URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2022, 20:15

Autospeciale noi pentru salvatorii din Bihor: ambulanță pentru nou-născuții în stare gravă și o scară cu care pompierii ajung la 43 de metri înălțime (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul auto al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor și SMURD s-a înnoit. În ultimele luni, salvatorii au primit autospeciale noi pentru intervențiile în situații de urgență, toate fiind prezentate joi, într-o conferință de presă la care au participat comandantul ISU Bihor, generalul de brigadă Sorin Caba, șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, prefectul Dumitru Țiplea și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal.

Achizițiile au fost făcute de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cele ce țin de intervențiile medicale sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Salvare pentru nou-născuți

O noutate importantă pentru salvatorii SMURD Bihor este o ambulanță dedicată transportului nou-născuților care sunt în stare gravă.

Dr. Borcea a explicat că transportul bebelușilor se face regional, iar în nord-vestul României sarcina a revenit echipajelor din județul Cluj. Pentru că acestea ajungeau greu în zone îndepărtate, precum Munții Apuseni ori județul Satu Mare, SMURD Bihor a improvizat și a transformat, la nevoie, o ambulanță de terapie intensivă mobilă într-una de transport nou-născuți.

Acum, nu mai are nevoie de această improvizație, deoarece are propria ambulanță dedicată, cu un incubator dotat cu aparatura necesară. „În interior mai există mobilier dedicat îngrijirii, de la masa de resuscitare încălzită, la fel ca și cele din spital, continuând cu aparatura fixă, din ambulanță”, a declarat șeful UPU-SMURD Bihor.

În total, IGSU a cumpărat 10 asemenea ambulanțe (prețul uneia fiind de 889.000 lei), dar și incubatoare identice pentru elicopterele din cele șase puncte aero-medicale din țară (Târgu Mureș, Arad, Iași, Constanța, București, Craiova).

Dublă soluție

SMURD Bihor a mai primit și o ambulanță de transport personal și victime multiple, care permite deplasarea simultană a 9 salvatori către locul unui accident complex și între 4 și 6 victime, către spital.

„Ce este nou este faptul că are o rampă mai prelungită în spate și un sistem de troliu care permite încărcarea tărgilor pentru pacienții bariatrici, cu greutate mare. Din păcate în ultima perioadă avem tot mai des astfel de pacienți, avem pacienți și de peste 300 de kilograme, care nu încap în ambulanțele tradiționale”, a declarat dr. Hadrian Borcea.

Aceasta este a doua ambulanță pentru transportul mai multor victime, din dotarea SMURD Bihor, iar prețul ei de achiziție a fost de 958.000 de lei.

Special pentru muniții

ISU Bihor a mai primit și o autospecială pentru intervenții în misiunile pirotehnice, adică pentru ridicarea munițiilor sau elementelor de muniție neexplodate. După cum a explicat comandantul Caba, până acum, salvatorii bihoreni foloseau o mașină de dimensiunea unei Dacia Duster, în timp ce noua autospecială este semnificativ mai mare. „Aproape zilnic avem astfel de misiuni. Colegii, odată alarmați, se deplasează cu această autospecială, realizează măsurile de protecție, ridică elementul de muniție și îl transportă în siguranță”, a explicat Caba.

Mașina are tehnică specializată pentru detecția și prelevarea munițiilor, care apoi se depozitează într-o cuvă cu nisip, de trei ori mai mare decât cea pe care o aveau pompierii bihoreni pe cealaltă mașină. Costul ei se ridică la 1,4 milioane lei.

La mare înălțime

Tot de la IGSU, pompierii bihoreni au primit o auto-platformă de lucru la înălțime, cu o scară hidraulică ce ajunge la 43 de metri, ce a costat aproape 4,2 milioane lei.

„Este cea mai performantă auto-platformă pe care o avem. Ea permite misiuni de salvare la înălțime sau suport prin stingere cu autotunul. La intervenția de la Black Sea (n.r. depozitul de materiale de pe Calea Borșului, unde a avut loc vinerea trecută un incendiu de amploare) a avut chiar două poziționări”, a declarat comandantul ISU Bihor.

Mașina de pompieri cu scară de 43 de metri va rămâne în curtea Detașamentului 1 Oradea, dar va putea fi folosită oriunde în județ. „Este foarte versatilă, ușor de manevrat, sașiul și echipamentele de pe ea sunt de ultimă generație”, a mai spus Caba.

ISU Bihor mai are o autospecială cu scară de 32 de metri (mutată acum în Marghita) și alta de 22 de metri, primită de la pompierii din Anglia în urmă cu 15 ani și folosită acum în Beiuș. În Oradea, ISU Bihor mai are două autoscări de câte 42 de metri înălțime.

Va urma

Tuturor acestor achiziții se adaugă și trei containere de tip Abroll, fiecare cu o capacitate de 12.000 de litri de apă, pe care ISU Bihor le-a proiectat și confecționat în regie proprie.

Vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, a precizat în conferința de presă că ISU Crișana va primi noi dotări în perioada următoare, deoarece se vor face achizițiile din proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor, derulat de Consiliul Județean.

„ISU Bihor este unul dintre cele mai bune inspectorate din țară, din punct de vedere al pregătirii și dotărilor”, a spus și prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON