URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când avem și Piața Unirii, și Cetatea renovate, suntem în situația măgarului lui Buridan. Bietului animal i-a pus stăpânul două grămezi de fân și măgarul a murit de foame pentru că nu se putea hotărî din care să mănânce. La fel pățim și noi când e vorba de locurile unde să organizăm evenimentele importante. S-au încercat variante, ba în Piață, ba în Cetate, ba în ambele locații concomitent.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini şi, nu în ultimul rând, fumătoare.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Beniamin Rus: "A fost visul meu să mă îmbogăţesc"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din biroul său luxos, întemeietorul grupului Selina rememorează astfel câteva crâmpeie din copilărie şi tinereţe: "de Paşti, în clasa a-II-a eram în opinci" ,"de la 8 ani, vreme de 6 ani am fost slugă pe timpul vacanţei de vară", "am fost 7 fraţi la părinţi", "mi-am confecţionat singur patine pe opinci", "de la 17 ani n-am mai cerut bani de acasă".

Pentru ca moţul sărac-lipit să ajungă patronul unor firme cu peste 1.000 de angajaţi a fost nevoie de zeci de ani de luptă. Iar azi duce bătălii numai cu "grei" din administraţie, politică şi economie. Cel mai cunoscut duşman, se ştie, este Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean, pe care l-a catalogat "paranoic" şi "pericol public pentru Bihor".

Cu cât eşti mai sus, vor să te vadă prăbuşit

- Ce sunteţi la bază: şofer de basculantă, şofer de autobuz, şantierist?

- Strungar. Am făcut şcoala profesională la Sibiu. Dirigintele meu a văzut că sunt îndemânatic şi m-a îndreptat spre o meserie tehnică. Dar în 1977 am venit în Oradea, unde am lucrat ca şofer. Visul meu era să devin sculptor. Un celebru sculptor orădean, Niki Kruch, mi-a apreciat câteva lucrări şi m-a încurajat să fac şcoală. Dar când am văzut că şi el lasă dalta ca să se facă taximetrist am renunţat la visele artistice.

- Cum aţi făcut primul milion de euro?

- După revoluţie am fost taximetrist şi apoi şofer pe un autocar care făcea drumuri de Turcia. Eram angajatul lui Vasile Petruţ, actualul consilier local. Lucram ca şofer, dar făceam şi comerţ, ca toţi cei care făceau ruta asta. În 24 decembrie 1991 am înfiinţat firma Selina cu gândul să fac o brutărie. Nu credeam că o să ajung vreodată să conduc mai mult de doi oameni. Habar n-aveam ce înseamnă să fii om de afaceri. În construcţii am debutat cu reparaţii la Arovit Valea lui Mihai. Cum n-au avut bani, m-au încălţat cu 20 de maşini de conserve pe care a trebuit să le vând. Primul milion în valută? Nu mi-am dat seama când l-am făcut. Probabil prin '96-'97, dar pe vremea aia nu mă interesau atât banii, cât calitatea oamenilor. Eu şi acum cred că un om bun cu un utilaj prost poate face mai mult decât un om slab cu un utilaj bun.

- De ce există o ură aşa de mare între constructori?

- Pentru că există o competiţie. Eu din start am acceptat concurenţa, căci nu este loc pentru toţi pe piaţă. Şi apoi oamenii sunt tentaţi să pună propriul insucces pe seama altora. Eu am constatat că, cu cât eşti mai sus, cu atât mai mult lumea vrea să te vadă prăbuşit. Şi treaba asta e valabilă nu doar la concurenţă, ci şi la neamuri sau prieteni.

- Cât se poate fura dintr-o lucrare de asfaltare?

- Lumea zice că eu am monopol pe asfaltări. Mi-ar fi plăcut să fiu şi eu un rege al asfaltului cum sunt cei de la Bucureşti. Nu cred că poate fi vorba de furat la asfaltări, ci de lucrări cu profituri mai bune sau mai slabe. Eu cred că un profit sănătos e undeva între 8 şi 12%.

Un ortodox neconvins

- De unde a izbucnit scandalul dvs. cu preşedintele Consiliului Judeţean?

- I-am cerut domnului Radu Ţîrle o întrevedere în virtutea contractului de asociere pe care îl avem în Drumuri Bihor. Mi s-a spus că e ocupat şi m-au programat peste 10 zile la o audienţă. A vorbit 40 de minute, timp în care a spus numai prostii. Mi-a arătat pixul din mână şi mi-a spus: "Banii sunt în pixul ăsta. De azi nu vor mai fi plombări, ci doar turnări de covor asfaltic". Eu i-am explicat că un medic e pus uneori în situaţia să dea şi injecţii, nu doar să opereze. Nu ştia nici câţi kilometri de drumuri judeţene avem, nici de câţi bani ar fi nevoie pentru reabilitarea acestora. Dar nu l-am contrat, pentru că ştiam că nu e bine să mă pun cu el. Iar consilierul său, domnul Ţiplea, mi-a atras atenţia că va rămâne preşedinte 8 ani. Ca semn de bunăvoinţă, am terminat în timp record incubatorul de afaceri, o lucrare abandonată de alt constructor. Era vorba de bani europeni şi nerealizarea investiţiei ar fi însemnat imposibilitatea accesării pe viitor de noi sume. Nici măcar n-a venit să le mulţumească muncitorilor care au lucrat în condiţii foarte grele. Deşi mi-a dat telefonul său şi mi-a zis să-l sun, nu mi-a răspuns niciodată. Într-o zi, m-a amânat de patru ori. I-am explicat că poate să-mi ceară să devansez lucrările, să lucrez înainte de încheierea contractelor. După câteva zile, a ieşit în presă cu nişte poze făcute la o lucrare care încă nici nu era terminată şi nici predată.

- Sunteţi neoprotestant, coreligionar cu domnul Ţîrle, aşa cum s-a speculat?

- Nu. Sunt un fel de ortodox neconvins. Relaţia mea cu Dumnezeu nu e dintre cele mai bune. Eu cred mai mult în fapte, în oamenii care fac ceva, nu în cei care numai cerşesc şi se roagă.

- A fost Muzeul o licitaţie care s-a lăsat cu şantaj?

- Şantajul a fost legat de lucrarea Ianoşda-Bicaciu. Eu am făcut o ofertă de 120 de miliarde şi Asfamixt-ul, firma unde consilierul său era acţionar, a venit cu 40 de miliarde mai mult. Nu mi s-a semnat contractul cu Muzeul până nu a expirat termenul de contestaţie al licitaţiei de la Ianoşda-Bicaciu.

- Dacă Muzeul trece la Primărie, terminaţi lucrarea pe banii dvs.?

- Dacă Muzeul trece, nu doar la Primărie, ci la orice altă instituţie care nu depinde de Radu Ţîrle, aduc bani de la mine şi termin lucrarea. Dar eu în preşedintele Consiliului Judeţean nu mai am încredere.

E normal să fim ajutaţi faţă de firmele din alte judeţe

- Cum staţi cu DNA? Mai daţi extemporale pentru şpăguirea oficialităţilor din Maramureş?

- De când au apărut în presă ştirile despre percheziţii nu s-a mai întâmplat nimic. Eu aveam o lucrare importantă în Maramureş, un drum de 56 de kilometri în valoare de 68 de milioane de lei noi. În presa de acolo apăruseră articole care puneau la îndoială capabilitatea firmei mele. Asta pentru că unul dintre ziarişti avea şi o firmă de construcţii şi avea ceva interese. Atunci eu i-am chemat pe primari, pe prefect, pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe vicepreşedinţi să vadă ce lucrări am executat noi. M-am inspirat de la firma Strabag, care şi ea îi chemase pe cei din Maramureş la Viena să vadă portofoliul lor de lucrări. Nu cred că am făcut ceva rău.

- Se pot obţine licitaţii corect, fără şmecherii şi şpăgi?

- Se pot. Contrar speculaţiilor, noi pierdem multe licitaţii şi la Primăria Oradea. Nu am ce comenta, acolo licitaţiile se fac corect. Iar când există greşeli, nu sunt cu rea intenţie.

- Unde-s şpăgile mai mari, la Oradea?

- Mă abţin.

- Sau la Bucureşti?

- Mă abţin şi mai tare.

- Nu vă e dor de un nou mandat la CJ cu Alexandru Kiss la timonă?

- Nu. Deşi am avut cu domnul Kiss relaţii corecte, cred că e momentul să vină oameni noi.

- Fiecare şef de la Consiliul Judeţean are câte o firmă de casă. Dvs. al cui sunteţi?

- Când aveam majoritatea lucrărilor în judeţ eram consideraţi o firmă de casă. Dar eram asociaţi cu Consiliul Judeţean. (Apropo, acum au venit să ne vândă acţiunile pe care le mai au în Drumuri Bihor. Le-am zis să-mi facă o ofertă.) Revenind la firmele de casă - şi aici recunosc că sunt subiectiv - cred că e normal, la fel ca la fotbal, unde arbitrii te ajută acasă cu acel 5%, să fim şi noi ajutaţi faţă de firmele din alte judeţe. Pentru că fondurile rămân aici. Eu anual dau statului 600-700 de miliarde de lei, bani care se reîntorc în Bihor.

Mai întorc capul după femei

- Care e miza cu deszăpezirile?

- Eu consider şi acum că în ce priveşte deszăpezirile a fost vorba de o licitaţie viciată, lucru constatat şi de agenţia naţională care verifică acest lucru. Miza e mare, pentru că dacă eşti plătit pentru ce nu faci, obţii mulţi bani. În mandatul domnului Kiss, într-un an am primit 28 de miliarde când a nins şi 11 miliarde când a fost mai puţină zăpadă. A fost pierdere curată, fiindcă mi-am imobilizat utilajele şi forţa de muncă. Dar am renunţat să mă mai lupt cu cei care au înţelegeri cu Consiliul Judeţean. Am să merg la licitaţii pe alte judeţe. Doar atât vreau să spun: că toţi câştigătorii licitaţiilor la deszăpezire nu au împreună capacitatea pe care o au firmele mele!

- Cartierul "Luceafărul" a ieşit cam scump. Se mai vând apartamente în Oradea?

- A început să se revigoreze piaţa. Iar eu mă bucur că am făcut apartamente la cel mai înalt standard. În perioada imediat următoare am să încep şantierul de blocuri de lângă Universitate. Acelea vor fi mai populare...

- Sunteţi un om bogat?

- Eu zic că da. Sigur, depinde la ce te raportezi. A fost visul meu, la un moment dat, să mă îmbogăţesc. Acum mi-a trecut. Nu mă mai interesează banii. Pentru mine important e să dăinuie ceea ce am făcut. Să las ceva în urma mea.

- Ce hobby-uri aveţi?

- Fac sport, joc tenis. Merg cu motocicleta, cu ATV-ul, cu snowmobilul. Am câţiva cai cu care merg prin munţi, pe la moţii mei. Înainte lucram tot timpul, acum weekend-urile mi le rezerv mie. Deşi, dacă apare ceva neprevăzut, sacrific în primul rând sfârşitul de săptămână. Din cauza asta familia mea suferă.

- Concediile le faceţi afară?

- Eu am făcut vacanţe afară doar ca să le trec la CV. Nu-mi place să merg în străinătate. Prefer să umblu pe la stâni şi să stau de vorbă cu oamenii simpli.

- Ce vicii aveţi?

- Multe. De fumat am scăpat. Dar mai întorc capul după câte o femeie frumoasă.

Dintre Ţîrle şi Bolojan, unul e normal

- Când e gata podul de la Centură?

- În toamnă va fi gata.

- Pe când veţi dubla centura?

- Noi am notificat Ministerul Transporturilor că avem disponibilitate să efectuăm lucrarea. Dar nu avem OK-ul lor. Până nu primim bani, nu dăm drumul la lucrare.

- Mergeţi cu afacerile în Irak. Nu vă e frică de bombe?

- Mi-e frică de orice, dar merg. Eu am mai lucrat în Irak între 1985 şi 1988. Eram şofer. M-am dus acolo pentru că aveam trei copii de crescut, dar banii i-am pierdut prin devalorizarea de după revoluţie. Noi vrem să muncim în Kurdistan, unde e stabilitate. Au poliţia lor proprie, guvernul lor, nu sunt probleme. Să ştiţi că au drumuri mai bune ca noi. Vreau să fim prezenţi acolo pentru momentul în care lucrurile se vor linişti la Bagdad. Azi în Irak lucrează firme din SUA, Germania, Suedia...

- Ţîrle şi Bolojan sunt liberali. De ce cu unul puteţi lucra şi cu altul nu?

- Pentru că unul e normal. Şi mă judecă pentru lucrurile pe care le fac. Eu cred că aşa ar trebui să fim judecaţi cu toţii.


"Atunci când Radu Ţîrle a venit la conducerea CJ Bihor, eu aveam o părere foarte bună despre el, iar el o părere foarte proastă despre mine. Acum se vede că amândoi ne-am înşelat!"

Beniamin Rus


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Kiss Alexandru - bun strateg, diabolic în negocieri

Ilie Bolojan - capacitate extraordinară de muncă, bine intenţionat

Anca Boagiu - dinamică şi bătăioasă

Radu Berceanu - pragmatic şi hotărât, structură de patron

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pelicam
dupa ce au devalizat universtatea clanul minune au ajuns sa dea foc la pacienti in propriul spital privat.merge omul se opereaza si se trezeste in fum cu banii luati si evacuati de pompieri.apropo cat costa asta 2000 euro?astia sunt mai tari ca oricine.platesti si te ard la propriu nu la figurat
Postat 06 Iunie 2011, 00:08 de pelicam
felicitari
Ar trebui sa-l apreciati cu totii ...a facut cel mai frumos bloc ,cel mai calitativ ..din Oradea, am avea nevoie inca de multi oameni ca dansul ...chiar daca se imbogateste ( isi merita banii!!!), e normal..si altii se imbogatesc pe spatele altora cu multa nesimtire ...si construiesc mizerii de case si blocuri iar unii se mai trezesc prin instante ...datorita contractelor pe care le fac protejandu-se iar locatarii saracii ..!!! offf cati oameni sunt fraieriti de adevaratii bogatasi peste noapte...!!! parerea mea ca ar trebui sa fim mai constructivi chiar si in gandire ..si sa apreciem si sa incurajam oameni care ne aduc o schimbare in bine !!! Lasa-ti rautatile !!!
Postat 30 Mai 2011, 11:34 de felicitari!
Modestia,bat-o vina!
Nu neglijati relatia cu Dumnezeu. Cele pamantesti sunt vremelnice, iar mandria merge inaintea caderii. Domnule Rus, uitati-va inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere si in sus cu recunostinta! In rest, numai de bine si lucrari de calitate!
Postat 28 Mai 2011, 11:21 de safe
habar aveti cu cine colaboreaza selina in atreprenoriat
cate licitatii facute de SELINA sunt verificate ? MAFIE in constructie dar rau e la ORGANIZATIILE CRIMINALE din interior, curand radacinile vor fi distruse ne am saturat de parveniti sociali care vor averii din banii nostri publici,Doamne AJUTA!
Postat 27 Mai 2011, 15:47 de da!
vb ca un plugar:))
da specific parvenitilor cred ca banii le schimba naravul, niciodata! un OM printre Omane in rest justitia sa decida faprele lui si a tuturor.daca colaboreaza cu Bolojan e clarrr:))
Postat 27 Mai 2011, 15:42 de MOT!!!
Banii nu-l invata alfabetul decentei
O fi adunat bani- dar tot necioplit a ramas ! Ps. sa-i dezlipeasca careva geaca de piele de pe el ...
Postat 27 Mai 2011, 15:24 de Izotop
Visuri implinite
Visul meu a fost sa devin educat, cult, cu maniere care sa arate si caracter si demnitate. Voi in schimb, de la Bihoreanul, incercati sa modificati insasi menirea ... adulati slugile care nu a facut alceva decit sa se imbogateasca, gen Micula, Rus, Kiss, Mudura, etc, etc. Jenanta meseria in care nu esti pregatit decit pentru postura de paparazzi.
Postat 27 Mai 2011, 12:39 de Radu Tirle
buna
bravo,uite un om destept,stima.
Postat 27 Mai 2011, 12:04 de balint
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mai mult decât i s-a cerut: RER Vest a pregătit de iarnă 40 de utilaje, peste necesarul impus de Primăria Oradea (FOTO/VIDEO)
 • 'Mondialele'. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat cartea despre istoria campionatelor mondiale de fotbal (FOTO)
 • Investiţie de 800.000 euro: Parcul Palatului Baroc îşi va recăpăta splendoarea şi va găzdui o grădină biblică! (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Clujului: O fetiţă de 6 ani a fost rănită şi dusă la spital (FOTO)
 • Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
 • Noul Ford EcoSport, produs în România, te așteaptă în showroom-ul Ford Carbenta Com! (FOTO)
 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
Ultimele Comentarii
 • Kid Ăștia din tăiatul pădurilor își fac... Postat 18 Noi 2018, 00:14 de Sandu1206
 • unom In ce tari ai fost la viața ta?? Postat 18 Noi 2018, 00:06 de Sandu1206
 • Pentru guvernanți Uite ca se poate face treaba si se poate... Postat 17 Noi 2018, 22:53 de Adrian_Preda
 • do ba îi fruncea Dobai...firește! Postat 17 Noi 2018, 22:18 de unom
 • pentru politicieni si vanatori Sa va ia naiba de jeguri umane! Postat 17 Noi 2018, 21:22 de Kid

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON