URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2009, 16:57

Pământul făgăduinţei

Pământul făgăduinţei SMÂRCURILE DISCORDIEI. Lăsate în paragină aproape 20 de ani, cele 17 hectare de teren mlăştinos deţinute de municipalitate lângă Lotus zac acoperite de buruieni. "Lucrurile nu mai pot rămâne aşa. Aici vom amenaja un parc de 6 hectare cu un lac de un hectar", promite primarul Ilie Bolojan
Pământul făgăduinţei Conceput de arhitectul orădean Ernest Pafka, proiectul viitorului parc cuprinde un lac alimentat din pârâul Peţa, un bazin decorativ cu labirint, un local de alimentaţie publică şi spaţii verzi pentru relaxarea orădenilor
Pământul făgăduinţei Proiectul Oasis al milionarului Alexander Mudura este conceput la scară mare, astfel încât să bată orice concurenţă. Complexul de agrement şi afaceri va cuprinde un aquaparc, o sală de sport polivalentă şi una de concert cu 50.000 de locuri, pentru mega-spectacole care să atragă fani din toată Europa. Hotelul de lux cu bază de relaxare şi tratament şi clinica de chirurgie estetică au fost gândite pentru bogătaşi în căutarea desfătării, iar în clădirea-turn de birouri firmele puternice vor putea închiria săli de şedinţă pentru pregătirea angajaţilor. Oasis are prea multe atuuri ca să nu facă profit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întinderea de gunoaie pe care s-au aciuat boschetarii şi câinii comunitari este o mină de aur. Situat lângă Lotus Center, terenul face cam 100 de euro metrul pătrat chiar şi pe vreme de criză.

Valoarea enormă şi lipsa altor amplasamente libere au băgat conducerea Primăriei într-o dilemă teribilă: să amenajeze aici un parc pentru orădeni sau să dea curs unui proiect privind construcţia unui super-complex pentru turişti? Răspunsul este cu atât mai dificil cu cât variantele se exclud reciproc...

"Jungla" Nufărului

Aflate la doi paşi de Lotus Center, în inima cartierului Nufărul, cele 17 hectare de teren aparţinând municipalităţii sunt năpădite de buruieni. Pământul mâlos ţine departe curioşii, iar mărăcinişul des ascunde privirii adăposturile boschetarilor şi vizuinile câinilor vagabonzi. "Terenul e într-o stare foarte proastă, aici şi-au făcut adăposturi persoane fără căpătâi, crescând pericolul potenţial al zonei", arăta săptămâna trecută Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă ţinută la faţa locului.

Primarul spune că pe 6 din cele 17 hectare vrea să facă un parc şi un lac de agrement alimentat din pârâul Peţa, care trece prin vecinătate. Investiţia depăşeşte 650.000 e euro, din care municipalitatea speră să atragă de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) măcar 474.000 de euro. "În această săptămână vom depune documentaţia pentru accesarea finanţării. Dacă primim bani, bine, dacă nu, vom lucra din bugetul local", afirmă primarul.

Amenajarea face parte dintr-un proiect mai vast de mobilare a întregii zone, investiţie estimată de municipalitate la circa 2 milioane de euro. Doar că nimeni nu ştie deocamdată de unde vor veni aceşti bani...

Născut mort

Finanţarea pe care mizează municipalitatea este la fel de nesigură ca ieşirea ţării din recesiune. BIHOREANUL a aflat că pentru cele 100 milioane de lei puse la bătaie de AFM concurează deja circa 1.000 de proiecte din toată ţara. Cum termenul-limită pentru depunerea dosarelor expiră pe 15 octombrie, iar săptămâna trecută documentaţia era departe de forma finală, e greu de crezut că municipalitatea va reuşi să scrie contra-cronometru un proiect-beton.

Situaţia e cu atât mai complicată cu cât mai mulţi orădeni care au de primit teren de la Primărie şi nu au putut fi împroprietăriţi altundeva, cer acum pământ tocmai în această zonă. Săptămâna trecută, juriştii municipalităţii se dădeau de ceasul morţii să găsească o soluţie legală, pentru că una din condiţiile de acceptare a proiectului este ca terenul să fie liber de orice sarcini. Deci, nerevendicat!

Sfidarea crizei

05 Mudura.jpgÎn timp ce Primăria se zbate să atragă câteva sute de mii de euro pentru salubrizarea zonei, magnatul Alexander Mudura (foto), spune că printr-o mişcare dibace oraşul ar putea câştiga sute de milioane. Milionarul a prezentat public proiectul Oasis în şedinţa Consiliului Local din luna mai. Acesta ar implica asocierea Primăriei cu firma sa, Plaza Invest, care deţine în zonă 6 hectare. Pe cele 23 hectare adunate la un loc ar urma să fie construit un centru de turism şi afaceri, cu sală polivalentă, aquaparc, hotel cu bazine de tratament, turn de birouri şi multe altele. Plictisiţi, aleşii nu au pus însă mare preţ pe prezentarea milionarului. "Stimaţi consilieri, am crezut că o să aveţi un interes mai mare", a replicat atunci investitorul, dezamăgit.

Consiliul nu şi-a ţinut nici măcar promisiunea de a forma un grup de lucru care să analizeze propunerea. Reprezentanţii celor două părţi nu s-au întâlnit pentru discuţii nici după jumătate de an, aşa că proiectul stagnează. "Am investitori care vor să participe cu peste 750 milioane de euro, dar planurile sunt blocate pentru că Primăria nu vine cu terenul, preferând parcul", declară Mudura. Milionarul consideră păguboasă atitudinea Primăriei. "Cheltuim 2 milioane să facem un parc care nu produce nimic, pe când dacă s-ar face complexul Oasis, anual ar intra la Primărie, din impozitele pe clădiri, minim 1 milion". Iar, în cazul unei asocieri, s-ar adăuga şi o cotă din profit...

Probleme de comunicare

Ilie Bolojan spune că nu are nimic împotriva proiectului Oasis. "Primăria e deschisă oricărei colaborări cu un investitor dispus să dezvolte proiecte în Oradea, cu condiţia ca această colaborare să fie atât în folosul investitorului, cât şi al orădenilor", spune Bolojan.

Primarul zice că municipalitatea a decis să amenajeze parcul Salca pentru a salubriza zona, în condiţiile în care nu a primit nicio ofertă concretă din partea Plaza Invest. "Până acum investitorul n-a făcut niciun demers oficial, scris, în afara prezentării din Consiliul Local". Bolojan dă de înţeles că lipsa de iniţiativă a potenţialului partener este şi motivul pentru care grupul de lucru promis nu s-a mai constituit.

Nu de alta, dar pe lege, pentru a putea discuta asocierea cu Plaza Invest, consilierii locali ar trebui să aibă pe masă măcar un studiu de fezabilitate al proiectului. Asta pentru a vedea ce folos vor aduce orădenilor terenurile cu care municipalitatea intră în asociere. În caz contrar, ar însemna să dea pe ochi frumoşi 17 hectare din averea oraşului. Cele mai valoroase din cele rămase...


BURICUL PĂMÂNTULUI
17 milioane de euro valorează, chiar şi pe vreme de criză, terenul deţinut de Primărie în zona Salca


BANII ALTOR OAMENI
Investeşte cine poate

Deşi nu recunosc public, reticenţa consilierilor orădeni faţă de proiectul Oasis are la bază promisiunea făcută de Alexander Mudura în luna mai că va finanţa investiţia dintr-o subscripţie publică, lucru greu de crezut în plină criză.

Milionarul a declarat, însă, pentru BIHOREANUL că nu a fost bine înţeles. "Ideea mea ca bihorenii să participe la această afacere a fost înţeleasă greşit. Mulţi m-au acuzat că vreau să iau banii orădenilor. Adevărul este altul: eu nu le cer nimic, ci le fac o ofertă. Timp de trei ani, cât ar dura construcţia, eu ofer 10% pe an dobândă pentru fiecare investitor, iar apoi voi da dividende anuale de 35% din suma investită". Mudura spune că dacă populaţia şi firmele locale nu vor avea banii necesari să susţină proiectul se va asocia cu investitori străini, dar tot nu va renunţa la acesta. Deoarece crede în reuşita lui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON