorii care nu au câștigat licitația organizată în acest scop de municipalitate.

La procedura lansată în ianuarie 2023 și câștigată de asocierea dintre Erbașu Construcții, Terra Gaz Construct și Concelex (care a declarat în ofertă că va avea 9 subcontractori), a mai participat o asociere condusă de firma orădeană Precon Transilvania, controlată de patronul grupului Selina, Beneamin Rus, și din care mai fac parte firmele Bogʼart, Square Birou Arhitectură Urbanism, Addict Engineering, Poliart, Lemacons şi Dacorum Group, această ofertă fiind clasată pe locul II.

De asemenea, la licitație s-a înscris și compania Guryapi Restorasyon Yaahhut Ve Ticaret, ca ofertant unic, dar având ca terţ susţinător firma AEP Architekten Eggert Generalplaner, această ofertă fiind, însă, descalificată.

În cele 10 zile rămase după anunțul privind oferta câștigătoare, perdanții pot depune contestații, ceea ce ar amâna semnarea contractului cu asocierea condusă de Erbașu Construcții.

După 3 ani, la standard 2024

Contractul de finanțare cu fonduri UE pentru construirea noului spital de Infecțioase a fost semnat în luna decembrie a anului trecut - la aproape 3 ani după lansarea propunerii de către primarul Oradiei, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp - la o valoare mult peste suma ofertată de câștigătorii licitației.

În timp ce contractul de finanțare este de 135 milioane euro (echivalentul a 672,473 milioane lei), oferta câștigătoare este, după cum rezultă din anunțul primarului, de 363,6 milioane lei (echivalentul a 73,45 milioane euro), plus TVA.

Noul spital va fi construit pe un teren de 2,5 hectare care a aparținut Ministerului Apărării Naționale, iar apoi Poliției de Frontieră, dar transferat municipalității orădene.

Clădirea va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, aceasta putând fi extinsă la nevoie la 295 de paturi. De asemenea, alte 20 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi și 11 pentru Terapia Intensivă, ceea ce duce totalul la un minimum de 249 de paturi și de maximum 326.

Capacitățile noului spital sunt formate dintr-o zonă pentru spitalizare continuă și spitalizare de zi, o zonă de îngrijire ambulatorie (policlinică, cu cameră hiperbarică), un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare și un bloc operator. Unitatea medicală va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite (boli infecțioase, pneumoftiziologie), un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale pentru studenți și medicii rezidenți (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Vor exista, de asemenea, un compartiment pentru primiri urgențe, o cameră de tratament și monitorizare și trei izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Totodată, noua clădire va cuprinde și servicii necesare diagnosticării (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza din strada Vlădeasa, se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 pentru biciclete, distribuite în parcaj subteran și la sol.

Finanțarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului, contribuția administrației locale fiind, așadar, de 5% din valoarea totală a proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
vasi/adi13
A da , scuze tu ai fost la 6 .
Postat 13 Ianuarie 2024, 19:50 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Vezi ca eu nu am fost la butoane. Esti complet nebun.
Postat 13 Ianuarie 2024, 19:04 de vasi13
vasi/adi13
Bolojan și Birta nu are nevoie de campanie electorală, in schimb ești tu in campanie de denigrare. Orădenii si BIHORENII văd ce fac ei si ce au facut alții. Cand ați fost la butoane nu ați facut nimic pt cetățeni, dar v-ați făcut plinul.
Postat 13 Ianuarie 2024, 18:16 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Iar faci campanie electorala. Zi de zi repeti acelasi lucru. Emani prostie si retard prin toti porii. Aceleasi doua fraze le repeti la infinit
Postat 13 Ianuarie 2024, 05:51 de vasi13
vasi/adi13
Stai ma liniștit, tot PNL CÂȘTIGĂ CU MAJORITATE. Orădenii văd ce se face in Oradea si Bihor
Postat 12 Ianuarie 2024, 23:09 de Sandu2100
Kkp..& Vasi
Ideea fixa era bolo...tratamentul e același...pentru amândoi..
Postat 12 Ianuarie 2024, 17:53 de zorro
Mister Vasi...
Clădirile aveau au peste o suta de ani,ma rog,una avea,colcăie de bacterii,ciuperci și viruși,probabil ca nu ai auzit de infecțiile nozocomiale,ca să le renovezi și sa le întreții e mai scump decât sa faci unul nou,dar tu și kkp,santeti de noaptea mintii,suferiți de aceeași idee fixa...boli,ori semnați același stat de plata,ori ar trebui sa fiți cazați în același salon la hotos(a se citi 6)...
Postat 12 Ianuarie 2024, 17:49 de zorro
@zorro
Calmeaza-te, ca doar se muta 2 spitale in cel nou. Nu e nici un medic sau pat in plus. Spitalul TBC e foarte bine pe deal, e liniste asa cum trebuie sa fie un spital. Celalalt spital a fost demolat sa faca parcare. Ce te bucuri atat, la Judetean din 800 din paturi acum are 500. Bolojan doar sa taie stie. Cel mai slab primar , distruge tot viitorul unui oras
Postat 12 Ianuarie 2024, 16:03 de vasi13
Re: zorro ... bați câmpii, nimic nu pricepi.
Vezi că la sediul PNL au început angajările pentru noul spital. Poate primești o promisiune ca să te pună portar în schimbul de zi, la poarta unde se dau 5-10 lei la intrare pentru vizitatori. Dar vezi că se știe cât de bănos poate fi postul și trebuie să faci o donație semnificativă la pușculița partidului. Tu insistă însă ... că ce-i al tău e pe viitor.
Postat 12 Ianuarie 2024, 09:00 de KP
Sa nu se uite
Oradea a avut spital de infecțioase pe care la dărâmat taranoiu pentru a construi ghici ce.... nu e greu... o parcare. Cât despre spitalul TBC, sa-l muți de pe deal in centru, nu poate avea alt scop decât terenul: prima, etc.
Postat 12 Ianuarie 2024, 08:10 de m70
@georgemarian
E gandit la viitor, judetul de la aprox 650mii locuitori a ajuns la 500mii maxim, orasul de la 230 la 180. La cum se depopuleaza judetul in 10 ani va fi de ajuns. Oricum nu va bucurati ca se muta spitslul de langa Cridu si TBC in noua locatie. Nici un pat in plus. Totul e gandit sa fie mic in oras, pasaje mici, strazi inguste, stadion mic , asta e gandirea bolovanului sa fim mici, salarii mici, totul mic si ieftin, eficient in gandirea lui. In 2040 nici 100mii nu va mai avea Oradea, asa se dezvolta de tare.
Postat 11 Ianuarie 2024, 18:48 de vasi13
Locatia e de toata jena
In lumea civilizata toate spitalele se fac la marginea orasului.
Postat 11 Ianuarie 2024, 18:43 de vasi13
Kkp
Iar ești cu fierea pe afara,câte spitale s au făcut în tara după revoluție,hm..e prea târziu,drumul expres a fost inutil,acum e super utiluzat,Nypheea a fost scumpa ..dar face un purcoi de bani,sala sporturilor e prea mare,stadionul va fi prea mic,centurile sant inutile..etc..băiatule...ai o problema....poate se face o secție noua la psihiatrie...dar cred ca va fi prea mica....
Postat 11 Ianuarie 2024, 17:48 de zorro
#zorro ... nu fi prostalău, că nu ridici o imagine bună edililor noștri, ignoranți prin definiție.
Este foarte bine când se fac spitale și dacă se fac. Problema e că nu există încă. Problema e că trebuia să fie gata deja. Problema e că ne-am săturat de promisiuni, ca după ceva vreme să vedem că sunt doar vorbe de precampanie electorală. Problema e că se tot vorbește de ce va fi cândva, nu despre funcționarea unor lucruri. Problema e că și atunci când se face ceva, când e gata vezi că-i la plezneală și nu va fi gata vreodată, așa cum trebuie să fie. Ce exemplu mai relevant și mai de actualitate vrei? Uită-te de cei 40.000.000 Euro cheltuiți pe lucrările din zona centrului civic, o lucrare incompletă și inutilă care nu rezolvă nimic ... din contră, este chiar nocivă ideii de dezvoltare durabilă.
Postat 11 Ianuarie 2024, 11:43 de KP
Boli infectioase=boli contagioase=molipsitoare (vezi dex)
Specialistii carora s-ar fi cuvenit sa li se ceara parerea, ce au zis? E ok sa plantezi o bomba biologica taman in oras? De spital aveam nevoie demult, dar era mult mai prudent sa se construiasca in afara orasului, avea primaria terenuri berechet. Sau birtinezul n-a vrut sa interfereze cu afacerile lui pisti kopany?!
Postat 11 Ianuarie 2024, 10:25 de pinonel
Normal
Cârcotașii profesioniști au ceva de obiectat și când e vorba sa se construiască un spital...aveți probleme la mansarda...
Postat 11 Ianuarie 2024, 09:50 de zorro
O exceptie intre atatea investitii inutile
Deci se poate. Se poate investi si cu utilitate si beneficii pentru cetatenii orasului. Din pacate e prea putin, mult prea tarziu. Acest spital trebuia sa fie terminat deja (prin programe europene) cu mult timp in urma. Dar e bine ca avem pasaje cu leduri... Din pacate, si in prezent dar si in viitorul apropiat in Oradea. investitiile si planurile de investitii absurde prin inutilitat depasesc cu mult aceste mici exceptii
Postat 11 Ianuarie 2024, 09:25 de Vlady72
11 locuri la terapie intensivă?
... pt un întreg judet este un numar mult, mult subdimensionat!
Postat 11 Ianuarie 2024, 09:03 de georgemarian
Îmi place la proiectul ăsta că va avea 139 locuri de parcare pentru biciclete.
Viitorii pacienți sunt asigurați că bicicletele lor nu se fură, după ce străbat orașul cu ele mai mult trase decât împinse.
Postat 11 Ianuarie 2024, 08:34 de KP
Dacă la centrul civic, din maxim 2 ani promiși inițial s-au făcut aproape 3 ani și tot nu-i gata ...
... atunci spitalul ăsta va fi ridicat în roșu cu infrastructuri cu tot în 2 ani de la momentul emiterii autorizației de construire. Apoi vor urma alți 2 ani pentru finisaje și încă 2 ani pentru dotări specifice, echipamente și mobilier. După care, încă 6 luni pentru aviz ISU și alte 6 luni pentru pregătirea de specialitate. Așadar, acest nou spital, dacă va avea finanțare fără pauze semnificative, va putea fi dat cu totul în folosință prin primăvara anului 2031.
Postat 11 Ianuarie 2024, 08:27 de KP
Nu e rau deloc
Spor la treaba!
Postat 11 Ianuarie 2024, 05:56 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON