URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2010, 13:26

Băncile din Bihor au încasat amenzi de 640.000 lei pentru practici incorecte şi abuzive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O acţiune a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor la 13 unităţi bancare din judeţ, menit să verifice modul în care acestea respectă reglementările privind protecţia consumatorilor la încheierea actelor adiţionale la contractele de credit de consum cu sau fără ipotecă, s-a soldat cu sancţionarea a 12 dintre unităţi, a anunţat, joi, comisarul şef al CJPC Bihor, Sebastian Secoşan.

Potrivit sursei citate, principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor constau în lipsa unor menţiuni privind modul în care clienţii pot beneficia de refinanţarea sau reeşalonarea creditelor, în raport cu veniturile actuale, dar şi faptul că băncile nu au dreptul să rezilieze sau să denunţe unilateral contractul.

De asemenea, la contractele de credit şi actele adiţionale încheiate la patru dintre băncile verificate, nu se face referire la obligaţiile băncilor faţă de clienţi la modificarea clauzelor privind costurile, la trei bănci nu este cuprinsă procedura care trebuie urmată de consumatorii care solicită încetarea contractului de credit, o bancă a prevăzut clauze contrare cu dreptul consumatorului de a beneficia de reducerea costului total al creditului în caz de plată anticipată.

"O altă problemă a fost că din unele contracte şi acte adiţionale lipsesc menţiunile cu privire la drepturile pe care consumatorul le are în cazul în care banca decide cesionarea contractului de credit, printre aceste drepturi fiind şi cel conferit de prin OUG 50/2010 ca împrumutatului să-i fie notificată cesiunea înainte cu 10 zile de la încheierea contractului de cesiune", a mai spus comisarul şef.

Şeful CJPC a mai spus că în urma controalelor, comisarii au întocmit şi 5 procese verbale care urmează să fie înaintate instanţei de judecată pentru ca aceasta să se pronunţe dacă redenumirea comisionului de risc sau includerea acestuia în comision de administrare reprezintă clauză abuzivă.

"Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale date cu ocazia controalelor se ridică la 640.000 lei. Totodată, la 5 unităţi bancare s-au deschis procese pentru obligarea băncilor la anularea unor clauze abuzive şi aducerea contractelor la conformitate", a declarat Secoşan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
banci ,excroci
Din pacate aproape toti administratorii de banci sint straini care prin filialele bancare romanesti isi spala banii iar comisioanele de administrare a creditelor si dobinzile sint mai mari decit rata propriu zisa.Deoarece anii trecuti bancile au oferit credite oricui ducea o adeverinta fals de venituri,si acum sint de negasit ,bancherii se razbuna pe noi cei buni platnici si nu vor sa scada comisioanele si dobinzile.Le doresc sa -si piarda toata averea asa cum isi pierd datornicii casele si alte bunuri din cauza lor.Sint cei mai MARI EXCROCI,functionarii sint MUTI deoarece au salarii bunicele si nu vor sa ajunga someri.Banca Nationala ar trebui sa ia masuri impotriva bancilor si se reglementeze putin dobinzile si comisioanele.
Postat 29 Octombrie 2010, 10:11 de trifa.vali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON